fbpx

Pět originálních pražských podniků, kde za drink zaplatíte trochu jinak Dalších 6 fotografií v galerii
Dýchající, dočasný kulturně-gastronomický koncept Manifesto je kompletně cashless.

Platit hotově a navíc korunou je v mnoha barech a kavárnách už "out". Dokonce tolik, že si jeden podnik nepřeje už nic jiného než hotovost

Zveřejněno: 27. 3. 2019

V Císařské konírně Pražského hradu právě probíhá výstava ke 100. výročí zavedení československé měny. Korunu používáme dodnes, ale v Praze najdeme řadu míst, kde se nejen dá, ale i musí platit jinak. Budeme mít tedy za dalších sto let, co se koruny týče, ještě co vystavovat? A nastává s nástupem chytrých řešení i soumrak placení v "cashi"?

Na Florenci nedávno po úspěšné první sezóně fungování znovu otevřeli první cashless pop-up market Manifesto, kde si za hotové nekoupíte ani pivo. Loni v červnu fungoval na podobném principu obří hudební festival nabitý zahraničními hvězdami Metronome. Nabili jste si náramek a pak už jen běhali od stánku ke stánku a přikládali zápěstí. Dokud vám tedy nedošly peníze. A dokud se systém jeden večer nezhroutil, ale to je teď vedlejší...

Nepovedou bezhotovostní platby jen k tomu, že o nás bude přesně zaznamenáno, kde jsme byli a za co jsme tam platili? 

V Praze se mi běžně stává, že v peněžence nemám v hotovosti ani korunu, a jsem v klidu. Jídlo si hravě objednám a zaplatím kartou přímo v aplikaci, stejně tak jízdenku na vlak, taxi nebo cokoli jiného. Karty berou ve většině obchodů, restaurací, a dokonce i v hospodě na rohu. Přijdeme jednou o počítání bankovek a drobných úplně? A nepovedou bezhotovostní platby jen k tomu, že o nás bude přesně zaznamenáno, kde jsme byli a za co jsme tam platili? Filozofie stranou. Představujeme vám pět podniků, kde se tradičního dotazu "hotově, nebo kartou?" nedočkáte. A hlavně tu platíte tak trochu netradičně. Názor na současné trendy a budoucnost našich mincí a bankovek si pak už udělejte sami. 

manifesto 2

Manifesto na Florenci. Tady zaplatíte jedině kartou


1. Manifesto. Jenom kartou 

Brány prvního pražského cashless „pop-up marketu“ Manifesto se veřejnosti otevřely 15. března. Svébytný prostor tvoří 27 kontejnerů, ve kterých najdete tři bary a víc než dvacet restaurací. Návštěvníky je tržnice často označována za designový a gastronomický ráj.

A právě v tomhle ráji se bez platební karty neobejdete. Unikátní cashless zónu zde vytvořila společnost Mastercard. Podle našich informací jde o jediný, zcela bezhotovostní komplex v ČR. A platit zde můžete samozřejmě i kartou VISA.

butovice

Roboruka vám nalije, vy si stáhnete díky QR kódu aplikaci a pak už jen platíte. Jednoduché, že?


2. Robotovi mobilem

V pražských Butovicích vzniklo vědecko-technické informační centrum s robotickou vinárnou. Nese název Cyberdog a obslouží vás v něm robotická ruka. Pití a jídlo si objednáte prostřednictvím aplikace, ke které se dostanete naskenováním QR kódu nalepeného na stole. V robovinárně, která je otevřena denně od 17 do 23 hodin, vás sklenka vína vyjde na 75 korun. A zaplatíte za ni kartou přímo v aplikaci. 

hemingway drink

V Cash Only Baru zase nezaplatíte kartou nikdy. Pokud nemáte cash, musíte se nechat pozvat


3. Cash Only bar

Tohle není čtyřka, kam ještě nedorazila wifi. Jak samotný název "Cash Only" napovídá, tento bar na Praze 1 neakceptuje a ani nikdy v budoucnu nebude přijímat platební karty. Podnik, jenž je stejně jako jeho "bratr" inspirovaný Ernestem Hemingwayem, je pokrokový, co se v přístupu k zákazníkovi a tvorby drinků týká, ale co se týká platebních metod, drží se zpátky. Spolu s koncem mincí i bankovek by pak pravděpodobně skončil i tento bar a jeho název by se stal nostalgickou vzpomínkou na staré dobré časy. 

pizza360

Robot vám smíchá ingredience a vy zaplatíte elektronickou stravenkou


4. Jakkoli, ale bez marže

Tullamorka za dvacet dva korun, Aperol Spritz za pade a cappucino za patnáct? Tohle nejsou ceny z kategorie třetí cenové, ale z originálního ostravského baru 2to2, který si patentoval netradiční cenovou politiku. Cena drinků je zde bez marže a místo toho platíte za čas strávený v baru.

Každá půlhodina vás do 17:00 vyjde na 25 korun a od 17:00 pak na 35. Kolik skleniček za tu dobu vypijete a jestli za ně zaplatíte v hotovosti nebo kartou, už je jen a jen na vás. Takže tady se vás na otázku "hotově, či kartou" zeptat mohou. Ale taky se vás zeptají, jak dlouho už tu sedíte.

bitcoin cafe

Když kryptokafe, tak jedině za kryptoměnu


5. Leda v kryptoměnách

V holešovické Paralelní Polis zaplatíte za kávu pouze v kryptoměnách. Akceptují Bitcoin, Litecoin, Dash nebo Monero. Kavárna je bitcoin-only, takže s platební kartou ani hotovostí nepochodíte. Pokud stejně jako já žádnými bitcoiny neoplýváte, neznamená to, že zůstanete bez kafe. Bitcoiny si zde můžete nakoupit ve speciálním bankomatu.

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...