fbpx

Miláčku, když já nevím… Pokud patříte k váhavcům, nic se neděje. Vezměte si čas 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Většinu prvních schůzek doprovází vzrušení a nervozita. Co když vám jsou ale vlastně všechna ta rande tak trochu jedno? Psychologové teď pracují s termínem „hesidating“, tedy něco jako váhavé randění

Zveřejněno: 5. 12. 2023

„Měla jsem pocit, že jsem připravená na vztah a že se chci pustit do randění. Teď mám ale pochyby. Myslím, že jsem randění otevřená, ale prostě mi to teď připadá příliš komplikované na to, abych to brala vážně,“ popisuje pro web Glamour marketingová manažerka z Londýna Katie. Svět randění se neustále vyvíjí a podobné pocity zažívá i spousta dalších lidí. Fenomén nabral na obrátkách zejména po pandemické době nejistoty. Online seznamka Plenty of Fish po průzkumu mezi nezadanými ve Velké Británii pro popis tohoto zážitku přišla s pojmem „hesidating“ neboli váhavé randění. „Jste k randění lhostejní, ani nevíte, zda chcete randit vážně nebo nezávazně, protože život je teď obecně tak nejistý?“ tázala se.

Licencovaná klinická sociální pracovnice Jourdan Traversová ve svém článku pro Psychology Today popisuje hesidating jako trend, kdy lidé vstupují na seznamovací scénu s nezávazným přístupem a lhostejností kvůli nejistotám ve svém životě. Mezi příznaky, že máte co do činění s „hesidaterem“ podle ní patří to, že projevuje nezájem, ruší plány, vyhýbá se těžkým rozhovorům, nebo nechce dát najevo zranitelnost. Zatímco někteří svou váhavost projevují otevřeně, u jiných může být nenápadná.

Pokud máte podezření, že popis váhavce sedí na vás nebo vašeho potenciálního partnera, nabízí Traversová dvě oblasti, nad kterými se můžete zamyslet, abyste si ve věcech udělali jasno:

1) Nezávazně, nebo vážně?

Prvním zásadním krokem je ujasnění si toho, co chcete. Introspektivní proces totiž podporuje nejen sebepoznání, ale také pomáhá k transparentní komunikaci s potenciálním partnerem, což je nesmírně zdravé ve všech typech vztahů. S přihlédnutím k vašemu současnému smýšlení, životní fázi i emocionálnímu stavu se proto zamyslete, zda chcete nezávazný, nebo vážný vztah. Nejistota ohledně typu závazku může totiž při seznamování způsobovat velké problémy. Věnujte proto čas zkoumání vlastních potřeb a přání a pečlivě zvažte, co je v souladu s vašimi dlouhodobými cíli a osobním naplněním.

To, zda jste vy nebo váš potenciální partner váhavec, můžete poznat také z toho, jak se chováte, když jste spolu – konec konců, činy často řeknou mnohem víc než slova.

Naučte se také chápat rozdíl mezi příležitostnou a vážnou známostí – jen tak totiž budete schopni s potenciálními partnery efektivně komunikovat. Například nezávazné vztahy mohou upřednostňovat spontánnost a méně závazků. Vážné vztahy naopak znamenají hlubší citovou angažovanost a dlouhodobý závazek.

To, zda jste vy nebo váš potenciální partner váhavec, můžete poznat také z toho, jak se chováte, když jste spolu – konec konců, činy často řeknou mnohem víc než slova.

2) Být připraven... 

Možná při tomto přemýšlení zjistíte, že vlastně nevíte, jestli vůbec chcete randit. V takovou chvíli prozkoumejte důvody tohoto váhání a zhodnoťte, zda je to v souladu s vašimi osobními cíli, radí Traversová. Prozkoumání příčin vaší neochoty vám může pomoci vyrůst v člověka, který randění buď přijímá, nebo v člověka, který se do něj momentálně pouštět nechce – a obě varianty jsou v pořádku. Váhavost může pramenit z minulých zkušeností, ale například i potřeby sebepoznání. Pokud chcete zjistit, zda jste emocionálně připraveni na vztah, položte si následující tři otázky:

Pokud jste váhavec, není to problém. Dejte si dostatek času a netlačte na sebe, že musíte něco uspěchat.

  • Jak mé zkušenosti s randěním ovlivnily můj současný pohled a jak formují můj přístup k potenciálním vztahům? Podle výzkumů je totiž právě vliv zkušeností velký.
  • Jsou mé osobní cíle v souladu s potenciálními emocionálními nároky randění? Mám nějaké obavy, které mohou k mému váhání přispívat?
  • Když si představím zdravý romantický vztah, jakým aspektům osobního růstu potřebuji věnovat pozornost, než se plně oddám hledání své druhé polovičky?

Pochopení důvodů, proč váháte s randěním, vám podle Traversové umožní činit informovaná rozhodnutí o vašem milostném životě. Pomůže vám například zjistit, že aktuálně potřebujete dát přednost péči o sebe – a pak, když se rozhodnete pro rande, bude to v souladu s vašimi skutečnými touhami a připraveností. Tím, že budete věnovat čas pěstování emoční pohody, zajistíte, že na seznamovací scénu vstoupíte se silným základem, díky kterému zvládnete problémy vážného vztahu.

„Pokud jste váhavec, není to problém. Dejte si dostatek času a netlačte na sebe, že musíte něco uspěchat,“ vzkazuje v rozhovoru pro Glamour expertka na seznamování Kate Macleanová. Pokud do této kategorie patří váš potenciální partner, otevřeně si s ním promluvte o výše zmíněném. Pomůže vám to udělat si lepší představu o tom, co od něj můžete, a naopak nemůžete čekat. 

Související…

Parfém... a masturbace. Netradiční příprava na první rande přinese zaručený úspěch
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...