fbpx

Cukrovkou může do roku 2050 trpět až desetina lidí. Nehrozí i vám? 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Podle odborníků mohou cukrovkou za třicet let trpět až 1,3 miliardy lidí na celém světě.

Zveřejněno: 26. 7. 2023

Podle výzkumu publikovaného v časopise Lancet se během příštích třiceti let více než zdvojnásobí počet lidí s cukrovkou. Podle článku na webu Futurism by v roce 2050 touto chronickou nemocí mělo trpět 1,3 miliardy lidí na celém světě. Pokud se tyto předpoklady ukážou být správné, následky v podobě zvýšených společenských a zdravotních nákladů mohou být nedozírné.

Špatná životospráva

Vědci v rámci výzkumu vycházeli z analýzy 27 tisíc zdrojů z 204 různých zemí po celém světě. Odhalili, že v roce 2021 mělo cukrovku 529 milionů lidí. A také, že nárůst počtu diabetiků v následujících třech dekádách zvýší výskyt onemocnění z aktuálních 6 % na téměř 10 % světové populace.

Dále bylo zjištěno, že přibližně 96 % lidí na celém světě, kteří měli v roce 2021 cukrovku, mělo cukrovku 2. typu. Tento rostoucí výskyt cukrovky 2. typu lze podle vědců přičíst především nárůstu obezity. „Pokračující globální šíření diabetu představuje obrovskou výzvu pro veřejné zdraví,“ píše se ve studii.

Cukrovka může časem vést k řadě různých závažných zdravotních problémů a komplikací jako je srdeční onemocnění, ztráta zraku, poškození nervů nebo onemocnění ledvin.

Prudký nárůst těchto čísel je vlastně ironický vzhledem k tomu, že zdravotnická péče se poslední dekády posouvá mílovými kroky vpřed. Ale samotné zdraví lidí se zhoršuje, a to zejména kvůli onemocněním vzniklým z novodobých způsobů stravování či velké dostupnosti alkoholu a cigaret.

Plán na prevenci

Národní zdravotnická organizace spustila v roce 2021 několik nových projektů zaměřujících se na prevenci cukrovky a vytyčila si cíle, které chce splnit v co největším rozsahu. Těch by instituce chtěla dosáhnout do roku 2023. Jak realistické je jejich úspěšné splnění v návaznosti na aktuální rychlost šíření cukrovky, je zatím těžké předvídat.

Nedávno se navíc objevil i problém s nedostupností léků na cukrovku pro diabetiky. Lék Ozepic je velice žádaný poté, co se stal virálním TikToku jako velice účinný prostředek na hubnutí. „Je to ten nejčastější lék, na který se mě lidé ptají,“ řekl Dr. Sudeep Singh, lékařský ředitel jedné z miamských lékařských ordinací, časopisu The Cut. „Každý to ví. Každý se na něj ptá. Ptá se na něj i moje matka. Ptají se moji sousedé.“

Samotné zdraví lidí se zhoršuje, a to zejména kvůli onemocněním vzniklým z novodobých způsobů stravování či velké dostupnosti alkoholu a cigaret.

„Lidé ho potřebují kvůli zdravotnímu stavu a lékárny ho nemají. Výrobci nejsou schopni držet krok,“ popisuje dále kritickou situaci Singh. Tyto léky byly navíc při uvedení na trh zkoumány jen na určitých skupinách lidí, proto může mít jejich dlouhodobá konzumace za účelem hubnutí neblahý dopad na celkové zdraví. 

Nebezpečí cukrovky

Cukrovka je chronické onemocnění, které vzniká při vysoké hladině cukru v krvi. Pokud vše funguje, jak má, tělo přeměňuje přijímanou potravu na glukózu a následně ji uvolňuje do krevního objevu. Slinivka má pak uvolňovat hormon známý jako inzulín, které pomáhá glukóze, aby se bez problému dostala do potřebných buněk v krvi.

Tělo člověka s cukrovkou ale vytváří inzulínu málo, nebo dokonce žádný. V takovém případě se jedná o cukrovku 1. typu. Pokud inzulín tělo nevytváří, nebo ho neumí správně využívat, v důsledku čehož v něm zůstává až příliš mnoho glukózy, mluvíme o cukrovce 2. typu, která je nejrozšířenější formou.

Cukrovka může časem vést k řadě různých závažných zdravotních problémů a komplikací, jako je srdeční onemocnění, ztráta zraku, poškození nervů nebo onemocnění ledvin.

Související…

Cukrovkou trpí bezmála milion Čechů. Většinou si ji zapříčiní sami špatnou životosprávou
Naďa Hanuš Vávrová

foto: Shutterstock, zdroj: Futurism.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...