fbpx

Vysoká hladina cukru ničí i mozek. Vede ke zhoršení paměti či řečových funkcí 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Vědci zjišťovali, jak se mění funkce mozku u cukrovkářů. Ti, kteří zhubli, neměli neměli nakonec lepší výsledky než ti, kteří se začali sledovat a žít zdravěji

Zveřejněno: 14. 10. 2021

Cukrovka patří mezi nebezpečná civilizační onemocnění. Vysoká hladina cukru v krvi je často provázaná obezitou, ale také negativním dopadem na mozek. Je známé, že se doporučuje mírnit průběh cukrovky hubnutím, ale vědci nedávno zjistili, že pouhý pokles váhy nevede ke zlepšení výkonnosti mozku a riziko demence se tím u cukrovkářů nezmenší. Vysoká hladina cukru přitom může vést ke zhoršení paměti, koncentrace, rychlosti myšlení či řečových funkcí.

Metabolismus krevního cukru neboli glukózy přináší mozku zdroj energie, aby si udržel správné fungování fyziologických funkcí. Zvýšení či snížení krevního cukru ovlivňuje mozek a jeho činnosti. Lidský mozek, který má přibližně 2 % z celkové tělesné hmotnosti, potřebuje na svoji činnost přibližně 20 % z celkové glukózy, která slouží v těle jako jeden ze zdrojů energie. Ovšem vysoká hladina glukózy může vést k degeneraci neuronů a smršťování mozkové hmoty.

Ale ani nízká hladina glukózy v krvi není pro náš organismus dobrá. Nedostatek cukru zase může vést k nedostatečné produkci neurotransmiterů. To znamená, že komunikace mezi mozkem a tělem neprobíhá správně. Velmi nízká hladina cukru v krvi (hypoglykemie) může vést až ke ztrátě energie pro funkci mozku, což je rovněž spojeno s poklesem pozornosti, schopnosti si pamatovat a rychlosti myšlení.

Trénink pomocí hlídání hladiny

Nová studie publikovaná v časopise Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism zdůrazňuje význam kontroly hladiny cukru v krvi pacientů s cukrovkou pro zlepšení zdraví mozku. Tato studie má samozřejmě dopad i na prevenci této choroby.

Vědci nashromáždili údaje přibližně od jedenácti stovek pacientů trpících cukrovkou ve věkovém rozmezí 45 až 76 let. Jedné skupině účastníků vědci vysvětlili, jak si řídit svůj glykemický index pomocí vhodné stravy a fyzické aktivity. A během studie výzkumníci účastníky v této aktivitě podporovali. V této skupině byl hlavně dán mnohem větší důraz na zdravý životní styl než na samotné hubnutí.

Účastníci z první skupiny, kteří začali svoji hladinu cukru aktivně kontrolovat a vedli si v tomto ohledu dobře, skórovali dobře i v testech.

Účastníkům ve druhé skupině výzkumníci doporučili změnit stravu a fyzickou aktivitu tak, aby za rok shodili alespoň sedm procent ze své celkové tělesné váhy, a to bez podrobnějšího návodu. Po osmi až třinácti letech dostali účastníci několik testů, které měly odhalit rychlost jejich myšlení, paměť či logiku. Ukázalo se, že lidé, kterým se podařilo zhubnout, a patřili do druhé skupiny, neměli dobré výsledky v testech. Ovšem účastníci z první skupiny, kteří začali svoji hladinu cukru aktivně kontrolovat a vedli si v tomto ohledu dobře, skórovali dobře i v testech.

Když cukr leze na mozek

Pokud tedy odborníci naučí pacienty, aby si vědomě kontrolovali krevní cukr pomocí stravy či pohybu, pak tito lidé s diabetem mohou zároveň předcházet poškození mozku a kognitivním nebo neurologickým zdravotním problémům. „Výsledky funkcí mozku byly také horší pro lidi, kteří byli na začátku studie obézní, a lepší pro ty, kteří trpěli jen mírnou nadváhou. To znamená, že lidé s cukrovkou, kteří nechají svoji obezitu zajít příliš daleko, se možná dostanou za hranici, ze které není možnost návratu,“ říká Owen Carmichael z laboratoře biomedicínského zobrazování na Penningtonském biomedicínském výzkumném centru, kde byla studie provedena.

Pokud je takový člověk včas diagnostikován a začne dodržovat zdravější životní styl, výrazně se sníží pravděpodobnost, že se u něj cukrovka vyvine.

„Je tedy důležité kontrolovat hladinu cukru v krvi, abyste předešli negativním účinkům cukrovky na mozek. Není možné neřešit hladinu krevního cukru a pak se snažit řešit situaci radikálním zhubnutím. Mozek už se do své předchozí formy pravděpodobně nikdy nedostane,“ dodává Carmichael.

Diagnóza pacientů, kteří se nacházejí na „hranici cukrovky“, je klíčová, protože se očekává, že se přibližně u poloviny z nich rozvine do čtyř let samotné onemocnění cukrovkou. Pokud je takový člověk včas diagnostikován a začne dodržovat zdravější životní styl, výrazně se sníží pravděpodobnost, že se u něj cukrovka vyvine. Tato studie je tedy důležitá nejenom pro lidi, u kterých se cukrovka již vyvinula, ale i pro zdravé, kteří mají nějaké předpoklady k vývoji tohoto onemocnění. Pokud se řídíme doporučeními, jak stabilizovat krevní hladinu cukru, může nás to do budoucna ochránit před cukrovkou 2. typu, stejně jako Alzheimerovou chorobou a jinými formami demence.

Související…

Psi dokážou u člověka odhalit čím dál víc nemocí. Poznají cukrovku i rakovinu
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Firstpost

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...