fbpx

Hádala se duše s tělem: Kdo je tady skutečně nejkrásnější? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Co se vám vybaví jako první, když se řekne slovo "krása"? Je to pro vás spíš o dokonalém vzhledu, nebo za ním vidíte mnohem hlubší význam a víc než fyzično hledáte odraz duše daného člověka? Je to věčný spor bez řešení

Zveřejněno: 16. 11. 2023

Zatímco jedni krásu definují tím, co je na první pohled viditelné, jiní se přiklání k názoru, že je něčím, co na první pohled vůbec spatřit nelze. Jenže jak tedy krásu vymezit?

Naše společnost nás v tomto směru mírně deformovala a podmanila si nás tím, že fyzický vzhled stále ještě pokládá za hlavní faktor, určující krásu člověka. Přes veškeré snahy o inkluzi, proklamace o diverzitě a podobně. Že to není pravda? O "zboření mýtu" stereotypní představy krásy se pokusila i ikonická značka spodního prádla Victoria´s Secret, když v roce 2021 zahájila se vší parádou kampaň, v níž propagovala "krásu všech tvarů a velikostí." Modelky, velmi odlišné od dosavadních Victoria´s Secret "andílků", slavily a slaví úspěch. Alespoň u té části populace, která má k hvězdám nové kampaně fyzicky blíže, a u vytrvalých bojovníků za rovnoprávnost.

Nicméně zatímco "krása" je pojem subjektivní a interpretovatelný rozličnými způsoby, řeč peněz je jednoznačná ve všech světových jazycích: Victoria´s Secret v říjnu 2023 ohlásila, že "se po propadu prodeje, který nastal poté, co společnost přešla na inkluzivní marketing, vrací k ´sexy´ vzhledu, jímž byla proslulá." Společenské standardy "dokonalého" těla nebo tváře tedy stále platí.

Nelžeme si do kapsy

O vlivu "ideálu krásy" na ženy, zejména ty teprve dospívající, byly napsány tisícovky stran textu. Nevyhovujeme-li (současnému) ideálu, můžeme se cítit méněcenní, ne dost dobří. A to se následně může nepříliš dobře podepsat na našem sebevědomí a sebelásce, bez ohledu na věk, pohlaví nebo etnicitu.

Fyzická krása je jednoznačně něčím, co druhé zaujme. Není ale tím, co by nás u partnera bylo schopno udržet. Ne natrvalo. To, co krásu skutečně definuje, nejsou ani sociální sítě a fotky upravené filtry, ani virtuální realita, nýbrž vlastní vnitřní já. Postoj, který sami k sobě máme, a pocity, které sami se sebou sdílíme. A také s ostatními. Proč? Protože fyzická krása je málo.

Obrátit se dovnitř sebe sama může být z počátku obtížné, sebevědomí a víra v sebe sama jsou však vyjádřením krásy, která přitahuje ostatní.

Všichni si jistě vybavíte situaci, kdy jste potkali někoho, kdo vám svým vzhledem učaroval, později jste však zjistili, že pod bezchybnou slupkou se nacházel nevlídný a nepříjemný člověk. Byl po takovém zjištění pro vás ten člověk přitažlivý stále stejně? Nebyl, že? Fyzická krása je sice platným kritériem pro to, jak fyzicky přitažlivý pro nás člověk je, abychom jej však nazvali krásným, je potřeba mnohem víc. Hezká tvář skutečně nestačí.

Začněte u sebe

Aby ale nedošlo k omylu: rezignovat na fyzický vzhled neprospívá ani mužům, ani ženám, a už vůbec ne jejich vztahům. Rozlišujme ale mezi atraktivitou a krásou. Zamyslete se ale nad tím, jestli dokážete druhé ocenit i za to, jací jsou a jak se chovají, namísto například toho, kolik mají na sociálních sítích sledujících nebo jak dokonalý makeup nosí.

Krása by měla být synonymem autentičnosti, víry v sebe sama a uznání vlastní hodnoty. Krása spočívá v naší schopnosti dávat a přijímat lásku, v tom, že přijímáme sami sebe takové, jací jsme, a jestli stojíme sebevědomě ve svém středu. Zkuste se tedy na sebe pro jednou podívat jinak. Uvědomte si všechny své jedinečné vlastnosti, které z vás dělají krásného člověka uvnitř i navenek. Které to jsou? A které hledáte u ostatních?

Krásný je člověk, projevující houževnatost a odhodlání. Pokaždé, když se rozhodneme následovat své sny a tvrdě pracovat na svých cílech, záříme. Krásný je také člověk, projevující laskavost a starostlivost vůči svému okolí. Takový, který vytváří pozitivně laděnou atmosféru, aby i ostatní dosáhli beze strachu všeho, co si přejí. 

Právě pozitivní myšlení je tím, proč se lidem líbíme a proč jsme pro ně krásní. Pozitivita nám umožňuje bojovat s negativními myšlenkami a je známkou, že jsme jako lidé mimořádně stateční. Je důkazem naší vnitřní síly něco nevzdat, nehodit tzv. "flintu do žita" pokaždé, když se něco nepovede, anebo věřit, že vše, co se nám děje, má svůj důvod a účel. Právě odolnost, s jakou jdeme často proti nepřízni osudu, přidává naší vnitřní kráse na intenzitě. Obrátit se dovnitř sebe sama může být z počátku obtížné, sebevědomí a víra v sebe sama jsou však vyjádřením krásy, která přitahuje ostatní.

Sečteno a podtrženo

V okamžiku, kdy se vám podaří vnímat krásu jinak než jako vnější schránku člověka, získá zcela nový "krásný" rozměr. Podstata krásného člověka, ať je to žena nebo muž, spočívá v jedinečné kompozici každého z nás, založené na hloubce naší duše, a pojí se s vědomím vlastní sebehodnoty a sebelásky. Člověk, který stojí pevně ve svém vlastním středu, je sám se sebou v harmonii a má se rád. Jak ho poznáte? Jednoduše. V jeho přítomnosti se cítíte uvolněně, nezatíženi pocitem vlastní nedostatečnosti.

Krása, založená na fyzické atraktivitě, může časem omrzet, protože postrádá potřebnou hloubku. Skutečná krása nespočívá ve fyzické dokonalosti, ale v charakteru. Ten může jakoukoli fyzickou nedokonalost změnit v roztomilou dokonalost, která se ostatním i nám bude líbit. Občas je dobré si to připomenout.

Související…

Jak spolu pejsek a kočička pekli vztah. Může to vůbec fungovat?
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...