fbpx

Očima psychologa: Překážky a riskování jako cesta k osobnímu růstu 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

V rámci osobního růstu lze brát nepohodlí a jisté překážky jako pozitivní zkušenost

Zveřejněno: 1. 9. 2023

Úsilí, boj, někdy i bolest nebo riskování vlastního bezpečí. To všechno s osobním růstem jasně souvisí. Asi tedy není divu, že se tolik lidí rozhodlo zůstat v pohodlí komfortní zóny. Vyjít z ní totiž není vůbec jednoduché, píše pro Psychology Today australský psycholog Bruce Wilson.

Otevřít se jiným názorům

Jedním ze způsobů, jak se vyhnout růstu a zároveň posílit svou komfortní zónu, je stýkat se s podobně smýšlejícími lidmi. Sociální média nám pomáhají chránit se před různorodostí názorů tím, že vytvořila platformy, které jsou šité na míru lidem stejně smýšlejícím a kde se odlišné názory prostě nenosí.

Ke změně dochází, když člověk riskuje a odváží se ve svém životě experimentovat. Známé nám nepomůže růst, tuto schopnost má jen neznámé.

Přitom známí, přátelé i partneři s odlišnými názory nám mohou v osobním rozvoji velmi pomoci a ukázat nám nový pohled na svět. Prostřednictvím zdravé debaty a nových postřehů můžete přijít na nové poznatky, které váš původní názor pozmění a pomohou vám vidět věci ze širšího úhlu pohledu. 

Nepohodlí a růst

Vzpěrač musí zvednout dostatečnou váhu, aby došlo k poškození svalové tkáně, a ta se tak mohla zahojit a zesílit. Běžec ze stejného důvodu naběhá více kilometrů a druhý den si protrpí bolest. Fyzický stres a diskomfort nám totiž pomáhají zvýšit sílu, rychlost i vytrvalost. Podobně to funguje i s duševními a emocionálními výzvami, protože rozšiřují náš potenciál překonávat životní překážky. Ačkoli je to často náročné, vzestupy a pády budují naši sebedůvěru a sebevědomí.

Zodpovědně rostoucí jedinec si je vědom rizika a nejistoty při růstu, ale stejně si jde odhodlaně za svým. Jeho jediným strachem je uvíznout v pasti vlastní pohodlnosti.

Říká se, že úzkost je počátkem růstu. Když ji překonáte, posunete se dál. Nepohodlí dokáže lidi rozhýbat, i když k tomu jinak nemají motivaci. Je známo, že frustrace, přehlcení a nepředvídané události jsou mocné faktory přispívající ke změně chování. I posttraumatický stres má potenciál některé lidi, kteří ho zažívají, inspirovat. Stejně tak jako lidé, kteří si prošli závislostí, se dokážou odrazit ode dna a být tak inspirací pro ty, kteří se v závislostním kruhu stále motají.

Neuvíznout v pasti

Víme, že zdánlivá spokojenost a pohodlnost nás mohou oslabovat, píše psycholog. Proč vystupovat z komfortní zóny, když je v ní bezpečno, že? Odpověď je jednoduchá – bez pohybu není růstu. Ke změně zkrátka dochází, když člověk riskuje a odváží se ve svém životě experimentovat. Známé nám nepomůže růst, tuto schopnost má jen neznámé.

Otevření se neznámému vyžaduje odvahu, úsilí a občas i trochu bolesti. Zodpovědně rostoucí jedinec si je vědom těchto rizik, ale stejně si jde odhodlaně za svým. Jeho jediným strachem je uvíznout v pasti vlastní pohodlnosti.

Související…

Arogance, defenziva i přílišné mluvení. 13 překvapivých znaků nízkého sebevědomí
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...