fbpx

Zázračné multivitaminy. Ne všechny fungují a ne všechny jsou pro každého 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Doplňky stravy mohou být přínosné, ale ne pro všechny. Pro někoho je to jen ztráta peněz, v některých případech mohou i ublížit. Pozor byste si měli dát na možné vedlejší účinky

Zveřejněno: 27. 12. 2023

Zobete každé ráno hrst různých vitamínů a dalších doplňků stravy a doufáte, že si tak zvýšíte imunitu, zlepšíte stav vlasů, nehtů nebo zajistíte správné fungování vašeho těla? Ve skutečnosti to není tak jednoduché, a pokud bez většího přemýšlení spolykáte hrst pastilek, je možné, že je o pár hodin později jen vyčůráte a žádný pozitivní efekt na vás mít nebudou.

Má smysl multivitaminy užívat?

V případě vstřebávání živin z multivitaminů hraje roli kvalita samotného doplňku stravy, ale také to, zda trpíte nějakým onemocněním, které vstřebávání brání. Zároveň je účinnost multivitaminů v odborné komunitě stále předmětem výzkumů a diskuzí a o roli multivitaminů v prevenci chronických onemocnění existují zatím jen smíšené důkazy.

Zajímavé je, že i když pro prospěšnost multivitaminů neexistují zatím přesvědčivé důkazy, mnoho lidí je i tak denně užívá, a to i přes to, že se nejedná o levnou záležitost. U nás o doplňky stravy pravidelně obohacuje svůj jídelníček 77 % obyvatel. Americká studie zjistila, že spotřeba multivitaminů roste s úrovní vzdělání. Zároveň ženy užívají multivitaminy častěji než muži.

Vitaminy se můžete předávkovat. Nebezpečné jsou především vitaminy A a D, které se hromadí v těle, a jejich nadměrné množství může vést k řadě zdravotních problémů.

V otázce prospěšnosti pro daného člověka je klíčová především strava. Multivitaminy mohou být vhodné například pro osoby s dietními omezeními, které ze stravy získat dostatek živin nemohou a trpí často jejich nedostatkem. Pro lidi s vyváženou stravou ale multivitaminy spíše nebudou představovat významný zdravotní benefit. Studie, prováděné na běžném vzorku populace, prokázaly, že užívání multivitaminu nesnižuje riziko srdečních onemocnění, rakoviny ani kognitivního poklesu. Pokud chcete jíst stravu bohatou na živiny, jezte 2–3 porce ovoce a zeleniny denně, luštěniny, celozrnné výrobky a ryby.

Komu multivitaminy prospívají?

Multivitaminy mají určitě význam pro těhotné ženy z důvodu rizika nedostatku živin. V těhotenství je nejdůležitějším doplňkem stravy folát, což je aktivní forma kyseliny listové (vitaminu B9). Nedostatek vitaminu B9 v těhotenství může vést k potratu, předčasnému porodu, vývojovým vadám plodu, jeho opožděnému růstu nebo k nízké porodní váze dítěte. Folát by měly užívat i kojící ženy, protože většina živin odchází z těla ženy s mlékem, a ty pak mohou nedostatkem živin také trpět.

Užívání multivitaminů by měli zvážit lidé s celiakií a také starší lidé, kteří užívají léky, které mohou vstřebávání živin ovlivnit. Jestli se to konkrétního člověka týká, by měl konzultovat s ošetřujícím lékařem..

Co dalšího byste měli o multivitaminech vědět?

  • Vyšší dávky vitaminů, jako je vitamin C nebo hořčík, mohou způsobit průjem.
  • Užívání multivitaminu nalačno může zapříčinit nevolnost.
  • Vitaminy se můžete předávkovat. Nebezpečné jsou především vitaminy A a D, které se hromadí v těle, a jejich nadměrné množství může vést k řadě zdravotních problémů.
  • Účinky multivitaminů mohou být patrné až po několika měsících užívání.
  • U lidí s citlivější pokožkou mohou složky v některých doplňcích, jako je vitamin B12, způsobit akné.

Související…

Končíte s antikoncepcí? Byliny, doplňky i strava, které pomáhají obnovit přirozený cyklus
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock , zdroj: Discover Magazine

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...