fbpx

Akupunktura: Podvod, nebo může opravdu pomoci? 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Trápí vás chronické bolesti či jiné zdravotní potíže, se kterými si západní medicína neví rady? Možná je na čase si do sebe nechat píchnout pár jehel

Zveřejněno: 8. 5. 2023

Akupunktura patří stále mezi kontroverzní léčebné metody. Někteří na ni nedají dopustit, jiní v tom vidí jen podvod a šarlatánství, a to i přesto, že ji dnes jako doplňkovou léčbu nabízí samotní lékaři. Její kořeny najdeme v tradiční čínské medicíně (TCM). Terapie spočívá v zavádění jehel do těla pacienta za účelem stimulace smyslových nervů v kůži a ve svalech, čímž pomáhá léčit chronické bolesti a další tělesné potíže.

Jak akupunktura funguje?

Léčitelé TCM věří, že zdraví je výsledkem harmonické rovnováhy vzájemně se doplňujících principů jin a jang, životní síly známé jako čchi. Nemoc podle nich vzniká důsledkem nerovnováhy těchto sil. Čchi proudí meridiány neboli drahami v našem těle: ty jsou přístupné 361 akupunkturními body. Jehly se zavádí do těchto míst, aby přivedly tok energie zpět do rovnováhy.

Ze studie z roku 2017 vyplývá, že mnohé akupunkturní body jsou tzv. receptivní pole, jejichž stimulace může ovlivňovat činnost více smyslových neuronů. Zavedení jehly do receptivního pole může ovlivnit zpracování bolesti v centrálním nervovém systému a ve svalech a zvýšit průtok krve do konkrétních částí těla.

Akupunkturu je vhodné využívat jako doplňkovou léčbu ke konvenčním léčebným postupům. Může být také úlevná při chronických onemocněních. Ukázalo se, že prospěšná je například při následujících obtížích:

Karpální tunely

Akupunktura může pomoci zmírnit příznaky syndromu karpálního tunelu, jako je bolest, brnění, necitlivost nebo slabost. Potvrdil to výzkum z roku 2020, podle kterého lidé po 4 týdnech léčby zaznamenali zlepšení příznaků. Pozitivní dopady léčby pociťovali i 3 měsíce poté, což naznačuje, že akupunktura může přinést i trvalou úlevu.

Účastnice, které podstupovaly léčbu častěji, pociťovaly větší úlevu od bolestí i celkové zlepšení kvality života. Zároveň se ukázalo, že manuální akupunktura měla lepší výsledky než elektroakupunktura.

Snímky magnetické rezonance z doby před a po terapii užité v jiné studii ukázaly, že akupunktura může zlepšit funkci nervů v oblasti karpálních tunelů. Vpichy jehel dokážou upravit způsob, jak mozek reaguje na bolest, nebo změnit signální dráhy v mozku tak, aby se bolest snížila. Zároveň tělo může na vpichy reagovat tím, že do oblasti vyšle více krve, což může pomoci snížit zánět a hojit poškozené tkáně.

Bolesti krční páteře

Studie z roku 2021 zkoumala vliv akupunktury na pacienty trpící cervikální spondylózou, degenerativním onemocněním krčních plotének. Část účastníků studie podstoupila placebovou léčbu a část reálnou terapii. Už na konci 4týdenní terapie pacienti, kteří podstoupili reálnou léčbu, uváděli větší úlevu od bolesti a po 16 týdnech byly rozdíly mezi skupinami ještě markantnější. To naznačuje nejen to, že akupunktura může pomoci při bolestech krční páteře, ale také to, že její účinky nejsou způsobeny pouze placebovým efektem.

Ekzém

U lidí s ekzémem může akupunktura zlepšit zdraví kůže, obnovit kožní bariéru, zmírnit nepříjemné pocity a také stimulovat průtok krve a snižovat zánět, což podporuje hojení. Dále je schopna snížit svědění kůže, alergickou reakci a velikost boláků u atopické dermatitidy.

Akupunktura může mít pozitivní vliv i na hladinu stresu, emoční pohodu a spánek, což jsou také důležité faktory při léčbě kožních obtíží. Ale zároveň toto zjištění naznačuje, že se může jednat o účinnou léčbu deprese a úzkostných poruch.

Menstruační bolesti

Australští vědci ve své studii zkoumali, zda akupunktura může ulevit ženám od menstruačních bolestí. Ženy se terapie účastnily v různých časových frekvencích a také polovina z nich podstupovala manuální léčbu a druhá polovina elektroakupunkturu, během které se na akupunkturní body působí jemnou elektrickou pulzací.

m shutterstock 2384998303

Detail akupunkturní figuríny. (zdroj: Shutterstock)


Z výsledků vyplynulo, že účastnice, které podstupovaly léčbu častěji, pociťovaly větší úlevu od bolestí i celkové zlepšení kvality života a zároveň se ukázalo, že manuální akupunktura měla lepší výsledky než elektroakupunktura.

„Pragmatické studie akupunktury prokázaly snížení intenzity bolesti a zlepšení kvality života u žen s menstruačními bolestmi, nicméně důkazy o tom, jak může změna ‚dávkování‘ akupunktury ovlivnit výsledek, jsou omezené,“ uvedl Dr. Mike Armour, jeden z autorů výzkumu.

Na co si dát pozor

Jako většina léčebných metod i akupunktura s sebou nese možná rizika. Místa vpichů mohou krvácet, mohou se objevit modřiny nebo bolesti. Ve vzácných případech může dojít ke zlomení jehly a poškození vnitřních orgánů. I z toho důvodu by lidé měli být obezřetní při volbě místa a osoby, která terapii provádí. Oficiálně mohou akupunkturní metodu vpichování jehly praktikovat pouze lékaři s licencí. Akupunkturista by také měl využívat pouze jednorázové sterilní jehly.

Související…

Bojujete se závislostí na nikotinu? Leccos vyřeší východní medicína
Hana Průšová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...