fbpx

Panická ataka nám ukazuje, co děláme v životě špatně 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Bušení srdce, nevolnost i pocit, že umíráme. Panická ataka podle odborníků nemusí být jen záhadnou poruchou, ale jasným ukazatelem, že v životě nejdeme správným směrem

Zveřejněno: 22. 2. 2024

Stála na vlakovém nádraží v Praze a udělalo se jí zničehonic špatně, 28letá Veronika vůbec netušila, že prožívá svou první panickou ataku. „Zatočila se mi hlava a začalo mi být špatně, což mě vylekalo. Najednou jsem měla divný pocit, který vyústil až v strach o život. Jako bych nemohla dýchat, a tak jsem řekla postarší paní vedle, že je mi špatně, že se dusím, ať zavolá záchranku,“ popsala Flowee svůj zážitek s panickou poruchou mladá žena.

„Úzkostné poruchy patří mezi jedny z nejfrekventovanějších onemocnění. Současné studie české populace hovoří přibližně o 1,5 milionu občanů trpících některou z úzkostných poruch,“ píše ve svém odborném článku doktorka Dana Končelíková z Kliniky psychiatrie FN Olomouc. Podle ní ale panickou ataku někdy v životě prodělá čtvrtina obyvatel. Člověk při ní cítí tlak na hrudi, bušení srdce, těžko se mu dýchá a svírá se mu krk. Tyto symptomy doprovází hrůza a strach o život. Postižený panikou se tak domnívá, že umírá, omdlí nebo se zblázní.

Projevy panické ataky jsou podobné infarktu, proto není divu, že člověk postižený touto poruchou často končí v sanitce mířící na pohotovost. Tam ovšem doktoři nezjistí žádnou fyzickou příčinu. „Nemohla jsem uvěřit tomu, že mi nic není, že jsem zdravá. Srdce mi tlouklo tak silně a v hlavě jsem cítila tak obrovský tlak, že jsem byla přesvědčena o nějaké vážné chorobě. Opravdu jsem si myslela, že umírám,“ dodává Veronika, které ošetřující lékař sdělil, že trpí panickou poruchou a předepsal jí uklidňující léky a doporučení na terapie.

Nepoddat se strachu

Veronika, které se panická ataka zopakovala týden na to, když nakupovala v supermarketu, se brzy vydala na terapie. „Panická ataka přišla opět a s ní zase ten strach, že to sama nezvládnu. Spustila jsem na prodavačku, že mi musí pomoci, ale pak jsem z obchodu utekla, nemohla jsem tam dýchat,“ vzpomíná Veronika, která chtěla před panikou utéct, což je klasický projev tohoto problému. Dotyčný chce vzít před úzkostí nohy na ramena, tím však panice dává ještě větší váhu. Odborníci naopak radí snažit se panice nepropadnout.

Radkin Honzák připouští, že panika, podobně jako jiné nemoci, může být zprávou, že něco není v pořádku. „Biologický terén se může projevit ,selháním‘ v zátěži,“ říká.

„Když se na lidi sápe panická ataka, doporučujeme jim, aby se vykašlali na souboj se strachem a upnuli naplno svou pozornost někam jinam, například k tomu, aby zpaměti spočetli, kolik je 19x542, nebo aby si vzpomněli na všechny spolužáky z první třídy, přeříkali si nějakou básničku nebo spelovali pozadu českou hymnu. Soustředění, soustředění, soustředění! To je mor na úzkosti,“ sděluje psychiatr a publicista Radkin Honzák na svém blogu.

Ten je také spoluautorem knihy Královna děsu aneb Panická porucha, kde popisuje, jak s panikou zacházet. Součástí knihy je zpověď oblíbené české komičky Ivy Pazderkové, která se netají tím, že s touto poruchou už léta bojuje, a kde říká zajímavou věc, a sice že panika má ráda, když je člověku špatně.

Pochopit svou paniku

Tím se dostáváme k tomu, co paniku spouští, díky čemuž ji snáze pochopíme. Psychologové rozdělují příčiny a poté spouštěče. Příčiny jsou dlouhodobého rázu a vyžadují terapii. Spouštěče jsou snadno rozpoznatelné, například pokles cukru, kocovina, únava či stres.

Z terapeutického hlediska je vhodné se na své paniky podívat upřímně a pochopit je. Jako to udělala Veronika. Přečetla si knihu Jak se navždy zbavit paniky, úzkosti a strachu od německého autora Klause Bernhardta, který si stojí za tím, že nejde o nemoc, a to ani psychickou. Domnívá se, že naše duše nám těmi hrozivými panickými záchvaty potřebuje něco sdělit. Tady se názory odborníků lehce liší. Například podle zmiňovaného českého psychiatra Radkina Honzáka se jedná o nemoc, někdy dědičnou, s podstatnou biologickou složkou. Při konfrontaci s výrokem Bernhardta připustil, že panika, podobně jako jiné nemoci, může být zprávou, že něco není v pořádku. „Biologický terén se může projevit ,selháním‘ v zátěži,“ řekl Flowee.

Přenastavit myšlení i život

Jako zprávu začala svoje paniky vnímat Veronika, která musela v životě změnit spousty věcí. „Nechci zacházet do podrobností, ale bylo potřeba si udělat pořádek zejména ve vztazích, ve kterých jsem byla vždy ta podřadná,“ svěřila se mladá žena.

Někteří odborníci vám na paniku předepíší antidepresiva, ale například výše zmiňovaný německý autor Bernhardt ve své knize několikrát opakuje, že je potřeba najít příčinu panických atak, které jsou „často jen varovnými signály, protože jste opakovaně přehlíželi svoje pocity“. Podle něj je nutné přenastavit myšlení. To negativní totiž vytváří živnou půdu pro panické záchvaty.

Nemohla jsem uvěřit tomu, že mi nic není, že jsem zdravá. Srdce mi tlouklo tak silně a v hlavě jsem cítila tak obrovský tlak, že jsem byla přesvědčena o nějaké vážné chorobě. Opravdu jsem si myslela, že umírám.

I když panika vypadá děsivě, lze ji zvládnout i bez pomoci léků. První věc je si uvědomit, že jde právě o paniku a nepokouší se o vás infarkt ani mrtvice. A pak je důležité zaměřit se na něco jiného, například na dech. To jde pochopitelně někdy dost těžko, když máte pocit, že na vás přišla poslední hodinka. Nicméně psychologové radí celou situaci pozorovat a samu sebe takzvaně uzemnit, tedy uvědomit si, že jsme v bezpečí a že jsme v kontaktu se zemí.

Rozsáhlá síť podpory

O větší informovanost o psychických potížích včetně panické poruchy se snaží nezisková organizace Nevypusť duši, která na své platformě sdílí nejen návody, co dělat, když vás přepadne panický záchvat, ale i příběhy. Mezi výpověďmi se dost opakuje jedna věta, a sice že dotyčným panika sice něco vzala, ale i dala, tedy nejdříve je oslabila, ale vzápětí naopak zocelila.

O svých panických atakách se nebojí mluvit i zpěvačka Iva Frühlingová, která jako zdroj paniky uvádí velký stres a přepracování, či zpěvačka Debbi. I ona se naučila s panickou poruchou žít a poslechnout ji, celkově se zklidnila a vyhýbá se bujarým večírkům, protože moc dobře ví, že právě alkohol jí paniku spouští.

S pomocí přišla také jedna studentka, která vymyslela aplikaci Nepanikař. Obsahuje velmi pochopitelné moduly, podle kterých si ujasňujete svou situaci. V rámci aplikace najdete také kontakt na odborníky a možnost si chatovat s kvalifikovaným poradcem. O panické atace se zkrátka mluví čím dál častěji a odborníci se snaží nejen pacientům, ale i jejich okolí pomoci rozklíčovat, co jim panická ataka chce říct.

Související…

Trápí vás záchvaty paniky? Příčina může být ve střevě i štítné žláze
Monika Kovačková

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...