restaurace

Restaurace je místo, kam se lidé, kteří jsou líní sami doma vařit, chodí najíst. Také tam chodí lidé, kteří nemají na čem vařit, protože kvůli vysokým cenám za energii si už doma ani netopí, nebo lidé, kteří kvůli samé práci domů chodit nestíhají

Původ má ve slově restaurovat, které dnes znamená záchranu a odborné opravování uměleckých děl a starožitností. Jídlo v restauracích nemá často do uměleckých děl daleko, v hostincích ale spíše restaurujeme vlastní těla. Hostinec je tedy místo, kde je možno se nasytit, napojit a odpočinout si, tedy obnovit (restaurovat) své síly. A v některých restauracích vás údajně mohou jídlem i léčit

Přečtěte si další články věnující se restauracím

 

 

Turisté si v Praze užívají nejen památek, levného alkoholu a strip barů, vyhledávají také kulinářská lákadla. S českou kuchyní ale mají asi tolik společného jako matrjošky nebo levitující mnichové s českou kulturou. Tady je výběr deseti pokrmů, které jsou mezi turisty obzvlášť oblíbené. 1....

Pro Prahu a hlavně bezútěšné okolí Florence to byla loni zajímavá událost. Během asi devíti dnů vznikla pod viaduktem pražské magistrály první pražská tržnice sestavená ze stavebních buněk. Manifesto bylo pro zájemce otevřené i přes vánoční svátky a znovu obnovilo provoz v březnu. Teď mu na levém...

V Praze nahradila Paříž Itálie. Oblíbená kavárna Cafe de Paris na Maltézském náměstí prošla důkladnou rekonstrukcí a proměnila se v italskou restauraci. A zatím to vypadá, že i ona se bude u veřejnosti těšit stejné oblibě jako bývalá slavná kavárna. Nově otevřená restaurace je vzdálenou příbuznou...

Představte si, že vstoupíte do kuchyně v chytrém domě budoucnosti. Mezi sporákem a toustovačem připojenými na internet je 3D tiskárna schopná vytisknout vaše oblíbené jídlo jen za pomoci stisknutí jediného tlačítka. Přijde vám to jako scéna z Návštěvníků s amarouny? Odborníci odhadují, že za deset...

Jaro už zimu definitivně přemohlo. Měli jsme tu dokonce už pár dnů, kdy bylo víc než dvacet stupňů. A lidé opět začali vyhledávat pivní zahrádky. Jenže jednu z nejoblíbenějších – ParkCafé v Riegrových sadech – nenajdou. Je zavřená a ještě dlouho bude. V závěru loňského roku se odtamtud totiž musel...

V Císařské konírně Pražského hradu právě probíhá výstava ke 100. výročí zavedení československé měny . Korunu používáme dodnes, ale v Praze najdeme řadu míst, kde se nejen dá, ale i musí platit jinak. Budeme mít tedy za dalších sto let, co se koruny týče, ještě co vystavovat? A nastává s nástupem...

Pivovar Crazy Clown vaří piva inspirovaná belgickými styly. Zároveň je symbolem experimentálního postmoderního přístupu. Zapomeňte na maloměstské nostalgické scenérie a reklamy ve stylu „chlapi sobě“. Jakub Rendl a Tina Nagyová, zakladatelé pivovaru Crazy Clown, berou inspiraci spíš ve filmech...

Existují dva druhy vizionářů. Jedni mají pevnou představu a dokážou ji vštípit ostatním podle hesla „naučíme lidi, co si mají přát“, což bylo charakteristické například pro Steva Jobse. Jiným druhem jsou pak zapálení géniové, kteří dokážou vysledovat trendy a spojí je s vlastní intuicí, odborností...

Restaurace ve státě Maine v USA přišla s nápadem ulevit humrům od stresu, který jim způsobuje vaření zaživa. Personál přišel s tím, že na humry bude foukat marihuanový dým. Možná nám to přijde jako nápad člověka, který si zrovna zapálil jointa. Majitelka restaurace ale věří, že trošku dýmu z trávy...

Pražská kamarádka Irena se ke mně do Curychu hrne na návštěvu, jak to jde. Čerstvá důchodkyně si užívá života, což já ještě pár let nemůžu. Když se stala rentiérkou, jak říká pravidelnému přísunu peněz na účet, koupila si chytré hodinky. Opičí se po mužích, co si měří kroky a tepovou frekvenci.

V​ ​listopadu​ ​oslaví​ ​své​ ​32.​ ​narozeniny,​ ​ale​ ​kuchařskou​ ​čepici​ ​nosí​ ​už​ ​17​ ​let.​ ​Řemeslu​ ​se​ ​učil​ ​v​ ​Rusku,​ ​Kazachstánu​ ​i​ ​Arménii​ ​a​ ​nyní​ ​své​ ​zkušenosti​ ​uplatňuje​ ​v Česku.​ ​Při​ ​vaření​ ​se​ ​inspiruje​ ​u​ ​mistrů​ ​české​ ​i​ ​zahraniční​ ​kuchyně​...

Léto přeje jídlu pod širým nebem. Pokud už vás nebaví sedět doma v křesle nebo si jen přejete ochutnat něco nového, vstaňte a vyrazte s námi do pražských ulic! Vybrali jsme pro vás 5 kouzelných zahrádek, kde je kromě jídla na prvním místě jedinečná atmosféra.

Také si rádi zajdete do restaurace? Nepochybně budete souhlasit, že jedním z nejvíce frustrujících momentů je, když vám číšník přinese něco, co jste si vůbec neobjednali. Přijměte naše pozvání do jedné japonské restaurace, kde byla tato situace k vidění poměrně často a hosté přesto odcházeli zcela...

Potopme se k večeři! Aby se hosté dostali k restauraci The Pearl, musí si nasadit ploutve a masky. V hloubce pěti metrů se jim servíruje paštika z husích jater i humří salát.