fbpx

Je libo knedloburger, trdelník se zmrzlinou nebo pravý staročeský gyros?

Zveřejněno: 6. 8. 2019

Turisté si v Praze užívají nejen památek, levného alkoholu a strip barů, vyhledávají také kulinářská lákadla. S českou kuchyní ale mají asi tolik společného jako matrjošky nebo levitující mnichové s českou kulturou. Tady je výběr deseti pokrmů, které jsou mezi turisty obzvlášť oblíbené.

1. Staročeský trdelník

Ten sice pochází z maďarsky mluvící části Transylvánie (zde se mu říká Kürtőskalács), nalézt se dá třeba i v Německu (Baumstriezel) nebo na Slovensku (Skalický trdelník). V Praze někdo před pár lety vymyslel upgrade, nacpal do něj zmrzlinu se šlehačkou a rázem se trdelník stal nejfotografovanějším turistickým artefaktem. Přidaly se i různé barevné obměny a posypy, někde ho plní i párkem nebo hranolky. A kromě turistů ho v Praze nikdo nejí. Ten klasický stojí kolem šedesáti korun, jeho výroba vyjde přibližně na 6 korun. 

zmrzka

Různobarevné trdelníky jsou extrémně fotogenické.


2. Párek v rohlíku na Malostranské

Velice oblíbený pojízdný stánek s příznačným názvem Euro Hot Dog nabízí, že se zde dá koupit klasický hot dog. Turisty asi překvapí, když dostanou „obyčejný“ párek v rohlíku. 

hot dog

3. Klobása z Václaváku

Klobásy z ruských stánků jsou levným a rychlým způsobem, jak se stihnout najíst mezi segwayovou prohlídkou centra a pub crawlem. 

klobasa 0157138682

4. Bavorské preclíky na stolech

Tyhle preclíky snad nikdy nikdo jinde než v centru Prahy neviděl, přesto je mnozí návštěvníci mají za pražskou specialitu. Pro Pražany jsou známkou nepoctivé turistické restaurace, obsluha za ně chce peníze i přesto, že u nich často nebývá žádná cenovka.

precliky 1166066161

5. Langoše z Matějské pouti

Vrchol kulinářského řemesla, jehož základ tvoří v podstatě jen mouka s vodou. Dnes už se našla i taková místa, kde se tuto mastnou kalorickou bombu pokusili trochu odlehčit a přidávají do ní zeleninu.

langos

6. Kebab z Národky

Jde o nejoblíbenější destinaci lidí, které nad ránem cestou z hospody přepadne hlad. 

kebab 513605485

7. Smažený sýr z Lokálu

Klasika, nad kterou výživovým poradcům vstávají vlasy na hlavě. V Lokálu tento pokrm sice patří k nejdražším smažákům v Praze, a protože jde v podstatě „jen“ o sýr na tuku, může na cizince působit trochu bizarně. Pražané na něj ale nedají dopustit a shodnou se, že jde o nejlepší smažák ve městě.

lokal

8. Polévka v chlebu

Jde o další velice oblíbenou pochutinu z centra, ze které turisté musí nabýt dojmu, že do Prahy ještě nedorazily talíře. Těžko potom vysvětlovat, že ne, opravdu si doma nevyřezáváme díru do chleba pokaždé, když si chceme dát polévku.

polevka 170416238

Polévka sice chutná skvěle, ale co pak s tím chlebem?


9. Knedlo-burger

Česká jídla do ruky? Nejen hamburger či párek v rohlíku, restaurace Czech Burger plní i ty nejdivočejší kulinářské sny. Knedlo – vepřo – zelo, kachnu s červeným zelím i svíčkovou omáčku s hovězím trhaným masem zde umí nacpat doslova do knedlíku a jíst se může na stojáka.

czech burger

Knedlo-vepřo-zelo sbalené na cesty.


10. Pravý staročeský gyros

Když se "pravý staročeský gyros" objevil ve stánku před Palladiem poprvé, oprášili jsme učebnice dějepisu a začali hledat, kdy se vlastně v Česku začaly odřezky masa v moučné placce prodávat poprvé. Po několika letech usilovného pátrání můžeme oznámit, že to bylo přesně v roce 2015. A je pravda, že už tehdy to bylo "starý". 

gyros

foto: Profimedia

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...