fbpx

Dvě jehly a 20 kilo dole. Čínská akupunktura na hubnutí funguje, expert ale varuje před riziky 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Jedna jehla v uchu proti stresu, druhá, abyste nezabil kámoše, když si před vámi pochutnává na svíčkové. Čínskou akupunkturu i oblíbila řada lidí s nadváhou. Zdánlivě bezpečná berlička k hubnutí ale není bez rizik

Zveřejněno: 16. 2. 2024

Žádná z vyzkoušených metod hubnutí vám nezabrala? Můžete zkusit zhubnout díky jehle. Tedy přesněji řečeno díky dvěma miniaturním akupunkturním jehličkám, které se pro mnohé ženy a dívky staly cestou k vysněné postavě. Jak moc velký problém je si pak postavu udržet a co na to odborník?

Čínská akupunktura a čchi

Akupunktura, která má svůj původ ve starověké čínské medicíně, funguje na konceptu narušení toku čchi, což vede ke zdravotním problémům. Používá se při různých stavech od léčby bolesti až po poruchy trávení. Proces spočívá v zavádění tenkých jehel do konkrétních tělesných bodů, o nichž se věří, že stimulují ozdravný proces těla prostřednictvím nervového systému a biochemických změn, čímž podporují fyzickou a emocionální pohodu. Přestože je pod vedením vyškolených odborníků obecně bezpečná, doporučuje se zahájení jakýchkoli nových léčebných postupů konzultovat s poskytovateli zdravotní péče.

Nejíte nic. A to skoro doslova

Čínská akupunkturní metoda, původně vyvinutá na detoxikaci těla, má jednu výhodu – všechno funguje tak, že i když skoro nic nejíte, nezabijete toho, kdo vedle vás u stolu pojídá s nezměrným apetitem svíčkovou. Opravdu. Nekecám a vyzkoušela jsem na vlastní kůži před dvaceti lety a od té doby ještě nejméně dvacetkrát, to už ale bez nutnosti zhubnout – jen jako detox.

V den, kdy máte „fakt obžerství“, to vypadá tak, že k snídani slupnete krajíček celozrnného chleba s tahini neboli sezamovou pastou, k obědu máte půlku salátové okurky a večer, ať nežeru, třeba vejce natvrdo.

Když mi bylo dvacet, byla jsem baculatá. V dětství jsem dělala sportovní gymnastiku, přivodila si úraz na kladině a docela rychle pak nabrala početná kila navíc. Svalová hmota mi ale zůstala, takže jsem si nějak v hlavě vybudovala blok, že holt už budu mít těch skoro 70 kilo asi napořád, protože někde pod tím tukem mám schované ty vymakané svaly. Jsem ženská, navíc v té době pracující v módních časopisech, takže mi přišlo jednodušší se naučit oblékat tak, aby mé obří věstonické proporce nikdo neviděl. Jen já jsem věděla, co se pod těmi hábity skrývalo.

O čínské akupunktuře jsem se dozvěděla ve 29 letech a bez velkého očekávání jsem se objednala na konzultaci. „Dobrý den, co si přejete,“ zeptal se naprosto vyzenovaný odborník s plnovousem, když jsem v dokonalém oblečku „mimikry pro hubené“ vstoupila do jeho ordinace na Klinice čínské medicíny. „Jdu na redukci. A potřebuju zhubnout,“ řekla jsem s trochou nadsázky v hlase. „A co?“ zeptal se doktor Marian. Na ta slova jsem jen vyhrnula dloooouhou tuniku až ke krku… a jeho reakce byla přesně taková, jakou jsem čekala. Oči se mu výrazně zvětšily, že mu málem vypadly z důlků, a pak už nic neřekl a jen ukázal, ať se posadím.

Bylo vyhráno.

Příliš dobré na to aby to byla pravda?

Předtím, než na „jehlu“ jdete, je potřeba 24 hodin nejíst a pít jen vodu. Když tedy přijdete na místo, už i tak máte pocit, že je z vás jen půlka, aspoň pokud jíte tak rádi jako já. Na klinice absolvujete malý exkurz, kde vám doktor vysvětlí základní zásady detoxikačního a redukčního programu. Za mě má jednu nespornou výhodu. Nejíte nic, ale abyste se z toho nezbláznili, nemáte jehlu jednu, ale dvě. Proč? Jednu na hlad a druhou na stres. Tedy proti němu.

Obě jehličky jsou aplikovány během pár sekund do ucha na straně, která je pro vás dominantní. Přelepí je náplastí v tělové barvě, takže nejsou vůbec vidět. Pak dostanete do ruky jídelníček na 21 dní (opravdu velmi hubený, takže se vaše očekávání zvýší), zaplatíte a jste vypuštěni do světa plného nástrah dobrého jídla.

Myslím, že jako detoxikace těla je tato metoda jednorázově dobrá, ale dlouhodobě nemůže fungovat.

Vaší vidinou je to, že po 24 hodinách půstu si VEČER budete moci dát pomeranč. Ale teď už víte, že si ho dáte na talířek, vezmete si vidličku a nůž a budete žvýkat a žvýkat. Pomalu a intenzivně, abyste si vychutnali každou vteřinu.

A pak je to už jen na vás. Pokud by jakákoli jehlička z ucha vypadla, nebo chcete chodit jednou za týden na kontrolu, můžete. Nejíte prakticky nic. Ráno zobnete třeba deset mandlí, k obědu zakousnete rajče a k večeři dáte jednu hrst slunečnicových semínek. V den, kdy máte „fakt obžerství“, to vypadá tak, že k snídani slupnete krajíček celozrnného chleba s tahini neboli sezamovou pastou, k obědu máte půlku salátové okurky a večer, ať nežeru, třeba vejce natvrdo.

K tomu máte graf, denně se vážíte a je jasné, že jste nakopnutí jako blázen, protože kila jdou dolů jako nic. Navíc opravdu nemáte hlad!

Jde hlavně o změnu stravovacích návyků

Někteří odborníci na tuto čínskou metodu nahlížejí jinak než já. Zeptali jsme se proto nutriční poradkyně Kamily Báčové. „Myslím, že jako detoxikace těla je tato metoda jednorázově dobrá, ale dlouhodobě nemůže fungovat. Fakt je, že používání ušní akupunktury, zejména ve spojení s vyváženou stravou a cvičením, může potenciálně zefektivnit úsilí o hubnutí a výsledky se dostaví. Jehla vám možná pomůže cítit se i nabitá energií. Ale dlouhodobě udržitelný tento stav není. Sotva začnete více nebo normálně jíst i s tím, že potravu žvýkáte a některé návyky z diety si s sebou odnesete, na váze přiberete. Dlouhodobě se takto stravovat by bylo nezdravé a neudržitelné.“

Kamila Báčová varuje před tím, že jo-jo efekt je téměř jistý. Ačkoli ušní akupunktura může pomoci při hubnutí tím, že potlačuje chuť k jídlu a případně zlepšuje metabolické procesy, není pro hubnutí nebo detoxikaci samospasitelným řešením.

Hubnete si prostě jen tak v klidu doma a po třech týdnech opustíte dům jako půlka vašeho starého já. Sebevědomí je v oblacích.

„Celková účinnost takových programů do značné míry závisí na komplexním přístupu, který zahrnuje změnu stravy, úpravu životního stylu a odborný dohled. Tento komplexní přístup má zásadní význam nejen pro zajištění počátečního úbytku hmotnosti, ale také pro dlouhodobou regulaci hmotnosti a celkové zlepšení zdravotního stavu,“ doplňuje pro Flowee.

Přestože obecně bylo provedeno mnoho studií (zhruba 27) o vlivu ušní akupunktury na redukci hmotnosti, některé z nich úspěchy této metody rozporují, zatímco jiné úbytek hmotnosti již po jednom týdnu aplikace prokazují. Výzkum v této oblasti nadále trvá.

Zůstaňte nohama na zemi

Akupunktura je obecně považována za bezpečnou, pokud ji provádí kvalifikovaný a licencovaný lékař a nabízí alternativu k lékům s menším počtem vedlejších účinků.

Mezi běžné mírné vedlejší účinky patří bolest, citlivost, modřiny nebo krvácení v místě vpichu, závratě, mdloby a ospalost. Závažné komplikace, jako je pneumotorax (kolaps plic), poranění centrálního nervového systému, periferních nervů, orgánů nebo jiných tkání, jsou vzácné. Akupunkturu také nelze doporučit osobám s aktivními infekcemi, těžkou neutropenií, psychózou nebo kardiostimulátorem.

Jak jsem už řekla, jehly v uchu jsou dvě. Jedna potlačuje hlad a druhá způsobí, že jste strašně v pohodě. Vážně. Pochopila jsem, že ta druhá jehlička má vlastně ještě větší význam, protože vám opravdu umožní, že když vedle vás sedí kamarád a pojídá vaše nejoblíbenější jídlo, nezabijete ho za to. Dokonce se vám povede i nesníst vašemu dítěti chleba „se sádlem a se škvarkama“, který má jako svačinu do školy.

Prostě jste namotivovaní a vyzenovaní stejně jako doktor Marian. Jen vám většinou chybí alkohol a společenské akce. Když totiž nejíte, nemáte moc chuť nikam chodit. Hubnete si prostě jen tak v klidu doma a po třech týdnech opustíte dům jako půlka vašeho starého já. Sebevědomí je v oblacích. Mezitím jste si objednali menší, v mém případě o tři velikosti menší, oblečení online a najednou jste zatraceně sexy. Cítíte se skoro jako Uma Thurman. Dokonce i s tím, že jste Billa nemuseli zabít. Hlady.

„Zachovejte si realistická očekávání. Pokud vám dočasné řešení tohoto programu vyhovuje, přijměte celý holistický přístup. Protože po návratu k běžnému stravování jistě naberete. Pokud se ale rozhodnete přijmout alespoň některé principy stravování, pak je možné, že s individuálními úpravami, které zohlední vaše potřeby, je možné udržet si trvale hmotnost, jakou chcete, i celkovou pohodu. Obojí jde ruku v ruce. Program ale neopakujte příliš často, což by vám ostatně měli i na klinice říci,“ uzavírá Kamila Báčová.

Související…

Akupunktura: Podvod, nebo může opravdu pomoci?
Aneta Šebková

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...