fbpx

Nepřibrala jsi? Nejsi těhotná? Redaktorka Flowee radí, jak přežít Vánoce s rodinou 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Sváteční návštěvy dokážou být opravdovou výzvou pro naše nervy. Vy si po určité době všimnete, že se v lednici chladí slušná zásoba prosecca nebo aspoň vaječňáku… Věřte nám, alkohol není řešení a situaci jen zhorší. Nauče se, jak Vánoce zvládnout

Zveřejněno: 28. 11. 2023

Vánoce jsou svátky klidu a rodinné pohody. Teda alespoň do té doby, než na vás rodiče spustí, kdy už budou moct konečně kupovat dárky i vnoučatům, zadaní sourozenci začnou komentovat váš milostný život a z otázky, zda do bramborového salátu patří šunka, se z nějakého důvodu stane hádka hodná hollywoodského filmu. Chcete letošní Vánoce přežít bez psychické újmy a možná si i odnést příjemné vzpomínky? Zkuste několik tipů:

Rychle do bezpečí

Nepřibrala jsi? Proč jste se rozešli? To jsi v té práci už tak dlouho a pořád tě nepovýšili? Po roce zase všichni pod jednou střechou. Není divu, že se přítomní snaží dohnat resty – a tak se dost pravděpodobně ocitnete pod palbou více či méně vhodných otázek. A ne, nejlepší obrana rozhodně není útok. Jakkoliv to bude náročné, zkuste ze sebe dostat co nejuniverzálnější a nejstručnější odpověď – zkrátka takovou, která vám utrpení co nejvíce zkrátí a bude vám nejpříjemnější. Následně vytáhněte z rukávu nějaké extrémně nekonfliktní téma: Jak letos šlo zazimování zahrádky? Co kocour, jak se má? A co ti otravní sousedi?

Jakkoliv se vám situace může zdát v danou chvíli náročná, vězte, že pitím byste ji jen zhoršili. Takže si zdvořilostně cinkněte na šťastné shledání a pak raději přejděte k džusu.

Žádný Babiš ani Fiala

To, že se zajímáte o budoucnost země, ve které žijete, vás jistě šlechtí. Je ale dost dobře možné, že vaše babička nebo bratranec z druhého kolene budou mít na politiku jiný názor než vy – a taková debata by nemusela dopadnout dobře. Pokud se s ní pokusí někdo přece jen začít, odpovězte mu raději tím, jak úžasná jsou ta vosí hnízda, co přinesl. A politické názory si nechte do volebních místností.

Být, či nebýt pomocník?

Buď se v kuchyni moc motáte, nebo jste se „přišli jenom najíst“ a ani nepomůžete. Najít správnou hranici je skutečně oříšek. Abyste nebyli za lenochy, vezměte na návštěvu vždy něco s sebou. A ano, je tu riziko, že uslyšíte zlostné: „Co to sem nosíš? Kdo to bude všechno jíst?“ Ale všemu zkrátka předejít nemůžete. Případně můžete nabídnout, že to všechno klidně sníte vy.

To není útěk, ale procházka

Z jednoho pokoje řve šíleně smutná Helena Vondráčková, která už si zase chce a nechce vzít Neckáře, ve druhém jdou spolu všichni do Betléma, dospělí se snaží překřičet rozjařené děti. Naprosto opodstatněně můžete mít pocit, že vám do dvou minut pravděpodobně exploduje hlava. A co takhle navrhnout, že si dáte na půl hodinky pauzu od tepla domova a půjdete se projít na čerstvý vzduch, kde alespoň některé z těchto vzruchů eliminujete? Případně se můžete nabídnout, že skočíte do obchodu pro majonézu, jejíž množství se při nákupu na salát podcenilo. Získáte pár minut pro sebe a ještě budete za hrdinu!

Je dost dobře možné, že vaše babička nebo bratranec z druhého kolene budou mít na politiku jiný názor než vy – a taková debata by nemusela dopadnout dobře. Pokud se s ní pokusí někdo přece jen začít, odpovězte mu raději tím, jak úžasná jsou ta vosí hnízda, co přinesl.

I prsatý popelník je dárek

Kuchyňská zástěra s nabušeným surfařem, sáčky do vysavače nebo hanbatý kalendář. Ano, i to jsou dárky, které znamenají, že si na vás někdo vzpomněl – minimálně těsně před odchodem, kdy čapnul a zabalil první věc, která mu přišla pod ruku. Možná máte dokonce pocit, že smyslem dárku rozhodně nebylo vám vykouzlit úsměv na rtech, ale spíš vás poškádlit. Ať už jste dostali sebevětší nesmysl z obchodu, který pravděpodobně nesl jméno „Ptákoviny“, nenechte se rozhodit. Hezky se usmějte, poděkujte Ježíškovi a tragický pokus o dárek si nechte jako veselou historku pro přátele.

Vaječňák vaše problémy nevyřeší

Je to tak vyčerpávající a v lednici se chladí tolik alkoholu. Jako by se řešení samo nabízelo. Než po něm ale sáhnete, zamyslete se! Opravdu vám přijde jako dobrý nápad přilévat do ohně alkoholovou upřímnost, prostořekost, přecitlivělost, nebo dokonce výbušnost? Jakkoliv se vám situace může zdát v danou chvíli náročná, vězte, že pitím byste ji jen zhoršili. Takže si zdvořilostně cinkněte na šťastné shledání a pak raději přejděte k džusu.

Dobrého pomálu

Nikdo vás nenutí trávit na návštěvách celé dny (tedy kromě rodinných příslušníků, kteří vypadají uraženě, když se po pěti hodinách chcete zvednout). Zkuste si je také rozvrhnout tak, abyste mezi nimi zvládli načerpat dostatek sil – a možná si pak rodinu užijete o něco více.

Související…

Sexistické vánoční reklamy: Chlapi ať obtahují roštěnky a ženský se věnují úklidu
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...