fbpx

Porozchodová 180ka i druhé šance. Toto jsou trendy v randění roku 2023 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

S rychlostí, jakou se mění dnešní doba, se samozřejmě mění i svět seznamování. Jakým směrem se tato oblast našich životů ubírá? To napoví nové randící trendy

Zveřejněno: 20. 1. 2023

Randění, tak jak ho znali naši rodiče a prarodiče, postupem času vzalo za své a nyní se ubírá svým vlastním směrem. Jakým? Nejnovější trendy představila v magazínu Glamour vztahová guru a konzultantka scénáře k seriálu Sex Education od Netflixu Alix Foxová. Ta nyní spolupracuje se seznamovací aplikací Plenty of Fish na jejich nejnovější výroční zprávě o trendech v seznamování.

Plány, které se nekonají

Instagramové kanály v létě roku 2022 vzkvétaly. Po covidové pandemii bylo totiž potřeba dohnat dva roky bez socializace. Dovolené, festivaly a přeložené svatby znamenaly, že nezadaní Britové měli přeplněnější kalendáře než kdy jindy. 87 procent z nich přiznalo, že mají v úmyslu randit, chybí jim na to ale čas. A tak odstartoval trend takzvaného Only Plans – tedy schůzek, které se plánují, ovšem nikdy nekonají.

Polovina nezadaných uvedla, že si díky novému vztahu uvědomila, že udělali chybu a že je prožitá zkušenost přivedla zpět k bývalé lásce.

„Chování ve stylu Only Plans může mít mnoho různých důvodů. Někdy je to skutečně důsledek toho, že se člověk snaží zvládnout svůj hektický rozvrh. Váhání s potvrzením termínu schůzky ale může být také známkou toho, že o vás dotyčný zkrátka nemá takový zájem,“ podotýká Foxová. Podle ní může takové chování znamenat i to, že dotyčný zvažuje, zda chce do randění či vztahu vůbec jít. 

A další důvod? Váš vyvolený si zkrátka rád zvyšuje ego tím, že ví, že na každou schůzku, kterou navrhne, ochotně kývnete. „Samozřejmě, že občas mají lidé skutečné důvody, proč potřebují termín schůzky změnit. Ale pokud nerespektují váš čas, važte si sami sebe natolik, abyste se jim už nedali k dispozici, a jděte dál,“ vzkazuje. Mimochodem, Plenty of Fish označilo Only Plans za klíčový trend roku 2022.

Cena za lásku

Jako by účty za plyn a benzin nebyly dost hrozné samy o sobě, ekonomická situace dost možná ovlivní i váš milostný život. Termín Cost of Loving, tedy cena za lásku, vznikl na základě prohlášení více než poloviny nezadaných Britů, že rostoucí životní náklady ovlivňují způsob, jakým plánují svá rande. Téměř tři čtvrtiny z nich přiznávají, že ruší plány, nebo raději žádné nedělají právě z finančních důvodů.

Díky nárůstu autentického sdílení na sociálních sítích se nyní 74 procent nezadaných cítí dostatečně pohodlně na to, aby na svém profilu zveřejnilo své skutečné fotografie.

„Nemusíte být rozhazovační, abyste někomu dali pocit výjimečnosti. Zkuste romantickou procházku při měsíčku nebo vyrazte pro potraviny v akci a připravte z nich svačinu na piknik,“ radí Foxová.

Porozchodových 180

Novým trendem je také 180 schůzek, které mají sloužit k zotavení se z nedávného rozchodu – tento trend následuje vzor hvězd, jako jsou Olivia Wildeová nebo Kim Kardashianová.

Lidé s čerstvě zlomeným srdcem se často odkloní od svého obvyklého typu a zvolí si raději mladšího partnera, který jim přinese tolik potřebné vzrušení a rozptýlení. Výzkumy ukazují, že tak činí téměř dvě třetiny nezadaných. „Trend 180 schůzek může lidem pomoci, aby se po náročném období cítili opět mladí a nabití novou energií. Často jde o to, hodně se smát, bavit a cítit se znovu bláznivě a sexy,“ vysvětluje Foxová.

Přirozenost nade vše

Doba používání nerealistických obličejových filtrů a úprav fotografií už je podle průzkumu Plenty of Fish u konce. Trendem je nyní takzvaný Bae Realing. To znamená – být sám sebou. Bez ostychu.

Chování ve stylu Only Plans může mít mnoho různých důvodů. Někdy je to skutečně důsledek toho, že se člověk snaží zvládnout svůj hektický rozvrh. Váhání s potvrzením termínu schůzky ale může být také známkou toho, že o vás dotyčný zkrátka nemá takový zájem.

Zatímco více než 69 procent nezadaných Britů přiznává, že v minulosti při on-line seznamování použili na fotky filtr, díky nárůstu autentického sdílení na sociálních sítích se nyní 74 procent nezadaných cítí dostatečně pohodlně na to, aby na svém profilu zveřejnilo své skutečné fotografie.

Druhé šance

Rok 2022 se stal rokem druhých šancí. S tím, že odloučení posiluje lásku, má zkušenost sedmdesát procent dotazovaných. Polovina nezadaných uvedla, že si díky novému vztahu uvědomila, že udělali chybu a že je prožitá zkušenost přivedla zpět k bývalé lásce.

„Dejte si ale pozor. Tohle můžete často udělat jen jednou. Pak vašeho milovaného odradí vaše přelétavost a nadobro se od vás odvrátí,“ varuje Foxová.

Související…

Nový trend zvaný situationship: Jak se liší od jiných typů vztahů a kdy ho ukončit?
Michal Švehla

foto: Shutterstock, zdroj: Glamour Magazine

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...