fbpx

Cukrovky se dá zbavit bez léků. Stačí změnit stravu a přidat na pohybu, odhalili odborníci 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Lékaři často sahají po nejjednodušších řešeních – lécích. Jenže ne vždy je to potřeba. Někdy je možné se nemoci zbavit i bez léků, Mezi ně podle vědců patří i diabetes 2. typu

Zveřejněno: 5. 2. 2024

Cukrovka je jednou z nejrozšířenějších chorob. V České republice ji má podle České diabetologické společnosti diagnostikovanou jeden milion lidí. Takto vysoká čísla však prostupují prakticky celým světem. V roce 2050 by diabetem mohla trpět desetina lidí celé planety. Pozitivní zprávou však zůstává fakt, že vědci u cukrovky druhého typu začínají kromě klasické medikace objevovat i jiné, přirozenější metody, jak ji zvrátit. 

Nejdříve si pojďme zopakovat, jak vlastně cukrovka vzniká. Jídlo, které konzumujeme, se v našem těle přeměňuje na glukózu, což je základní forma cukru. Tělo používá glukózu jako zdroj energie a rozvádí ji po těle skrze krevní oběh. Pro vstřebání glukózy z krve do buněk je nezbytný hormon inzulín. Pokud tělo nemá dostatek inzulínu, nebo na inzulín správně nereaguje, vede to ke zvyšování hladiny cukru v krvi, známému jako hyperglykémie. 

„Cukrovka je nebezpečná hlavně tím, že vysoké hladiny krevního cukru (hyperglykémie) a inzulínu (hyperinzulinémie) vedou k postižení malých i velkých cév. Následkem toho dochází hlavně k poruchám funkce ledvin, postižení očí, horšímu hojení ran, typická je také větší náchylnost k plísňovým onemocněním. Nejzávažnějším důsledkem je však urychlení rozvoje aterosklerózy se všemi negativními dopady,“ říká pro Idnes dietoložka Karolína Hlavatá.

Vysoká hladina glukózy také může vést k degeneraci neuronů v mozku a smršťování mozkové hmoty.  Zhoršovat se mohou motorické schopnosti, řečové funkce apod., což může mít další vážné zdravotní komplikace.

Jednička je vážná, dvojku lze zvrátit

Diabetes mellitus, jak se odborně cukrovka nazývá, má několik různých druhů. U všech je základním pravidlem, že při tomto onemocnění není organismus schopen dodávat dostatečné množství inzulínu. Jednou z nich je například těhotenská cukrovka. Ta vzniká narušením hormonálních pochodů v těle a po porodu většinou sama odezní. 

Existují ale i další druhy cukrovky. Ty nejznámější a nejrozšířenější jsou cukrovka 1. a 2. typu. Jednička je velmi vážná a vzniká tak, že imunitní systém napadá buňky slinivky břišní, které produkují inzulín, který pak tělo pochopitelně postrádá. Pacienti trpící tímto typem musí inzulín do těla uměle dodávat po zbytek svého života.

Většina diabetiků má ovšem cukrovku druhého typu. U ní sice tělo dokáže inzulín produkovat, ale není schopné ho spotřebovat, protože si na něj vytvořilo rezistenci. Dnes se takový stav řeší pomocí léčiv nebo chirurgickým zákrokem.

Jde to i bez pilulek

Očekávání pacientů od doktorů je často velmi jednoduché – dostat léky, které problém vyléčí. A doktoři jdou v tomto lidem naproti. Léčiva na cukrovku předepisují prakticky okamžitě, i když je už více než jasné, že i cukrovku druhého typu lze nejen omezit, ale dokonce i zvrátit bez medikace.

Podle Slimákové je důležité vyhnout se všemu pečivu, těstovinám, cereáliím, rýži, bramborám a kukuřici. Dokonce i ovoce by mělo z jídelníčku na čas zmizet, dokud se hladina cukru v krvi nesrovná.

Vědci MIT, Stanfordu a Harvardu už v roce 2011 rozjeli ohromný výzkum na více než 33 000 pacientech. Nutno podotknout, že výzkum stále pokračuje a pravděpodobně bude završen příští rok. Ale už během prvního roku se ukázalo, že využitím léčiv se výrazně zvyšuje (až o 43 %) pravděpodobnost úmrtí na kardiovaskulární nemoci, ke kterým vede jak užívání těchto léků, tak i špatný stav těla pacientů.

Tento výzkum dále prokázal, že tu je jeden důležitý proud, který je důležitější než veškerá medikace. Tím je úprava životního stylu, zejména pohybu a stravování. Odborníci se nyní shodují na tom, že není nutné ujít 10 000 kroků denně, jak se původně věřilo, ale stačí jen 6 000 kroků, tedy asi čtyři kilometry. Což je vzdálenost, kterou lze jednoduše každý den zvládnout. Lékaři ale při cukrovce doporučují i další cvičení, které zlepší kondici těla. Více svalů znamená větší spotřebu energie, i když člověk třeba sedí, což znamená také lepší práci s ukládáním tuků a s inzulínem.

Úprava stravy

Tou více kontroverzní cestou je pak dieta. Podle v Česku dobře známé farmakoložky a propagátorky zdravého životního stylu Margit Slimákové je základ zbavit se potravin, v nichž figurují cukry, tedy sacharidy. Jedná se nejen o průmyslově zpracované potraviny, především ty s obsahem fruktózy a HFCS, ale i těch, které mají přírodní fruktózu. Podle Slimákové je tedy důležité vyhnout se všemu pečivu, těstovinám, cereáliím, rýži, bramborám a kukuřici. Dokonce i ovoce by mělo z jídelníčku na čas zmizet, dokud se hladina cukru v krvi nesrovná.

Součástí pak může být i takzvaný přerušovaný půst, kdy člověk přísně dodržuje čas, kdy vůbec nejí. Nejde o žádný dlouhodobý půst, ale o pravidelný denní režim, kdy má daný čas na jídlo (například deset hodin přes den) a čtrnáct hodin přes noc pak nejí vůbec nic. Pouze pije čistou vodu. Za těch čtrnáct hodin pak tělo zvládne zpracovat, co přes deset hodin přijalo.

Tato kombinace pak dokáže podle Slimákové zvrátit v těle pochody, kdy tělo namísto tuků spaluje sacharidy. Tím se sníží inzulínová rezistence a cukrovka 2. typu se zpomalí, či zcela zastaví. Slimáková svá tvrzení podkládá hned několika výzkumy a vědeckými publikacemi, například od světoznámého Dr. Richarda Johnsona, odborníka na ledviny na Univerzitě Colorado, který vydal zajímavou knihu s názvem Fat Switch, přes doktora Jasona Funga (kniha The Diabetes Code), výzkumy odborníků Li Chen a Rui Chen z univerzity Huazhong, kteří se dlouhodobě zaobírají diabetem 2. typu, a to například v práci Mechanismů spojujících záněty s inzulínovou rezistencí apod.

Pokud tedy trpíte cukrovkou druhého typu, zkuste se kromě doporučení a léků od lékaře zaměřit na zdravý životní styl, zejména na pohyb a zdravou stravu. Možná se přidáte mezi skupinu lidí, kterým se podařilo toto onemocnění zvrátit. 

Související…

Lékaři mi řekli, že se tinnitu nikdy nezbavím. Já si ho ale vyléčil, říká Peter Studeník
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...