Obvykle si čaj zaléváme horkou vodou, která podporuje a urychluje výluh. Italští výzkumní pracovníci ale přišli s překvapivými výsledky. Z jejich studie vzešlo, že čaj zalitý vodou studenou několikanásobně zvyšuje svůj účinek a antioxidační aktivitu.

Horká voda ničí katechiny. Jedná se o látky, které dokážou likvidovat volné kyslíkové radikály, které negativně působí nejen na cévní stěny, ale oslabují činnost střevní sliznice nebo jaterních funkcí.

V roce 2010 také probíhala rozsáhlá studie o celkovém obsahu antioxidantů u více než 3 100 potravin, nápojů, koření, bylin a doplňků používaných po celém světě. Tato studie zahrnovala 283 nápojů. Ukázalo se, že největší antioxidační potenciál má ibiškový čaj. Doporučuje se především lidem trpícím vysokým krevním tlakem, zvýšeným cholesterolem anebo diabetikům. Navíc u něj byly odhaleny protinádorové účinky – ostatně tak tomu bylo i u čaje bílého. Vědci z Oregon State University testovali souvislost užívání bílého čaje a rakovinného bujení. Z výsledků vzešlo, že rizika mutací a poškození DNA buněk byla skutečně snížena u pacientů, kteří popíjeli 1,5 litru bílého čaje v průběhu dne. Účinek se ještě zvýšil, pakliže do čaje přidali šťávu z citronu. 

shutterstock 514850791

Ibiškový čaj se považuje za jeden z nejvýznamnějších antioxidantů.

Nechte ho klidně zkvasit

Velmi dobré účinky se také ukázaly u popíjení čaje zkvašeného, takzvané kombuchy. Její pravidelné užívání podporuje nejen činnost střev, ale má prokazatelné pozitivní výsledky při podávání lidem s úzkostmi a depresemi. Vedle toho také chrání plíce, pomáhá předcházet cukrovce, prospívá kardiovaskulárnímu systému a též pomáhá udržet zdravá játra. 

Podpořte jeho účinky

Čaj nemusíte zalívat jen vodou z kohoutku. Pokud si chcete připravit skutečně velmi prospěšný nápoj, použijte namísto ní vodu kokosovou. Studie z roku 2007 ukázala, že kokosová voda s přísadou sodíku má podobný pozitivní účinek jako sportovní nápoje. Obsahuje antioxidanty, aminokyseliny, enzymy, vitaminy B, C a minerály, jako je železo, vápník, draslík, hořčík, mangan a zinek. Studie publikovaná v časopise West Indian Medical Journal v roce 2005 také popsala, že kokosová voda pomáhá předcházet hypertenzi. 

 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Food Revolution

Flowee eshop protože vím co chci