fbpx

Cashless tržnici s ochutnávkou lepších pražských restaurací už má i Smíchov. Je menší než ta na Florenci, ale zase je tu bazének pro děti a lodičky

Zveřejněno: 30. 7. 2019

Pro Prahu a hlavně bezútěšné okolí Florence to byla loni zajímavá událost. Během asi devíti dnů vznikla pod viaduktem pražské magistrály první pražská tržnice sestavená ze stavebních buněk. Manifesto bylo pro zájemce otevřené i přes vánoční svátky a znovu obnovilo provoz v březnu. Teď mu na levém břehu Vltavy přibyl sourozenec. Manifesto číslo dvě se zabydlelo na Smíchově, je sice o poznání menší, ale může se pochlubit třeba vlastním bazénkem.

Postavit smíchovské Manifesto trvalo šest dní a šest nocí. Celý prostor je opět cashless, je vybaven novými platebními terminály, které už dokážou řešit i otázku spropitného, což byl u původního Manifesta trochu problém (pokud jste chtěli dát spropitné, museli jste po zaplacení kartou stejně tahat drobné). V horizontu nejbližších měsíců navíc Manifesto chystá rozvoz jídel včetně možnosti jedné sloučené objednávky od různých prodejců nebo zavedení digitální předplacené karty. 

Manifesto Smíchov

Koncept zvaný Manifesto vrací život zanedbávaným a nevyužívaným místům v centru Prahy. Tentokrát jde o nádvoří 111 let starého smíchovského secesního Národního domu na Smíchově, které dosud sloužilo pouze jako parkoviště. I v případě Smíchova tržnice nabízí gastronomické koncepty předních restauratérů, uzpůsobené jako street food, a rovněž design, umění, kulturní a hudební zážitky.

manifesto market ahoy smichov patricia 07 19 80

Dva bary a šest restaurací – to je nové Manifesto na Smíchově

V prostoru se dvěma bary a šesti restauracemi se čepuje tankové pivo, originální bio limonády a míchají koktejly. Jídlo zde připravuje třeba Zátiší Group nebo Sasazu a nechybí některé oblíbené street food koncepty z Florence jako PokeHaus, The Craft či Faency Fries. Manifesto Smíchov se bude starat o to, aby místo nezevšednělo, bude zvát dýdžeje a pořádat živá hudební vystoupení, talk shows a filmová promítání. 

Pilsner Urquell bude zase pro návštěvníky pravidelně připravovat školy čepování piva, které hostům poskytnou možnost si vyzkoušet, jak správně načepovat hladinku pod vedením nejlepších výčepních z České republiky.

manifesto smichov michael tomes 2218

Až se budete nudit, nebo vám dojdou peníze na kartě, můžete si alespoň přes bazének posílat lodičky

Uznávané architektonické duo Chybík + Krištof prostor vybavilo mělkou vodní plochou a příjemnou palubovou podlahou, dále na dvoře smíchovského Národního domu vznikla zahrada plná květináčů s bambusem, chmelem a kvetoucími popínavkami. Po vodě v místním brouzdališti budou podobně jako v pařížských parcích plout ručně vyráběné miniatury dřevěných plachetnic, které si budou moci návštěvníci během oběda posílat sem a tam, dokud nedostanou zase hlad.

Hlavně udržitelně

Smíchovský pop-up je tady ovšem jenom na skok. Na Praze 5 zůstane, ale po zimě se z náměstí 14. října přesune jinam. Kam, to zatím nevíme. Otevření Manifesta na Smíchově je prvním krokem expanze, kterou Martin Barry, iniciátor celého konceptu, plánuje. V pokročilé fázi jednání je už několik lokalit, kde se očekává otevření v průběhu roku 2020. 

Na smíchovské Manifesto nebude mít přístup úplně každý kolemjdoucí. Bude tu například vyžadován vhodný oděv se "zakrytou horní částí těla".

Manifesto přešlo na takzvanou zelenou energii z obnovitelných zdrojů od Nano Energies. Lednice, grily, osvětlení i watty do sound systému napájí energie generovaná v Česku drobnými výrobci z větru, slunce a vody. Okolo bazénku jsou lehátka, jež jsou vybavená USB dobíjecími stanicemi. 

Žádní naháči

Na smíchovské Manifesto nebude mít přístup úplně každý kolemjdoucí. Bude tu například vyžadován vhodný oděv se "zakrytou horní částí těla". Pořadatelé se také rozhodli pro možnost vyloučit "hlučné, obtěžující a jinak agresivní" skupiny takzvaných stag parties, tedy part, jež se loučí se svobodou. Podle provozovatelů jsou tyto skupinky neslučitelné s kulturním duchem místa.

manifesto zakazy

Seznam typů osob a případně i zvířat, které nejsou v novém Manifestu vítány


„Jsme místem pro místní obyvatele a lidi, kteří si chtějí vychutnat kvalitu, ne pro ty, kdo do Prahy jezdí cíleně pro lacinou hladinu alkoholu. Vítáni jsou u nás všichni – rodiny, lidé všech generací, rezidenti i ti, kdo ve čtvrti pracují nebo tudy cestují, turisté i Češi. Členové stag parties v dámských plavkách na chlupatých zádech jsou neřízené střely a naše věrné návštěvníky nechceme takovýmto střetům vystavovat,“ vysvětlují v tiskové zprávě provozovatelé.

V bazénu si tady nezaplavete, cigaretku si nezapálíte a poměrně drahé jídlo dostáváte čistě v bufetové či spíš kontejnerové formě.

O smíchovské Manifesto, i přesto, že je o poznání menší než to na Florenci, je mezi lidmi evidentní zájem. Na oficiální otvíračku, jež proběhla 24. července, se v události na Facebooku přihlásilo skoro 9 000 lidí. Na vstup se pak čekalo v dlouhých frontách. To se podle provozovatelů ale dělo jen výjimečně. Kdybyste ovšem chtěli mít jistotu, že si v Manifestu příště sednete, raději si v otevřeném prostoru dopředu zarezervujte stůl. V bazénu si tady sice nezaplavete, cigaretku si nezapálíte a poměrně drahé jídlo dostáváte čistě v bufetové či spíš kontejnerové formě, ale zase nemusíte dopředu vybírat z bankomatu a máte jistotu, že vám bude chutnat. A kolik vás to všechno vlastně stálo, pak zjistíte až z výpisu z účtu.

foto: Manifesto, zdroj: Manifesto

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...