fbpx

Zveřejněno: 21. 10. 2017

Žaludek se vám svírá, ruce se potí, hlavu máte jako balón a nevíte, kam dřív skočit. Znáte to? Pak nejste sami, neboť podle studií trpí stresem stále více lidí a jen v Čechách hrozí každému třetímu syndrom vyhoření. Co s tím? Vědci tvrdí, že nejlepším „lékem“ na psychické vypětí je cukr, který pomáhá snížit produkci škodlivého stresového hormonu.

Vědci z univerzity v Cincinnati zjistili, že konzumace sladkých potravin či nápojů může snížit produkci stresového hormonu glukokortikoidu, který bývá mimo jiné spojován s obezitou a sníženou imunitou.

„Glukokortikoidy jsou produkovány, když psychické nebo fyzické stresory aktivují část mozku nazývanou stresová osa,“ říká Yvonne Ulrich-Lai, PhD., pracovnice na oddělení psychiatrie. „Tyto hormony pomáhají jednotlivci přežít a zotavit se ze stresu, ale jsou také spojovány se zvýšeným rizikem obezity a sníženou imunitní funkcí, když jsou produkovány ve velkém množství. Nalezení způsobu, jak ovlivnit reakci těla na stres a omezit produkci těchto hormonů, by mohlo tyto negativní účinky zmírnit.“

shutterstock 629291189

Nejlepší na stres je nefalšovaný cukr.

Lék na stres? Pravý cukr

Dr. Ulrich-Lai s týmem výzkumníků ukázali, že když laboratorní potkani jedli nebo pili sladké, jejich tělo produkovalo nižší hladinu glukokortikoidu. Doktorka tvrdí, že nejlépe fungují sladkosti, které jsou vyrobeny z cukru, nikoli umělého sladidla.

„Sladkosti, o kterých mluvíme, nejsou nízkokalorické laskominy s náhražkami cukru,“ říká Dr. Ulrich-Lai. „Ve skutečnosti jsme zjistili, že v tomto případě je nejlepší nefalšovaný cukr, a to pro oba typy stresu – psychologický i fyzický.“

Mezi příklady psychologického stresu lze zařadit například mluvení na veřejnosti, stěhování či hádku, fyzickým stresem je například poranění, nemoc či dlouhodobé nachlazení.

Průběh studie

Během studie poskytli vědci dospělým krysám volný přístup k jídlu a vodě a nabídli jim také malé množství cukrového nápoje, uměle slazeného nápoje či vody, a to vždy dvakrát denně. Po dvou týdnech byly myši vystaveny fyzickému i psychickému stresu, přičemž v obou případech ta zvířata, která konzumovala cukrový nápoj, měla nižší hladinu glukokortikoidů než ta, která pila vodu. Skupina, která pila uměle oslazený nápoj, vykazovala pouze mírně sníženou hladinu těchto hormonů.

Přestože všeobecně vědci konzumaci cukru spíše nedoporučují, existují evidentně i případy, kdy je cukr prospěšný, samozřejmě v omezeném množství. Jestliže tedy také podzim nepatří mezi vaše nejmilejší období a potřebujete čas od času nějakou vzpruhu, není nic jednoduššího než zajít do cukrárny. Navštivte například Moje cukrářství a oslaďte si místními dortíky život.

foto: Shutterstock, zdroj: Science daily

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...