fbpx

Černá ovce, šašek i pečovatel. Předem dané role z dětství způsobují traumata. Jak se jich zbavit? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Jaké je vyrůstat v rodině, kde každý má přesně stanovenou roli? Takový styl výchovy si děti přenášejí do života a očekávání jim způsobuje traumata. Podle psychologů se jich dá zbavit, není to ale úplně snadné

Zveřejněno: 5. 12. 2023

Černá ovce. Jablko, co spadlo příliš daleko od stromu. Ostuda rodičů. Prostě problémový člen rodiny, na kterého všichni koukají přes prsty a který „je příčinou“ všech rodinných konfliktů. Zažili jste to na vlastní kůži? Podle terapeutů může mít nálepka nezvedeného dítěte, kterou jste dostali kvůli problematickému chování nebo jen kvůli tomu, že jste byli jiní než zbytek rodiny, dopad i na váš dospělý život.

„Černé ovce v rodinách často pociťují stud za to, že jsou odlišní,“ říká terapeutka Imi Loová. „A tato toxická hanba může vést až k sebekritice a sebesabotáži.“ Zvlášť mladí lidé však nálepku černé ovce mohou přijmout a hrdě prezentovat jako součást své identity. „Být černou ovcí může představovat formu vzpurné individuace,“ říká klinická psycholožka Ramani Durvasulaová. „Děti však touží po sounáležitosti a s pocitem, že nezapadnou, mohou bojovat ještě v dospělosti.“

Sám uprostřed davu

Když rodina odlišnost neocení, jsou především dospívající ohroženi pocitem izolace a celoživotní osamělosti. „Mohou mít potíže s vytvářením blízkých vztahů a obávají se odmítnutí,“ vysvětluje Loová.

Prožívání nekonzistentní lásky v dětství ze strany rodičů může později stěžovat stabilní emocionální spojení i s dalšími lidmi. Podle Loové se tím totiž může narušit takzvané vnímání stálosti objektu, kdy si člověk uvědomuje, že věci existují, i když zrovna nejsou přítomné. Osoba, která má toto vnímání narušené, může od svého partnera cítit náklonost a podporu, ale v okamžiku, kdy dojde k neshodě, může začít nad emociálním poutem pochybovat a cítit se obviňovaná a kritizovaná. Tito lidé se často také bojí odmítnutí, a tak se raději brání navazování blízkých vztahů.

V nejhorším případě se u černých ovcí mohou rozvinout negativní mechanismy zvládání stresových situací – například zneužívání návykových látek nebo sebepoškozování. V rodině, kde byla někomu udělena role černé ovce, zastávají zpravidla ostatní sourozenci role vlastní. Podle psychologů to nejčastěji bývají tyto:

1. Zlaté dítě

Toto dítě je hrdina, idealizovaný potomek, který je neustále chválen a dostává se mu zvláštního zacházení. Rodiče do něj vkládají naděje, že splní očekávání rodiny, bude reprezentovat, sklízet úspěch a bude zkrátka dokonalý.

2. Obětní beránek

Obětní beránek a černá ovce bývají jedna a ta samá osoba. Je to dítě, které musí snášet hněv ostatních členů rodiny, bývá šikanováno nebo obviňováno za věci, které pokazí. Tresty, které musí snášet, bývají často nepřiměřené.

3. Šašek

Je to rodinný klaun, maskot, který využívá humoru, aby změnil atmosféru rodinného napětí. Jeho smích bývá slyšet přes celý dům, ale ve skutečnosti slouží jako obranný štít proti nepohodlí, které se skrývá pod povrchem.

4. Pan Nikdo

Tento člen rodiny se vyhýbá záři reflektorů, často raději zmizí do ústraní a doufá, že nenaruší křehkou rodinnou rovnováhu. Hledá útěchu v samotě a tichu.

5. Pečovatel

Jde o dítě, které je vychováváno k tomu, nebo se od něj očekává, že převezme pečovatelskou roli a zastoupí rodiče.

Pokud jde o trávení času se svou rodinou, uzemněte se životem, který jste si vybudovali mimo svou rodinu, a stanovte si hranice, abyste během rodinných návštěv ochránili své duševní zdraví.

Někdy to bývá zároveň zlaté dítě, ale ne vždy. Dítě do této role často vstupuje tehdy, kdy rodič žije se závislostí a není schopný udržovat rodinu v chodu. Toto dítě poté přebírá povinnosti rodiče, a tím pádem často chybí ve škole, nemá úkoly, nevytváří si přátele a nemá žádné koníčky.

Odborníci tvrdí, že tyto role se vzájemně ovlivňují a mohou koexistovat. Můžete být například černou ovcí, která je zároveň pečovatelem. Černá ovce však bývá protiklad zlatého dítěte a tito sourozenci spolu obvykle bojují. „Zlaté dítě je oblíbený sourozenec, kterého rodiče chválí a idealizují, zatímco černá ovce je marginalizována a obviňována z rodinných problémů,“ říká Loová. „Zlaté dítě je vnímáno jako ‚to hodné‘, zatímco černá ovce je označena jako ‚problémové dítě‘.“

Jak se zbavit traumatu z dětství

Pokud jste byli v dětství černá ovce a nesete si trauma do dospělosti, zde je několik kroků, které můžete na cestě za uzdravením podniknout.

  • Uzdravte své vnitřní dítě: Oslovte své mladší já a buďte k němu laskaví. „Přemýšlejte o tom jako o cvičení,“ radí Durvasulaová. „Můžete si představit sebe jako dítě, nebo dokonce vytáhnout vaši fotku z dětství a mluvit na ni. Potom poděkujte svému vnitřnímu dítěti za to, že zůstalo silné, přestože bylo izolováno nebo kritizováno, a dejte dítěti vědět, že je nyní v bezpečí, že je hodné, laskavé a dostačující ve všech ohledech.
  • Zaměřte se na pozitivní vlastnosti: Zamyslete se nad silnými stránkami, které jste získali díky tomu, že jste byli černou ovcí. Našli jste díky jim vlastní hlas? Umožnilo vám to se distancovat od problematického rodinného systému? Motivovalo vás to věnovat se zájmům, které vás bavily, ale rodina je nepodporovala? Nepohlížejte na vaše odlišnosti jako na něco negativního. Snažte se identifikovat a přijmout vaše jedinečné silné stránky a vlastnosti, které vás odlišují. „Prostřednictvím tohoto procesu můžete hlouběji porozumět své vlastní identitě a najít harmoničtější vztah s rodinou, založený na pocitu autenticity a přijetí,“ říká terapeutka Susan Storková.
  • Přijměte svoji vnitřní černou ovci: „Zážitky v dospělosti, které odrážejí ty z dětství, nás mohou emocionálně, kognitivně a somaticky přemoci,“ říká Durvasulaová a radí, co v těchto situacích dělat. „Zkuste se nadechnout, věnovat se chvilku samomluvě a spojit se se svým tělem. V těch chvílích je to, jako by to dítě ve vás bylo zpět, vy ale tentokrát můžete pocity prozkoumat a být ke svému dítěti laskaví.“
  • Nepospíchejte na sebe: Proces léčby je u černých ovcí postupný. „Je důležité být trpělivý sám se sebou a uvědomit si, že může chvíli trvat, než odstraníte emocionální dopad marginalizace ve své rodině,“ říká Loová. Během léčby můžete zažívat vzestupy a pády, ale se správnou podporou a strategiemi je možné najít cestu k emocionální pohodě a sebepřijetí. „Přežít a prosperovat s odznakem černé ovce rodiny vyžaduje sebepotvrzení, mentální přípravu a přijetí své skutečné identity. Nezapomínejte, že jste vynalézavý a nezávislý dospělý člověk s jedinečnými silnými stránkami a hodnotami.“

Pokud jde o trávení času se svou rodinou, uzemněte se životem, který jste si vybudovali mimo svou rodinu, a stanovte si hranice, abyste během rodinných návštěv ochránili své duševní zdraví. „Dodržováním výše uvedených tipů si můžete udržet sebevědomí a emoční stabilitu, a to i v náročné rodinné dynamice,“ říká Loová.

Související…

Jak přežít rodinné návštěvy a nepohádat se?
Aneta Šebková

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...