fbpx

Zakladatel SpaceX by se chtěl na Rudou planetu vydat už za 7 let. Shání "odvážné muže". Ti si budou muset trochu připlatit

Zveřejněno: 27. 11. 2018

Elon Musk má nový cíl. Až vyvrtá všechny tunely a začne lítat na oběžnou dráhu na výlet, chce se přestěhovat na Mars. A protože je to racionálně uvažující chlapík, co si vždy dokáže nechat otevřená zadní vrátka, dává si 70% šanci, že se mu to povede. Uvedl to v rozhovoru pro zpravodajský server Axios, který je součástí HBO.

Související…

Elon Musk chystá "den otevřeného tunelu". Lidé se mohou svézt jeho Loopem
Ivan Verner

Musk se dokonce rozhodl na Mars přestěhovat – a jen škarohlídi by si mysleli, že tam chce utéct před věřiteli Tesly, kterým jeho firma dluží už 10 miliard dolarů. „Vůbec si nejsem jistý, že se dostanu zpátky!“ Ostatně, nebylo to poprvé, co Musk výpravu na čtvrtou planetu sluneční soustavy zmínil.

Sedm let a pár tisíc

O cestě hovořil už v roce 2016 na konferenci v Mexiku. Tehdy se zapáleným nadšením představoval kolonizaci Marsu nějak takhle: bude údajně trvat 40 až 100 let (krásný časový rozptyl a hlavně bezpečný pro podobné předpovědi), než se podaří vytvořit soběstačnou kolonii pro milion lidí. Tentokrát už je jeho odhad přesnější a hlavně odvážnější. Cesta raketou SpaceX bude možná už za 7 let a lístek bude stát „pár set tisíc dolarů“.

musk elon 0387175964

Nemůžu s určitostí říct, že se budeme moci vrátit


Nudnými otázkami, jak například ochránit marťanské osadníky před smrtonosnou radiací ještě než na Marsu přistanou, se Musk zatím nezabývá. A neřeší ani to, jak ochránit svaly v lidském těle před ochabnutím během osmdesátidenního pobytu v nulové gravitaci. Tak dlouho má totiž let na Mars trvat. Nikdo také neví, jak konstruovat domy, aby vydržely marťanské podmínky, co se stane lidskému plodu během těhotenství v třetinové gravitaci, jak zareagují pozemské mikroorganismy na Marsu… A plánuje také vizionář uměle zvýšit teplotu na celé planetě tak, aby zhoustla atmosféra a mohla tam volně téct voda? Otázky, samé otázky… Ty by ovšem podle Muska měli řešit až lidé přímo na Marsu.

Nic moc zábava

Nový rozhovor s Elonem Muskem byl zveřejněn den před plánovaným přistáním sondy Insight, která úspěšně dosedla na povrch Marsu v pondělí 26. listopadu. A vrtat se bude i na Marsu: podle agentury Associated Press použije výprava „mechanického krtka k vyvrtání tunelu do hloubky 5 metrů, kde bude měřit vnitřní teplotu“. Dále nese seismograf na měření otřesů půdy, nárazu meteoritů a čehokoliv, co by „mohlo Rudou planetou otřást“. Samozřejmě, pokud existují Marťané, doufejme, že jimi otřese už fakt, že se k nim vypraví i sám velký a božský Elon.

Nemůžu s určitostí říct, že se budeme moci vrátit.

„Pravděpodobnost toho, že zemřete, je na Marsu mnohem vyšší než na Zemi,“ konstatoval moudře Musk. „Bude to hodně těžké. Když cestujete vesmírem v uzavřené plechovce, musíte počítat s tím, že to s vámi sekne.“ Tady bychom rádi dodali, že pravděpodobnost toho, že zemřete, je na Marsu i na Zemi absolutní.

„Pokud se nám podaří přistát, nebude tam moc času na zábavu. Veškerý pobyt bude nonstop určen k budování základny. A i když se nám to povede, bude to velice drsné prostředí. Myslím, že se budeme moct vrátit, ale s určitostí to říct nemůžu. No… zní to jako únikový plán pro hodně bohaté lidi, že jo?“

Hledají se muži...

Musk také zmínil slavnou Shackletonovu reklamu pro cestu do Antarktidy. Když v roce 1914 sir Ernest Shackleton hledal muže pro svou výpravu, dal inzerát do Timesů s textem: „Hledají se muži pro nebezpečnou cestu, malá mzda, hrozná zima, dlouhé měsíce absolutní tmy, permanentní nebezpečí, bezpečný návrat nejistý, sláva a čest v případě úspěchu.“

Není známo, zdali se na Shackletonovu reklamu někdo přihlásil, někteří ji dokonce považují za součást světové pokladnice vědeckých mýtů. Shackleton prý alespoň sliboval nízkou mzdu, kdežto za výpravu v Muskově „plechovce“ si budete muset ještě hodně připlatit.

wanted

Shackletonův inzerát prý sháněl odvážné muže, lákal je na nízkou mzdu a na teoretickou slávu


Elonu Muskovi samozřejmě přejeme hodně štěstí – ať zní jeho nápady sebefantaskněji. Takový je ovšem úděl pionýrů vědy a objevitelů v jakémkoliv oboru. Všichni si o nich myslí, že jsou blázni, a to přesně do chvíle, než udělají to, co ostatní považují za nemožné. „Stát se interplanetárním druhem je naše největší šance pro přežití,“ tvrdí Musk a shoduje se tak s nedávno zesnulým Stephenem Hawkingem, který řekl, že lidstvo má méně než 600 let na to, aby opustilo svou rodnou planetu.

Poletím samozřejmě také, pokud si budu jistý, že firma SpaceX bude fungovat i beze mě.

Je to obrovská sázka do loterie, nebo to je jen další mlha na rozptýlení pozornosti problémů, které našeho génia poslední dobou sužují? Věřme tomu, že Muskův intelekt je opravdu nad těmito přízemními úvahami. Ostatně, on sám chce riskovat to nejcennější, co má: „Poletím samozřejmě také, pokud si budu jistý, že firma SpaceX bude fungovat i beze mě… Chci na Marsu zemřít, jen ať to proboha není při přistání.“

zdroj: Guardian

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...