fbpx

Ještě jednou a bude to dvakrát. Kdy je ta správná chvíle nenechat sebou zametat 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Ne každá akce si zaslouží reakci. Ne na všechno je potřeba plýtvat svou drahocennou energií. Přesto existují situace, kdy se za sebe postavit musíme. Ať se nám to líbí, nebo ne. Nebývá to vůbec jednoduché, ale věřte, že bez emocí a hněvu to půjde lépe

Zveřejněno: 26. 10. 2023

Všichni to známe. Ocitneme se v situaci, která nám není příjemná, vadí nám nebo nás vrhne do víru těkajících myšlenek, že jsme "sakra měli něco udělat," přesto neuděláme vůbec nic. Jako bychom v danou chvíli neměli sebemenší tušení, co se od nás očekává.

Téměř nepřetržitě se setkáváme se situacemi, které prověřují naši odolnost, zkouší, co všechno vydržíme a co jsme ochotni tolerovat. Mohou nastat v restauraci, kde nepozorný číšník splete naši objednávku, v obchodě, kde nás někdo nečekaně předběhne, nebo v okruhu přátel, kde se k nám někdo nezachová fér. Takové situace si žádají jediné: umět se za sebe bezvýhradně postavit. Dát najevo svou vlastní hodnotu a uvědomit si, že život je o toleranci, ale i ta musí být v rovnováze.

Musíme se naučit rozeznávat jemný předěl mezi tím, kdy máme to či ono nechat být a kdy přesně víme, že pohár trpělivosti právě přetekl.

Postavit se za sebe ale není jen tak. Někdy nás už pouhá myšlenka na to, že se budeme nuceni bránit, může dost nepříjemně stresovat. Můžeme mít pocit, že nejsme dost silní, nebo mít strach vyjádřit svůj nesouhlas. Na druhou stranu ale nemůžeme být sami k sobě lhostejní. Ani to nám nepřináší klid. Naopak, vhání nás to do nepříjemného rozpoložení vzteku a rozhořčení.

Kdy je tedy ta vhodná chvíle se za sebe postavit a jaký způsob vymezení se je správný?

Hlavně klid!

Na začátek jedna důležitá věc: pokud chcete někomu sdělit jakýkoli názor, vždy je nutné myslet na to, že bez emocí a nadbytku hněvu to půjde lépe. Zkuste tedy pro začátek hněv a pocit, že se někdo vůči vám nezachoval férově, prodýchat. Počítejte do deseti a veškerou svou pozornost věnujte dechu. Uvidíte, že po třetím výdechu přijde uvolnění. Odezní napětí a přibyde síla. Ta vnitřní.

Jako všechno v životě chce i asertivita cvik. Důležité je vědět, že to děláte nejen pro to, abyste se cítili lépe, ale aby z dlouhodobého hlediska netrpěla také vaše psychika.

Kdykoliv se vám povede postavit se za sebe klidně a věcně, budete sami se sebou v harmonii a celý váš projev bude rozhodnější. Váš názor získá větší váhu. Pokud si myslíte, že to nezvládnete, hlavně klid. Zvládnete. Tak jako všechno, co jste v životě úspěšně překonali. Nesmíte zapomínat, že vědomí vlastní hodnoty je to nejdůležitější, co se musíte naučit a sami pro sebe zvládnout.

Zdravé sebevědomí

Základem každého sdělení, ať už je příjemné či nepříjemné, je zdravé sebevědomí. Pokud jej postrádáte, je potřeba na něm nejprve zapracovat. Právě sebevědomí je základní berličkou vlastního blaha. Zdravé sebevědomí rovná se správná sebeláska. Mít se rád je zákládním stavebním kamenem šťastného a spokojeného života. Laicky řečeno to znamená, že si nenecháte ubližovat. Natož aby vám to bylo jedno.

Pokud vám asertivní jednání činí potíže, nepanikařte. Žádný učený z nebe nespadl. Všechno chce a má svůj čas. Jezdit na kole nebo na bruslích přece také neumíme hned. Dokonce párkrát upadneme, než se nám podaří úspěšně projet delší trasu.

Stejné to je i se schopností se vymezit. Jako všechno v životě chce i asertivita cvik. Důležité je vědět, že to děláte nejen pro to, abyste se cítili lépe, ale aby z dlouhodobého hlediska netrpěla také vaše psychika.

 

m shutterstock 1516329536

Nastavení osobních hranic je výchozím bodem na cestě ke spokojenému životu. (zdroj: Shutterstock)


Možná vás teď napadlo, co na to řeknou ostatní. Ruku na srdce a buďme upřímní. Druhým se většinou nelíbí, když se někdo v jejich blízkosti vymezí, po čase si však zvyknou a vašeho názoru si začnou vážit. Proto druhé neřešte. Nestresujte se víc, než je potřeba.

Bez hněvu a zášti

Pokud se nacházíte v situaci, která vám nedělá dobře, ale neuděláte nic, abyste to změnili, nebudete šťastnější. Dokonce se může dostavit pocit, že jste sami sebe zklamali. A to je škoda, nemyslíte?

Na druhou stranu však nebudete mít dobrý pocit ani v případě, když se necháte smýkat emocemi a zbytečně pod tlakem a nepříliš optimálním způsobem na druhého vychrlíte vše, co si myslíte. Dokonce i něco navíc. Jednat v afektu je stejně toxické jako nejednat vůbec. Chce to rovnováhu. Jako všechno, čím si v životě procházíme.

Pokud do svého jednání vpustíme hněv a pocítíme zášť, napácháme zbytečně moc zla a škody. Ne všechno lze následně vzít zpět, sto lidí totiž rovná se sto různých chutí. Proto si vždy předem promyslete, jaký postup zvolíte a co přesně chcete sdělit.

Vhodná chvíle

Vhodná chvíle na to se za sebe postavit nastává kdykoli, kdy máte pocit, že někdo překračuje vaše hranice. Vymezit se tedy můžeme naprosto vždycky, důležitý je však způsob, jakým to uděláte. Sílu na to máte. Zůstat zticha a jen mlčky polykat hořkost a nespravedlnost, která se vám děje, ale nemůžete. Ne donekonečna.

 Ať už to byli přespříliš přísní rodiče, nebo jen parta posměvačných kamarádů, kdo naši neschopnost se za sebe postavit formoval, nyní je čas  to změnit.

Přesto i tato zkušenost vyžaduje čas. Někomu to jde lépe, jiného to stresuje víc, než by mělo. Důvodem jsou zažité stereotypy a zkušenosti, které máme za sebou. Často je neschopnost postavit se sám za sebe spjatá s dětstvím, kdy jsme jen mlčky museli akceptovat příkazy a výtky rodičů. I přesto, že jsme byli v právu a celou situaci cítili jinak.

Pokud jsme v dětství ztratili právo na vlastní názor, mohlo se to na našem sebevědomí skutečně podepsat. Semínko pochybností o sobě samých s přibývajícími roky sílilo a my si nevědomky stejný problém přenesli do dospělosti. Ať už to byli přespříliš přísní rodiče, nebo jen parta posměvačných kamarádů, kdo naši neschopnost se za sebe postavit formoval, nyní je čas  to změnit.

Hlavně beze strachu

Je logické, že máte strach. V okamžiku, kdy se sami za sebe postavíte, kdy se sami sebe zastanete, můžeme spustit lavinu nevole. Vymezení hranic může vyvolat hádku a nepříjemný konflikt. To hrozí především v případě, kdy vás tak ostatní neznají, protože jste se dlouho podobnému jednání obloukem vyhýbali.

Proto jednejte v klidu. Pamatujte, že akce vždy vyvolá odpovídající reakci. Jakmile se za sebe postavíte s křikem a zlobou, mohou vám to ostatní oplatit stejně. Pokud ale za někým přijdete a slušně, bez vyhrocených emocí a v klidu mu sdělíte, co vás trápí, nedáte druhému šanci reagovat přehnaně.

V okamžiku, kdy se to naučíte, budete mít sami ze sebe lepší pocit. Druhým vymezíte hranice, které už nikdy nepřekročí.

Související…

Jak si snadno a rychle snížit sebevědomí v 8 krocích. Přestaňte to už konečně dělat!
Dora Hanzelová

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...