fbpx

Jak se chovají děti ke svým "novým vychovatelům" v závislosti na věku

Zveřejněno: 12. 7. 2018

Virtuální asistenti mají příjemný a hravě klidný hlas. A to je možná důvod, proč se s nimi děti tak rády baví – ano, nepřehlédli jste se, Siri, Alexa, Echo a další virtuální asistenti se stávají nejlepšími kamarády dětí, které s nimi komunikují dlouho předtím, než se naučí psát nebo obracet stránky na tabletu.

Pro rodiny je to nová výzva. Děti do určitého věku jen obtížně odlišují fantazii od reality, a najednou si vyprávějí s kouzelnými krabičkami, které na ně mluví. Nebo taky naopak – některé děti se naučily být na svého nového nejlepšího přítele pěkně panovačné.

Jesse Freedman z Brooklynu řekl, že jeho čtrnáctiměsíční dcera Shayla tančí na písničky z Echo Dot tak často, že ani nevyčerpá svůj povolený čas na sledování televize.

Když si Hunter Walk, investor ze San Franciska, pořídil asistentku Echo od Amazonu, určitě netušil, že se z jeho čtyřleté dcerky pod vlivem „rozhovorů“ s Echem stane „vzteklá nána“. Stanovil přísné podmínky, jak mluvit s virtuálním asistentem, a od té doby údajně žádné problémy nejsou. „Pořád mě to zneklidňuje“, říká Hunter Walk. „Nejsem si jistý, jestli děti chápou, proč je v pořádku přikazovat něco asistentovi a proč to není v pořádku u přátel a známých.“

Věk 0 – 3 roky

Když si vaše roční dítě povídá s mobilním telefonem nebo reproduktorem, většinou zneklidníte. Když dělala Carnegie Mellon University výzkum mezi rodiči, stěžovali si třeba, že jejich předškolní děti dávají virtuálnímu asistentovi pokyny, aby přeskočil jejich oblíbenou písničku. „Stejně jí rozumím víc než máma,“ citují výzkumníci dceru jedné z dotazovaných. „Je to takové trochu děsivé,“ řekla výzkumníkům ona máma.

„Není normální, aby se moje dcera kamarádila s plastikovou krabicí, co nám doma sedí na skříni.“ Jiní rodiče ovšem vidí i pozitiva. Jesse Freedman z Brooklynu řekl, že jeho čtrnáctiměsíční dcera Shayla tančí na písničky z Echo Dot tak často, že ani nevyčerpá svůj povolený čas na sledování televize. 

Není normální, aby se moje dcera kamarádila s plastikovou krabicí, co nám doma sedí na skříni.

Děti do 4 let většinou nedokážou rozlišovat fantazii od reality. „Je Alexa ve skutečnosti malinká paní, schovaná uvnitř krabičky? Pro tříleté dítě je to naprosto přirozená úvaha,“ říká David Hill, předseda rady American Academy of Pediatrics. Pro rodiče se otevírají možnosti, jak dítě hravě vzdělávat:

„Už jsi viděl/a někoho tak malého, že by se tam vlezl?“ Děti okolo 3 let většinou považují virtuální asistenty za důvěryhodné kamarády, uvádí studie MIT Media Lab. I když jim přístroje často jen obtížně rozumějí, malé děti se nenechají jen tak odradit a opakují své požadavky dokola, dokud jim Alexa/Siri/Echo nerozumí. Matt Zwahlen z Utahu dokonce tvrdí, že Siri pomáhá jeho tříletému synu Connorovi s logopedickými problémy.

„Když je Connor smutný, že mu Siri nerozumí, tak mu řeknu: kámo, zkus to trochu pomaleji.“ Connor považuje Siri za reálnou osobu, která ho navíc ještě baví. Psychologové ovšem varují: když děti považují virtuální asistenty za reálné osoby, můžou je mít za větší kamarády a trávit s nimi čas raději než s lidmi. Což může mít důsledky i na komunikaci obecně. Když někomu položíte sérii otázek a dostanete na ně vždy odpověď, nejste už příliš motivovaní hledat informace jinak.

Věk 4 – 6 let

V tomto období děti zjišťují, že jiní lidé mají svoje myšlenky a pocity jiné než ony. Také se učí, že ve zdravých normálních rozhovorech je to vždy něco za něco – něco řeknete, něco řekne váš partner v diskuzi vám. Ovšem když mluvíte s virtuálním asistentem, trochu to celý proces komplikuje. Děti si myslí, že interaktivní přístroje mají své myšlenky a pocity, i když to nejsou lidé.

Osmiletá Ella Alkire ví, že platforma Echo Dot je „jenom stroj“, ale její šestiletá sestra Sophia má trošku komplikovanější názory. Podle ní je Alexa trochu stroj a trochu člověk. „Myslím, že je to robot, ale hlavu má v oblacích a tělo má tady.“ Podobně jako většina dětí žádá Sophia Alexu nejčastěji o přehrání hudby. Když Echo zahraje špatnou písničku, Sophia si to občas bere osobně a naštve se: „Alexa nedělá, co jí říkám! Musím jí to říkat znovu a znovu a někdy jí to vůbec nedojde.“

Když budou děti hrubé doma na virtuální asistentku, kterou považují za svého sluhu, proč by se tak nechovali třeba k uklízečkám ve škole?

Studie Carnegie Mellon uvádí, že některé děti se k virtuálním asistentům chovají jako ke sluhům. „To není vůbec hezké,“ musela okřiknout jedna maminka svého syna, který Alexe sprostě nadával. Dr. Hill z American Academy of Pediatrics dodává: „Když budou děti hrubé doma na virtuální asistentku, kterou považují za svého sluhu, proč by se tak nechovali třeba k uklízečkám ve škole?“ To si možná uvědomili i v Amazonu, který do své asistentky Echo zakomponoval nové prvky: když děti hezky poděkují, asistentka je pochválí.

Věk 7 – 10 let

V tomto věku už většina dětí bezpečně rozlišuje mezi fantazií a realitou a vědí, že chytré reproduktory nemůžou jíst, spát ani přemýšlet. V tomto období děti nejčastěji žádají, aby jim asistentka pomohla s domácími úkoly, pouštěla hudbu, řekla předpověď počasí nebo někoho zavolala, uvádí britská výzkumná společnost Childwise ve své studii z roku 2018

Děti se s osobním problémem často svěří spíše virtuálnímu asistentovi než rodičům. Důvod: Alexa ani Siri je nebudou soudit

Nejzávažnější ale je jiný fakt: 93 % dětí ve věku 8 až 9 let a 80 % mladých ve věku 14 až 15 let uvádí, že by se s vážným osobním problémem svěřili spíše virtuálnímu asistentovi než rodičům nebo přátelům. Hlavní důvod? Vědí, že virtuální asistent je nebude soudit. Bez ohledu na věk dětí by se měli rodiče vzdělávat a zjistit si co nejvíce informací o bezpečnostních rizicích svých virtuálních asistentů. Měli by také zkontrolovat nastavení soukromí a čas od času si přehrát hlasový záznam pokynů, které jejich děti udělují virtuálním asistentům.

foto: Shutterstock, zdroj: Wall Street Journal

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...