fbpx

Vysoké teploty a nestálý příjem tekutin způsobily temnou esej, jejímž nejsvětlejším bodem je cesta Pražanů do vesmíru

Zveřejněno: 4. 7. 2019

Má nebo nemá smysl řešit, co bude za třicet let? Má nebo nemá cenu přemýšlet nad tím, jak bude vypadat město v době, kdy sex bude zřejmě pro mě nejasná vzpomínka a do rauše mě dostane malý panák griotky? Jistěže má, ale samozřejmě s vědomím, že život vše změní. Jaká tedy může být Praha v roce 2050?

Variantou první je, že budeme historickým skanzenem u Vídně. Protože místo okruhu řešíme koloběžky a místo výstavby nových bytů vládní čtvrť na předměstí, stane se Praha postupně neobyvatelným místem, kam se nebude dát přijet, které se nebudete dát objet a kterému se raději každý vyhne.

Historický skanzen

Volby budou vyhrávat venkovské strany a centrální úřady budou postupně přesouvány do Náchoda nebo Opavy. Uvolněné vládní budovy se změní v hotely a vznikne konečně rychlodráha z letiště do centra. Ta bude ústit přímo na vyhlídce na Hradčanech, aby turisté nemuseli v Praze přespávat a vlastně ani vystupovat. Z Prahy zůstane historický skanzen, který uživí pár starousedlíků. Zvlášť čínskými turisty bude vyhledávaná autentická pražská ulice na Žižkově. Sparta se přestěhuje do Berlína a Slávie do Vídně, jen Bohemka zůstane v ďolíčku, ale jako atrakce, kde si turisté budou moci za sto korun kopnout pravého bělehradského dloubáka.

Pražané prodají Hradčany Číňanům a za utržené peníze si nechají u Elona Muska postavit vesmírnou stanici jako model hospody U Tygra.

Variantou číslo dvě je Praha jako kosmická loď. Někdy kolem roku 2030 se zbylí Pražáci při pohledu na marnost svých konšelů a venkovských spoluobčanů rozhodnou, že Praha není místo, ale životní styl. Prodají Hradčany Číňanům a za utržené peníze si nechají u Elona Muska postavit vesmírnou stanici jako model hospody U Tygra. Největší technický problém bude řešit pravidelnou dodávku oblíbeného piva a utopenců z původního města.  Velitel – hospodský – a jeho zástupce – výčepní – nakonec zvolí rozumnou cestu přes nově vybudovaný pivovar na měsíci, který Pražanům postaví Izraelci za nalezené Kafkovy úkoly z matematiky. Pak už nic nebude bránit tomu, aby Praha zmizela ve vesmíru.

Volím pivní loď

Třetí možnost je, že se právě letos v rodině dvou vzdělaných lidí, stále ještě muže a ženy, narodil chlapec, kterému dali jméno Karel. Ten se za třicet let fakt nas... štve, vyhlásí monarchii, vyžene konšely a náplavy z Prahy, vyhlásí samostatnost města, pozve architekty, vzdělance a umělce z celého světa, a dotkne se tak budoucnosti a hvězd.

Ano, je vedro ve městě Praze. Ve vedru napadají jednoho různé hlouposti. Kdyby bylo na mně, vybral bych si tu kosmickou loď. Další pivo, pane vrchní.

Související…

Ostrá tužka Karla Křivana: Kolik nám dovolí vlastnit knih nebo pastelek?
Karel Křivan

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...