fbpx

Pokud jste si jistí, že je kritika vaší osoby či třeba vaší práce neoprávněná, nebojte se s kritizujícím promluvit

Zveřejněno: 15. 3. 2022

Někdo směrem k vám pronese nepříjemnou poznámku. Zatímco osoba, která vám to řekla, věc okamžitě zapomene, vy se užíráte ještě několik dalších dnů. Poznáváte se v tom? Psychoterapeutka Ilene S. Cohenová má osm rad, jak si nebrat věci tolik osobně.

Podle Cohenové je zcela normální, že si čas od času bereme věci příliš osobně. Obzvláště pokud pocházejí od lidí, na kterých nám záleží, tedy například od rodiny či partnera. Mnohdy ale může jít o věc, kterou dotyčný vůbec nemyslel zle, ale pouze o naši interpretaci. Jak tedy nebýt přehnaně paranoidní a nezbláznit se z toho, co nám, popřípadě o nás říkají druzí?

Poznejte svou hodnotu

Zní to možná banálně, ale podobně jako v řadě jiných věcí je sebevědomí zkrátka základ. Pokud si budete dostatečně vážit sami sebe, nerozhodí vás každá poznámka. „Udělejte si seznam pěti věcí, za které si sami sebe vážíte. Snažte si je vybavit, kdykoliv budete mít pocit, že si něco berete příliš osobně,“ radí Cohenová.

Uvědomte si svou minulost

Téměř každý z nás je na určité věci více citlivý. Obvykle se jedná o pozůstatek z minulosti. Například dívka, na kterou byl od rodičů vyvíjen velký tlak, aby nosila domů samé jedničky, může být i v dospělosti citlivější na kritiku svého pracovního výkonu. „Pokud jste kvůli něčemu naštvaní, zeptejte se sami sebe, zda vás opravdu štve tato konkrétní situace, nebo spíše vyplouvá na povrch něco z vaší minulosti,“ doporučuje psychoterapeutka.

Buďte autentičtí

Cohenová tvrdí, že o sobě někdy uvažujeme, jako kdybychom chtěli být někým jiným. Pokud se chceme zbavit přecitlivělosti, musíme ale podle ní poznat, kým skutečně jsme. „Dělejte to, co je pro vás nejlepší, stavte sami sebe na první místo a snažte se pochopit, co je pro vás doopravdy dobré,“ říká Cohenová.

Pochopte, že nejste dokonalí

Říká se, že chceme-li se stát sami sebou, musíme nejprve poznat své horší já. Podle Cohenové to znamená dovolit si dělat chyby a zároveň je brát jako krok na cestě k tomu stát se tím, kým chceme být. „Když uděláte chybu, nezapomeňte si odpustit. Měli byste přijmout zodpovědnost za svoje chyby, ale netrestejte se zbytečně moc,“ radí psychoterapeutka. „Akceptujte, že nejste dokonalí, a zapamatujte si, že nic jako chyby neexistuje, pokud se z nich dokážete poučit.“

Stanovte si hranice a řekněte ne

Stanovení jasných hranic ve vztazích vám pomůže k tomu, abyste si věci nebrali tolik osobně. „Řekněte ne práci, lásce nebo věcem, které nechcete dělat nebo vám emocionálně ubližují,“ říká Cohenová. „Pokud děláte příliš mnoho, abyste potěšili ostatní, vede to k tomu, že jste přecitlivělí, když dělají něco, co vás rozčiluje.“

Co vás nezabije, to vás posílí

Každý máme ve své minulosti nějakou věc, která nás zraňuje. Podle Cohenové bychom ji měli využít, aby nám pomohla stát se tím, kým jsme. „Pomůže vám to stát se silnějšími, empatičtějšími, charakternějšími,“ vypočítává Cohenová. „Nenechte takovou zkušenost, aby vás definovala. Namísto toho ji využijte tak, abyste na sebe mohli být hrdí.“

Nečekejte nic na oplátku

Podle Cohenové si řada lidí myslí, že pokud budou na všechny milí, ostatní se k nim budou chovat stejně. „Laskavostí ale vždy nedosáhnete toho, aby si vás druzí vážili. Pro sebe i pro ostatní uděláte lépe, když budete dělat věci, protože je skutečně chcete dělat, nikoliv proto, že čekáte něco na oplátku,“ upozorňuje Cohenová.

Chovejte se racionálně

Pokud vás něco rozčílí, pomůže podle Cohenové ohlédnout se zpět a podívat se na celou situaci střízlivějšíma očima. Opravdu byla vaše reakce přiměřená dané situaci? Dělá ten druhý opravdu něco špatně, nebo si jen jeho chování berete osobně? Pokud si odpovíte na chování druhého „ano“, můžete mu to říct, nebo bude lepší se přes všechno přenést? Pokud dokážeme situaci takto zhodnotit, budeme své emoce lépe zvládat namísto toho, abychom se jimi nechali ovládat.

Související…

Covid, drahota, nuda a deprese? Čtyři rady, co v době krize rozhodně nedělat
Klára Kutilová

foto: Shutterstock, zdroj: PsychologyToday

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...