fbpx

Končíte s antikoncepcí? Byliny, doplňky i strava, které pomáhají obnovit přirozený cyklus 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Hledáte přirozenou cestu, jak po ukončení antikoncepce zharmonizovat svůj cyklus? Pak jste tady správně.

Zveřejněno: 18. 9. 2023

Po antikoncepčních pilulkách jako ochraně před početím sáhnou tři z deseti Češek v reprodukčním věku, potvrzují dle ČT24 poslední dostupná data Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Podle nich si antikoncepční pilulky nechalo předepsat o polovinu méně žen než před 15 lety.

Důvodů tohoto poklesu může být mnoho. Stále více jsou medializované nežádoucí vedlejší účinky hormonální antikoncepce (viz například zde) a jistě i proto se od jejího užívání ženy odvracejí. Jako malý důkaz poslouží i diskuse pod příspěvkem o poklesu spotřeby pilulek na Instagramu ČT24, kde většina diskutujících zprávu vítá a považuje za pozitivní.

Měla i své klady

Bylo by však nefér zavrhovat hormonální antikoncepci jako takovou. Když byla první antikoncepční pilulka v roce 1960 schválena v USA (a v Československu pak o pět let později) znamenalo to pro ženy obrovský průlom, který jim konečně umožnil převzít kontrolu nad svou vlastní reprodukcí.

Dostupnost pilulky ovlivnila různé aspekty společenského života, včetně zdraví žen, trendů plodnosti, zákonů a politik, náboženství, mezilidských vztahů a rodinných rolí, feministických otázek a vztahů mezi pohlavími, jakož i sexuálních praktik dospělých i dospívajících. Agentura Bloomberg Businessweek označila v roce 2014 antikoncepci za hlavní ekonomickou hnací sílu pro ženy a za jednu z nejvýznamnějších změn v podnikatelském sektoru. Podle studie Michiganské univerzity je třetina mzdového nárůstu, kterého ženy dosáhly od 60. let 20. století, výsledkem přístupu k orální antikoncepci.

Pokud podpoříme přirozený proces detoxikace těla, můžeme zmírnit příznaky hormonální nerovnováhy, včetně PMS, nepravidelné menstruace, silné menstruace a hormonálního akné.

Hormonální antikoncepci tedy ženy dluží mnoho, nicméně 60. léta jsou dávno pryč a v emancipaci je naše společnost nyní mnohem dále. K tomu, aby měly ženy kontrolu nad vlastním životem, už hormonální antikoncepce zkrátka tolik potřeba není.

Běžné příznaky

Co se tedy stane poté, když antikoncepci vysadíte? U některých žen se menstruace může vrátit do normálu již za několik měsíců. U jiných může trvat nějakou dobu, než se hormony začnou vyrovnávat – někdy šest měsíců, jindy ještě déle, píše WebMD. A pro mnoho žen začíná po ukončení antikoncepce trnitá cesta.

Vaše tělo potřebuje čas, aby se znovu probudilo a rozproudilo přirozený tok a kolísání hormonů v průběhu měsíce. A je běžné, i když ne nutně „normální“, že se po vysazení antikoncepce objeví příznaky. Všechny mohou poukazovat na základní hormonální nerovnováhu maskovanou hormony obsaženými v antikoncepci. To platí zejména v případě, že jste antikoncepci nasadila z jiných než antikoncepčních důvodů, jako jsou menstruační křeče, silná menstruace nebo akné.

Některé z nejčastějších příznaků po vysazení jsou tedy akné, nepravidelná, vynechaná, silná nebo bolestivá menstruace, bolesti hlavy či padání vlasů.

Příprava těla na ukončení antikoncepce

Jste připravena rozloučit se s antikoncepcí a vyrovnat své hormony, možná se ale bojíte, jak bude vypadat vaše tělo, menstruace a cyklus.

Pokud antikoncepci vysazujete, je nejlepší myslet na přípravu svého těla dva až tři měsíce před jejím vysazením, radí na svém webu lékařka Jenna Rayachotiová. Ta tvrdí, že existuje mnoho účinných způsobů, jak vyrovnat hormony a zmírnit příznaky, které zažíváte, když své tělo zbavujete syntetických hormonů.

U některých žen se menstruace může vrátit do normálu již za několik měsíců. U jiných může trvat nějakou dobu, než se hormony začnou vyrovnávat – někdy šest měsíců, jindy ještě déle.

1. Výživa

Při perorální antikoncepci může mít tělo nedostatek základních živin, včetně vitaminů B2, B6 a B12, vitaminů C a E, kyseliny listové, zinku a hořčíku. Začněte tedy tím, že budete konzumovat potraviny bohaté na živiny při každém jídle, radí Rayachotiová. A to včetně:

  • Vlákniny v podobě velkého množství zeleniny a celozrnných výrobků. Vyšší konzumace vlákniny souvisí se schopností těla vyrovnávat reprodukční hormony.
  • Zdravých tuků. Potraviny jako avokádo, mandle, lněná semínka a tučné ryby jsou nezbytné pro správnou tvorbu a funkci hormonů.
  • Komplexních sacharidů. Vyhněte se konzumaci samotných jednoduchých sacharidů (např. těstoviny, krekry, chipsy, chléb), abyste předešly prudkým nárůstům a pádům hladiny cukru v krvi.
  • Dostatečného množství bílkovin. Různé druhy bílkovin pomáhají stabilizovat regulaci hladiny cukru v krvi, duševní zdraví a vyrovnávání hormonů.
  • Fytoestrogenů. Syntetické estrogeny z perorální antikoncepce vyvažujte fytoestrogeny, jako jsou lněná semínka. Celá sója v umírněném množství, včetně edamame a tempehu, obsahuje také fytoestrogeny.

Uberte na cukru, alkoholu a kofeinu. Ty všechny vedou k většímu množství zánětlivých signálů, které přispívají k nerovnováze hormonů a nepříjemným příznakům.

Vhodné jsou i bylinky podporující játra, jako je ostropestřec mariánský, kurkuma, lopuch, kořen pampelišky, které mohou pomoci játrům zpracovat syntetické a nadbytečné hormony, díky čemuž bude přechod z antikoncepce hladší a příjemnější.

2. Zdravá detoxikace

Hormony se zpracovávají prostřednictvím jater, takže jejich rovnováha závisí na zdraví tohoto orgánu. Pokud podpoříme přirozený proces detoxikace těla, můžeme zmírnit příznaky hormonální nerovnováhy, včetně PMS, nepravidelné menstruace, silné menstruace a hormonálního akné. Přečtěte si více o podpoře detoxikace a vyzkoušejte následující postupy:

  • Pohyb. Dělejte denně něco, co máte rádi! Ať už je to cokoli, prostě rozhýbejte své tělo.
  • Poťte se! Pocení může pomoci s hormonální rovnováhou, trávením, duševním zdravím, energií atd. Snažte se jednou až dvakrát týdně zajít do sauny nebo se jinak vypotit.
  • Vláknina, voda, barevná zelenina a pohyb podporují zdravé kakání. I to vám pomáhá zbavit se přebytečných hormonů. 
  • Vyhýbejte se endokrinním disruptorům. Nechcete své tělo zatěžovat dalšími hormony.

3. Doplňky stravy a byliny

Cílená bylinná suplementace může pomoci podpořit hormonální rovnováhu a zlepšit základní živiny, které mohly být vyčerpány používáním perorální antikoncepce.

Doplňte vitamíny, minerály a živiny, například B-komplex, hořčík, zinek, vitamin C a NAC (N-Acetyl-L-Cystein).

Z bylinek pak lékařka doporučuje Vitex, nazývaný extrakt z cudných bobulí, který reguluje ovulaci, zvyšuje plodnost a zlepšuje progesteron.

Dále doporučuje bylinky podporující játra, jako je ostropestřec mariánský, kurkuma, lopuch, kořen pampelišky, které mohou pomoci játrům zpracovat syntetické a nadbytečné hormony, díky čemuž bude přechod z antikoncepce hladší a příjemnější.

Při vzplanutí akné po vysazení antikoncepce vám může dobře posloužit Saw Palmetto neboli sereona plazivá.

4. Sledování cyklu

Nakonec převezměte kontrolu nad menstruačním cyklem a plodností tím, že začnete sledovat svůj cyklus. Vyzkoušejte následující tipy:

  • Najděte si aplikaci pro sledování cyklu, kterou si oblíbíte. Trackujte svou menstruaci, včetně její délky, kvality a množství toku.
  • Všímejte si případného špinění nebo sraženin. Sledujte cervikální tekutinu (čirá, táhlá, lubrikační tekutina, která signalizuje, že se blíží ovulace).
  • Zaznamenávejte všechny příznaky PMS, včetně křečí, citlivosti prsou, bolestí hlavy, zad, změn nálad atd.
  • Zaznamenávejte si bazální tělesnou teplotu.

Vysadit antikoncepci a změnit tak něco, na co jste zvyklé po mnoho let, je jistě velmi děsivé. Obzvlášť pokud jste před nasazením trpěla na akné či bolestivou menstruaci. Každé období ale jednou přejde a žádné netrvá věčně, takže pokud je pro vás důležité žít v souladu sama se sebou a jednou i zdravě počít, určitě si dříve či později za toto rozhodnutí poděkujete.

Související…

Bolestivá menstruace reprezentuje náš tlak na sebe sama, říká Susy Nana
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...