restaurace

Restaurace je místo, kam se lidé, kteří jsou líní sami doma vařit, chodí najíst. Také tam chodí lidé, kteří nemají na čem vařit, protože kvůli vysokým cenám za energii si už doma ani netopí, nebo lidé, kteří kvůli samé práci domů chodit nestíhají

Původ má ve slově restaurovat, které dnes znamená záchranu a odborné opravování uměleckých děl a starožitností. Jídlo v restauracích nemá často do uměleckých děl daleko, v hostincích ale spíše restaurujeme vlastní těla. Hostinec je tedy místo, kde je možno se nasytit, napojit a odpočinout si, tedy obnovit (restaurovat) své síly. A v některých restauracích vás údajně mohou jídlem i léčit

Přečtěte si další články věnující se restauracím

 

 

Všichni to známe. Sednout si v pátek navečer do hospody, pokecat a dát si pár piv je výborná zábava a relaxace. Samozřejmě, když se to nepřežene....

Všichni to známe. Sednout si v pátek navečer do hospody, pokecat a dát si pár piv je výborná zábava a relaxace. Samozřejmě, když se to nepřežene....

Gastronomie trpí. Ale o tom už bylo řečeno mnohé. Desítka naprosto zásadních postav české gastronomické scény proto přináší jiný narativ: Přes to...

Představte si, že vstoupíte do kuchyně v chytrém domě budoucnosti. Mezi sporákem a toustovačem připojenými na internet je 3D tiskárna schopná...

„Tam je výčepní, teda ten to pivo úplně hejčká,“ chválí komisař Ledvina ve filmu Adéla ještě nevečeřela kvality moku i obsluhy známé pražské...

Několika hospodských, kteří prodávají hlavně speciály malých pivovarů, jsme se na vrcholku první jarní koronavirové vlny zeptali, jak se jim daří...

Malé řemeslné pivovary a restaurace, které po celé naší zemi rostly za poslední roky, zažívaly skvělé časy. Až do vyhlášení výjimečného stavu a...

Libor Kult si otevřel první hospodu v dobách, kdy bylo standardem mít na čepu jedno, maximálně dvě piva. Dneska už není nic výjimečného, když si...

Před několika lety zachvátil moje sociální sítě takový fenomén – hospodské kvízy. Jednou týdně se prostě do hospody nejde jen tak bohapustě...

Grubhub jako služba pro objednání jídla podle magazínu The Hustle doslova změnil Ameriku . Jeho uživatelé si mohli vychutnat čerstvě dovezené a...

Je to přesně rok, co administraci certifikační značky Czech Specials převzala Asociace kuchařů a cukrářů ČR , která si dala za cíl nikoli množství...

Turisté si v Praze užívají nejen památek, levného alkoholu a strip barů, vyhledávají také kulinářská lákadla. S českou kuchyní ale mají asi tolik...

Pro Prahu a hlavně bezútěšné okolí Florence to byla loni zajímavá událost. Během asi devíti dnů vznikla pod viaduktem pražské magistrály první...

V Praze nahradila Paříž Itálie. Oblíbená kavárna Cafe de Paris na Maltézském náměstí prošla důkladnou rekonstrukcí a proměnila se v italskou...

Jaro už zimu definitivně přemohlo. Měli jsme tu dokonce už pár dnů, kdy bylo víc než dvacet stupňů. A lidé opět začali vyhledávat pivní zahrádky....

V Císařské konírně Pražského hradu právě probíhá výstava ke 100. výročí zavedení československé měny . Korunu používáme dodnes, ale v Praze najdeme...

Pivovar Crazy Clown vaří piva inspirovaná belgickými styly. Zároveň je symbolem experimentálního postmoderního přístupu. Zapomeňte na maloměstské...

Existují dva druhy vizionářů. Jedni mají pevnou představu a dokážou ji vštípit ostatním podle hesla „naučíme lidi, co si mají přát“, což bylo...

Restaurace ve státě Maine v USA přišla s nápadem ulevit humrům od stresu, který jim způsobuje vaření zaživa. Personál přišel s tím, že na humry bude...

Pražská kamarádka Irena se ke mně do Curychu hrne na návštěvu, jak to jde. Čerstvá důchodkyně si užívá života, což já ještě pár let nemůžu. Když se...