fbpx

Arogance, defenziva i přílišné mluvení. 13 překvapivých znaků nízkého sebevědomí 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock
Zveřejněno: 22. 5. 2023

Znáte člověka, který se neustále chlubí výší svého platu, hloubkou partnerovy lásky nebo dokonalou kariérou? Možná se tváří, že má všechno, ale ve skutečnosti to může být ten nejméně sebejistý člověk v místnosti. Možná jde o někoho, koho znáte, nebo jste to možná dokonce vy sami. Magazín Reader’s Digest popsal nenápadné ukazatele toho, že jste ve skutečnosti nejistí.

1. Neustále se hádáte

Nejistí lidé se mohou neustále snažit prokázat svou inteligenci tím, že poukazují na chyby ostatních. Pokud někdo řekne, že obloha je modrá, nejistý člověk bude nejen tvrdit, že je zelená, ale ještě se odvolá na vědecké údaje, jen aby dokázal, že má pravdu a všichni ostatní se mýlí. „Nejistý jedinec může mít problém přijmout názor druhého člověka,“ říká vědec Remi Alli. Tato touha mít vždy pravdu snižuje význam ostatních a vyvolává v nich pocit bezvýznamnosti a hlouposti. Jinými slovy, nejistý člověk se může cítit bezpečně pouze tehdy, když ostatní shazuje, a sebe naopak vyzdvihuje.

2. Ve stresu je z vás drobeček

Nejistí lidé se doslova zmenší, pokud se ocitnou v nepříjemné společenské situaci. „Lidé s nízkým sebevědomím drží nohy a chodidla blíže u sebe a ruce u boků. Mívají také schované dlaně a celkově bývají napjatí,“ říká odbornice na řeč těla Patti Woodová.

Pokud vždy necháváte ostatní, aby rozhodli o tom, kde se najíte a na jaký film půjdete do kina, je to známka toho, že jste nejistí. Nemusí vám to připadat jako velký problém, dokud nedojde na životní rozhodnutí, jako je třeba to, jaký dům si koupíte, kvůli čí kariéře se přestěhujete a zda budete mít děti.

3. Zneužíváte svou sexualitu

Vaše touha vyspat se s někým krátce po seznámení může mít více společného s nejistotou než s libidem. „Někteří nejistí lidé obchodují se svou sexualitou. Mají pocit, že když nabídnou sex, lidé je budou chtít. Vytvořením této touhy se cítí zvýhodněni a přijati, což kompenzuje jejich nejistotu,“ říká odbornice na vztahové poradenství April Masiniová. Mít s někým sex dříve, než ho poznáte, může eliminovat možnost upřímné komunikace (nebo vůbec nějaké). Pro někoho, kdo je nejistý, to může být forma skrývání se. Pokud netrávíte čas rozhovory mimo ložnici, nemusíte se bát, že budete odmítnuti takoví, jací skutečně jste.

4. Neustále se přizpůsobujete

Stavíte se vždy na poslední místo a nikdy neprosazujete své vlastní zájmy? Pokud vždy necháváte ostatní, aby rozhodli o tom, kde se najíte a na jaký film půjdete do kina, je to známka toho, že jste nejistí. Nemusí vám to připadat jako velký problém, dokud nedojde na životní rozhodnutí, jako je třeba to, jaký dům si koupíte, kvůli čí kariéře se přestěhujete a zda budete mít děti.

„Úzkostný člověk může svou nejistotu prezentovat tím, že se snaží všem zalíbit,“ říká neuropsycholožka Rhonda Q. Freemanová. Lidé, kteří se chtějí zalíbit, mohou také nakonec dělat špatná rozhodnutí, protože se za sebe nedokážou postavit ani v riskantních či nebezpečných situacích.

5. Působíte arogantně

Jste povýšení, děláte naschvály a chováte se, jako byste byli nadřazeni všem ostatním v místnosti. V hloubi duše ale zároveň panikaříte, protože se bojíte, že vás někdo odhalí. Vaše arogantní chování je zástěrkou, která má chránit vaše ego a pocit vlastní hodnoty. Jinými slovy, jste nejistí a děláte vše pro to, abyste to před světem skryli.

Nejistí lidé s vyhýbavými rysy se snaží být soběstační. Žijí sami, jedí sami a nechodí moc ven. Často se dívají na televizi nebo tráví hodně času na internetu. Mohou se vyhýbat kontaktu, i když v davu vidí někoho známého.

6. Nedokážete udržet oční kontakt

Oční kontakt je forma neverbální komunikace, která lidem umožňuje navázat spojení a intuitivně si porozumět. Nejistí lidé mívají problém oční kontakt udržet. „Výzkumy ukazují, že z očí druhého člověka můžeme vyčíst nejen základní emoce, jako je štěstí nebo smutek, ale také více než 50 různých duševních stavů, například vzrušení nebo nudu,“ říká Woodová.

7. Schováváte se za věci

Míříte na večírku k nejbližšímu gauči a svíráte na břiše polštář? Možná tak skrýváte nejistotu ohledně svého těla či mysli, tvrdí Woodová. „Lidé, kterým chybí sebevědomí, se mohou cítit pohodlněji, když zavřou svá tělesná „okna“, která máme všichni po celém těle – včetně očí, úst, krku, horní části hrudníku a dlaní. Lidé, kterým chybí sebedůvěra, toho docílí například zapnutím zipu u bundy nebo nasazením slunečních brýlí. Ženy mohou držet kabelku před tělem, děti si zase dávají učebnice před hrudník, muži pak na úrovni hrudníku drží třeba nápoj,“ vysvětluje.

8. Vyhýbáte se kontaktům

Nejistí lidé s vyhýbavými rysy se snaží být soběstační. Žijí sami, jedí sami a nechodí moc ven. Často se dívají na televizi nebo tráví hodně času na internetu. Mohou se vyhýbat kontaktu, i když v davu vidí někoho známého.

9. Neříkáte „ne“

„Jedním z rysů nejistých lidí je, že mají tendenci přikyvovat a souhlasit, i když to tak necítí. Je to proto, že nechtějí dělat problémy,“ říká Masiniová. Tato neschopnost je často založena na hluboké touze být oblíbený, ať to stojí, co to stojí. „Nejistí lidé mají tendenci na vše přikyvovat, protože si myslí, že je budete mít raději, když to udělají. Chtějí se zalíbit na úkor upřímnosti,“ dodává.

Někteří nejistí lidé obchodují se svou sexualitou. Mají pocit, že když nabídnou sex, lidé je budou chtít. Vytvořením této touhy se cítí zvýhodněni a přijati, což kompenzuje jejich nejistotu.

10. Jste defenzivní

Nesnesete prohru v hádce a odmítáte ji, zejména pokud se týká něčeho, co je nedílnou součástí vašeho sebevědomí. Emočně defenzivní chování má eliminovat pocit selhání nebo negativního vnímání sebe sama.

11. Mluvíte příliš mnoho, nebo vůbec

Mnoho nejistých lidí neustále mluví – kromě případů, kdy nemluví. „Příliš mnoho mluvení nebo nemluvení vůbec je poznávacím znamením nejistoty,“ říká Woodová. „Nejistí lidé jsou zaměřeni spíše na sebe než na druhého, takže nevnímají běžné náznaky konverzace. To znamená, že mají problémy rozpoznat i základní rituály interakce, například kdy je řada na nich, aby mluvili či naslouchali,“ dodává.

12. Jste vždy první, kdo zavěsí

Rozhovory a upřímné interakce vás zneklidňují, takže telefonní hovory a osobní konverzace vždy co nejrychleji ukončujete. Nejistí lidé mají menší zájem o druhé a mohou konverzaci ovládnout, a pak ji náhle ukončit, jakmile se téma stočí na cokoli jiného než na ně samotné.

13. Neovládáte své tělo

Všichni máme nervózní tiky, ale nejistí lidé jich mají více než obvykle. Jedním z nich je zakrývání úst: „Ústa jsou oknem k pravdě, takže jejich zakrývání je docela symbolické. Ústa si můžeme zakrýt, když nechceme, aby někdo věděl, že jsme rozrušení, lžeme, nebo když potlačujeme negativní myšlenku. Přikryjeme si ústa rukou, aby pravda nevyšla najevo,“ říká Woodová. Nejistí lidé se také třou rukama o tělo, aby si dodali sebevědomí. Mohou mít zvláštní pohyby. „Když jsme byli malí a vystrašení, rodiče nás drželi a tak nás ujišťovali, že všechno bude v pořádku. Když máme strach v dospělosti, podvědomě toto chování opakujeme,“ dodává.

Z výše uvedeného seznamu můžete odvodit, že nejistota je neuvěřitelně běžná a v určité míře jí trpí většina lidí. Dobrá zpráva? Sebevědomí se přeceňuje.

Související…

Styl humoru vypovídá o vaší zralosti i sebevědomí. Jaký používáte vy?
Klára Kysil

foto: Shutterstock, zdroj: Reader´s Digest

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...