fbpx

Co obnáší veganství? Má klady i zápory, které je dobré znát, než ho vyzkoušíte 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Vegetariánství už jste vyzkoušeli, ale stále to není ono? Nejste v tom sami. Mezi přínosy veganství patří především snížení rizika rozvoje chronických onemocnění a regulace tělesné hmotnosti.

Zveřejněno: 10. 5. 2022

Dříve než dáte sbohem míchaným vajíčkům a rozloučíte se s nedělním guláškem, připravte se na to, že to nemusí být procházka růžovým sadem. „Veganská strava je velmi omezující. Lidé, kteří na živočišných produktech vyrostli, mohou mít se zaváděním veganské diety vážné potíže,“ říká endokrinolog Shira Eytan.

Stojí to tedy za to? To je otázka, kterou si musí zodpovědět každý sám. K tomu ale potřebujeme praktickou zkušenost, především z průběhu nejtěžších prvních třiceti dní. A tak jsme požádali veganské matadory i zelenáče, aby se s námi o zkušenosti podělili.

Úbytek hmotnosti… anebo také ne

Mnoho veganů uvádí, že po zavedení veganské stravy šla kila dolů raketovým tempem. Částečně to může být proto, že maso má jednoduše vyšší kalorickou hodnotu. Dalším důvodem může být to, že přestože zajistit si veganské jídlo nemusí být vždy (a obzvlášť, jste-li v pohybu) jednoduché. Vedlejším účinkem veganské diety bývá velmi často zmírnění potřeby „něco zobat“.

Nejsložitější bylo zvládnout hlad. Měla jsem prostě pořád hlad, a díky tomu jsem byla k večeru úplně vyčerpaná.

V každém případě však není možné dosadit rovnítko mezi kýženým snížením tělesné hmotnosti a veganstvím automaticky. Pokud budete jíst veganský junk anebo nahradíte maso a mléčné výrobky sacharidy, pravděpodobně se vaše hmotnost zvýší.

Objevíte chuťové buňky

Mnoho veganů prohlašuje, že „předtím“ nevěděli, jak jídlo skutečně chutná. Uvádí, že s přechodem na veganskou stravu se jejich chuť zostřila a pojem „chutné jídlo“ dostal úplně jiný rozměr. To ostatně potvrzují i vědecké výzkumy, které uvádí, že ke zlepšení vnímání chutí stačí pouhých několik týdnů bez junk jídel a živočišných produktů s vysokým obsahem soli, tuků a cukrů.

Plynatost, nadýmání

Ke stimulaci trávicího traktu a zmírnění nepříjemných projevů přechodu na veganskou stravu mohou dopomoci uvolňovací cviky. Nezaškodí ale vyzkoušet, jestli se nejedná o přecitlivělost trávicího traktu na některé konkrétní složky stravy, které s přechodem na veganskou dietu můžeme mít potřebu konzumovat ve větším množství, např. syrová zelenina nebo lepek.

Úplně jiné vaření

Překvapení! – budete se muset naučit vařit úplně jinak. Někdo to vítá a bere to jako výzvu. Další říkají, že se díky objevení nových surovin necítí nijak omezeni, ba naopak – užívají si zcela novou zkušenost.

Jiní zpočátku bojují, ale shodují se na tom, že klíčové je najít několik receptů (na hlavní jídla), která je lehké připravit, zasytí a vyhovují chuťově. Jste-li vegetarián, možná ani žádnou výraznou změnu nepocítíte.

Budete nabití energií

Neexistují výzkumy, které by potvrzovaly, že pocit zvýšené energie a snížená potřeba si přes den „dáchnout“ mají přímou souvislost s přechodem na veganskou stravu. Je ale pravděpodobné, že se tak děje v přímé souvislosti s absencí sladkostí a vysoce zpracovaných potravin ve stravě – ty totiž způsobují prudké výkyvy hladiny cukru v krvi.

Vaše pleť bude zářit

Někteří vegani říkají, že účinek přechodu na veganskou stravu poznali na své pleti hned – okamžitě se začala čistit a vypadat zdravěji, a čím déle se veganské stravy drželi, tím výraznější změny byly.

Neukojitelný hlad

Autorka veganských receptů Talia Koren říká, že „díky vaření dopředu nebylo tak složité se první měsíc vegansky stravovat. Co složité bylo a co bylo nakonec důvodem toho, že jsem nevydržela, byl hlad. Měla jsem prostě pořád hlad, a díky tomu jsem byla k večeru úplně vyčerpaná“.

Nedostatek vitamínů

Ačkoliv veganská strava může být celkově pro tělo požehnáním, pozor na nedostatek některých vitamínů, zvláště vitamínu B12 nebo omega-3 mastných kyselin. Tipy, jak je doplňovat, najdete zde.

Proměna střevního mikrobiomu

Jak je notoricky známo, střevní mikrobiom je základem zdraví. Pokud vám záleží na tom, aby byla vaše střeva v tiptop kondici, nezapomeňte na vlákninu. Vaše střeva vám poděkují.

Související…

Jak zvládali nemoc zdravotníci z covidových oddělení? Nejlépe jí čelili vegani
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Health.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...