fbpx

Zveřejněno: 27. 5. 2017

MatchaTea je zvláštní odrůda zeleného čaje. Dostupný je ve formě prášku, který se vyrábí ze speciálně zastiňovaného čajovníku s vysokým obsahem chlorofylu. „Má pozitivní účinky na lidský organismus, zlepšuje náladu, pomáhá jak na hubnutí, tak například proti rakovině,“ vysvětluje Petr Patočka, odborník na Matcha z MatchaTea.cz a společnosti Čajová květina, s.r.o.

Pravý Matcha Tea pochází z Japonska. Jedná se o velmi jemný zelený čaj, který se svými vlastnostmi řadí mezi špičku mletých čajů. Mele se na žulových kamenech, za hodinu se takto vyrobí 30 g jemného čajového prášku. Tento čaj se téměř jedno tisíciletí používá při zenových buddhistických ceremoniích. Využíván je ale i při jistých zdravotních potížích.

Skvěle chutná a sníží cholesterol

Díky svým skvělým chuťovým vlastnostem je tento čaj po tisícíletí velmi oblíbený nejen v Japonsku. K dalším benefitům patří i to, že umí snížit cukr v krvi, cholesterol, pomáhá i při hubnutí. V minulosti se používal také na snížení horečky nebo otoků. Skvěle chutná samotný, našlehaný, ale můžete si ho vychutnat i s nejrůznějšími sirupy, lze jej přidat do kávy, koktejlů či zmrzliny.

Voda je základ

Aby byl čaj (a to nejen ten Matcha) opravdu chutný, je nutné použít chutnou vodu. Je-li to možné, vezměte vodu z vodovodu, která má podle odborníků ideální neutrální chuť. Pokud je voda silně chlorovaná, nechte ji alespoň 2 až 3 minuty projít varem. Když nemáte jinou možnost, můžete použít také vodu balenou, rozhodně však sáhněte po té neperlivéU zelených čajů by pak voda měla mít okolo 80 stupňů Celsia. Vždy se řiďte hlavně návodem na obalu.

shutterstock 371477785

Tento čaj vyžaduje specifickou přípravu

Matcha vyžaduje svoji přípravu

U MatchaTea je příprava jiná, protože prášková forma čaje si vyžaduje specifický přístup. Pro tradiční přípravu se neobejdeme bez bambusové lžičky, metličky a čajové misky. Do té dáme zhruba tři vrchovaté bambusové lžičky čaje MatchaTea a přidáme kapku vody. Bambusovou metličkou si vytvoříme kašičku. Po chvilce dolijeme zbytek připravené vody a šleháme ve tvaru písmene M, než se čaj plně napění. Voda na přípravu tradičního Matcha by měla mít zhruba 65 až 70 stupňů. „V případě, že nechceme čaj MatchaTea připravovat tradičním způsobem, můžeme jej jednoduše připravit v domácích podmínkách za pomoci šejkru či v láhvi,“ upozorňuje na snazší variantu Petr Patočka, odborník z MatchaTea.cz Na přípravu potřebujeme zhruba 3 dl vody, porci čaje (ideálně 2 gramy) a řídit se heslem protřepat, nemíchat.

 

shutterstock 457379422

Plantáž s rostlinou Matcha

Vytvořte si čajový rituál

Ti největší milovníci čaje před samotným zalitím ještě konvici a šálky předehřívají. Dělá se to tak, že se jednotlivé kusy nádobí zalijí horkou vodou, čímž dojde také k jejich sterilizaci. Tento zvyk je spíše součástí samotných rituálních čajových obřadů, není však důvod, proč byste si tuto rituální atmosféru nemohli přenést také k vám domů a naladit se tak na pití čaje.

Na místě, kde čaj budete pít, si udělejte pořádek. Obklopte se oblíbenými věcmi, a pokud máte chuť příjemnou chvíli sdílet, pak také svými blízkými. Udělejte si chvilku času a zapomeňte na všechny své povinnosti. Čaj je geniální záležitost, a proto si zaslouží vaši plnou pozornost. Nechte jej trochu vychladnout (popálený jazyk opravdu není nic příjemného), dejte si první lok a už si jen užívejte…

Čtěte také:

Po jakém čaji omládnete a který zajistí psychickou pohodu?

Jiří Šimsa: Proč zajít do čajovny, když se tam vlastně nic neděje? 

Pozor, pití černého čaje vadí ledvinám! 

 

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...