fbpx

Pět nejčastějších chyb při dodržování novoročních předsevzetí. Děláte je také? 2 fotografie
zdroj: Pexels

Mnoho z nás si dává nové životní cíle právě s příchodem nového roku. A to může být chyba

Zveřejněno: 19. 1. 2023

Zhubnu do plavek, začnu si hlídat stravu nebo konečně přestanu kouřit. Ať už jsou tato novoroční předsevzetí jakákoliv, šance na jejich dodržení bývá obvykle malá. Víte proč? Toto je pět nejčastějších chyb, kterých se dopouštíme už v samotných počátcích!

1. Chcete začít už od ledna

Odborníci se shodují, že již prvním vážným nedostatkem ve vytrvání, je to, že si nové životní cíle nastavujeme hned na začátku nového roku – bez uvážení a jakékoliv přípravy. „Výjimky sice potvrzují pravidlo, ale 1. leden je den jako každý jiný, tudíž konec roku bych chápal spíše jako zamyšlení nad tím, čeho chci dosáhnout s tím, že se na to pořádně připravím. K tomu mohu využít to, co mi již v minulosti fungovalo. Nejde totiž jen pouze o to přestat, ale jde o komplexní změnu svého chování, potažmo i životního stylu,” vysvětluje Ladislav Dékány, odborný garant Národní linky pro odvykání.

2. Dáváte si nereálné cíle

Nový rok toho sám o sobě moc nezmění, snad jen kromě kalendáře. V rámci pozitivního myšlení a přívalu nové energie jsme však často schopni dávat si nesplnitelné závazky, a nejlépe ještě hned několik najednou. Ty pak velmi často nedodržíme. První krokem k úspěchu je tedy nastavit si reálné cíle – bez přehnaných očekávání. Rychlost důležitá není, konzistentnost a vytrvalost ale ano.

3. Nenasloucháte svému tělu

Každé tělo je individuální. Proto neexistuje jeden osvědčený návod, který by jako zázrakem fungoval na všechny. „Pokud v novém roce chcete opravdu změnit svůj životní styl, je nejlepší možností investovat do sebe a pořídit si DNA test.

pexels2 zdroj min

Úsilí, ale i odměny. To je zásada, díky které se vám podaří cíle dosáhnout. (zdroj: Pexels)


Ten vám na základě vašich osobních predispozic může pomoct se zdravým hubnutím, změnou jídelníčku, výběrem vhodného sportu nebo správnou péčí o pokožku,” vysvětluje Ing. et Ing. Barbora Procházková, PhD., vedoucí vědeckého týmu Chromozoom a dodává:

„V naší společnosti to však výsledky nekončí. Přidanou hodnotou je určitě i interaktivní aplikace, která se stane vaším koučem, nutričním poradcem i osobním trenérem a pomůže vám pochopit, jak vaše tělo funguje, a hlavně vás povede na cestě za vysněnými výsledky.”

4. Chybí vám rutina

Věděli jste, že podle vědců z University College London trvá vypěstování návyků průměrně 66 dní? Pravidelnost a rutina je přitom pro zdravý životní styl velmi důležitá. Pokud si tedy osvojíte nějakou aktivitu, a navíc ji budete mít spojenou se stejným dnem nebo hodinou, je větší šance, že uspějete. Podobně je to i se zlozvyky. Odnaučit se jim znamená, že si v mozku musíte vytvořit nový vzorec chování. Ačkoliv v nás ten starý zůstává přítomen, postupem času ustupuje do pozadí a stává se méně dominantním.

5. Nedodržujete Paretovo pravidlo

Předsevzetí, u kterých přichází odměna až po delší době, jsou ve většině případů odsouzena k zániku. Nemuselo by tomu tak být, pokud byste ale dbali ve stravě nebo při tréninku na Paretův princip, tedy 80/20. To znamená, že 80 % představuje úsilí, které vložíte do zdravého stylu, a zbylých 20 % můžete využít k tomu, abyste se občas odměnili – kouskem čokolády, odpočinkem u televize nebo novou sportovní výbavou.

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: Pexels, zdroj: Chromozoom

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...