fbpx

Nevinný žertík se vymkl kontrole. Siri poradila a skončilo to zatčením mladistvého

Zveřejněno: 7. 4. 2019

Třináctiletý chlapec z města Valparaiso v Indianě to lehce přehnal s "online humorem". Koncem ledna byl zatčen poté, co na sociálních médiích sdílel screenshot, který podle policie naznačoval, že se chystá ke střelbě ve škole. Hlavní roli v celém případu přitom hraje inteligentní virtuální asistentka Siri, která je součástí operačního systému společnosti Apple.

Siri dokáže zodpovědět řadu otázek, aniž byste je museli vyťukávat do mobilního telefonu. Pro zodpovězení otázky systém používá uživatelské rozhraní, které se dokonale dokáže přizpůsobit jazyku uživatele, jeho personalizovanému vyhledávání a preferencím. V tomto případě se ale Siri přizpůsobila až moc. A vyvolala paniku.

Siri to zařídí

Chlapec, který navštěvuje střední školu v Chestertonu, údajně Siri řekl, že se chystá jít střílet do školy. Siri odpověděla vyhledáním seznamu škol v oblasti Valparaiso, kde se chlapec nacházel. Chlapec udělal snímek obrazovky a ten sdílel na sociálních médiích jako povedený vtípek dokazující dokonalou asistenci Apple softwaru při výběru nejvhodnější školy k vystřílení.

V době, kdy jsou v USA útoky ve školách poměrně časté a kdy jsou také značně medializovány, policisté nechtějí riskovat.

Vtip se úplně nepovedl a někteří z lidí, ke kterým snímek doputoval, varovali policii v Chestertonu, že se tamní škola může stát terčem útoku. Policie z Chestertonu zase varovala policii z Valparaisa a chlapec byl následně zatčen.

Kluk skončil v ústavu

Chvilku trvalo, než školák vysvětlil, že se jednalo o pouhý žert. Policie ale zjistila, že kluk nemá žádnou zbraň ani možnost si ji opatřit. Jestli by to dokázala Siri, už raději nikdo nezkoušel. Policisté nakonec využili sociálních médií, konkrétně Facebooku, aby všem vysvětlili, že "v současné době nepovažují chlapcovu hrozbu za reálnou".

Dobře, u nás je podobná příhoda spíš k smíchu. Ovšem v době, kdy jsou v USA útoky ve školách poměrně časté a kdy jsou také značně medializovány, policisté nechtějí riskovat. A ani tuhle příhodu úřady neberou na lehkou váhu. Chlapec, kterému by u nás dali rodiče maximálně pohlavek a možná na dva dny zabavili telefon, americké úřady zadržely a zavřely do ústavu pro mladistvé delikventy v okrese Porter. Jako důvod policie uvedla zastrašování.

Související…

Alexo, Siri, dělej! Děti berou hlasové asistenty jako sluhy
Zdeněk Strnad

Podle serveru Chicago Tribune policie zatkla ještě jednoho o rok staršího chlapce, který byl do incidentu údajně také zapojen. Příspěvek svého mladšího kolegy údajně doplnil o obrázky zbraní, kterými měl dotyčný akci provést. Možná tedy Siri napověděla ty nejvhodnější jemu.

foto: Shutterstock, zdroj: arsTechnica

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...