fbpx

Pět nejnávykovějších látek podle expertů: Vede heroin, nikotin je třetí 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Poměrně vysoko se umístil i alkohol. Závislosti propadne každý pátý člověk, který ho jednou ochutná

Zveřejněno: 18. 7. 2021

Jaké jsou nejnávykovější drogy? Odpověď na tuhle otázku závisí na tom, koho se ptáte. Výzkumníci se na tuto problematiku dívají z různých úhlů pohledu. Jak je látka návyková, hodnotí podle její škodlivosti, ceny na trhu, míry, v jaké aktivuje dopaminový systém v mozku, podle příjemnosti zážitku uživatele nebo síly abstinenčních příznaků.

Existují i další aspekty, podle kterých se návykový potenciál látek měří, někteří vědci dokonce zastávají názor, že stoprocentně návyková není žádná látka. Aby mohli odborníci najít univerzální klíč, požádali adiktology, aby sestavili „racionální měřítko k vyhodnocení škodlivosti drogy“. V roce 2007 se tohoto úkolu nakonec zhostil kontroverzní vědec a profesor psychofarmacie David Nutt.

1. Heroin

Asi nikoho nepřekvapí, že Nuttův tým vyhodnotil jako nejnávykovější heroin, který dostal maximální skóre – 3 body ze 3. Heroin je opiát, který v mozku pokusných zvířat zvýšil úroveň dopaminu o 200 %.

Kromě vysokého rizika vzniku závislosti je tato droga také vysoce zdraví nebezpečná, protože množství, které může způsobit smrt, je jen pětkrát vyšší než dávka nutná k tomu, aby látka účinkovala. Heroin byl také vyhodnocen jako druhá nejškodlivější droga s ohledem na uživatele samotného i společnost.

2. Kokain

Kokain přímo zasahuje do procesu, během kterého mozek využívá dopamin k předávání zpráv z jednoho neuronu na druhý. V podstatě znemožňuje buňkám, aby „vypnuly“ dopaminový signál, což má za následek abnormální aktivaci pocitů odměňování v mozku. V experimentech na zvířatech způsobil kokain růst hladiny dopaminu víc než třikrát oproti normálnímu stavu.

Asi 21 % lidí, kteří kokain vyzkoušeli, se na něm stali během života závislými.

Crack, volná báze kokainu, která se většinou kouří, je považován za třetí nejnebezpečnější drogu a klasický kokain s méně silnými účinky za pátou nejnebezpečnější. Asi 21 % lidí, kteří kokain vyzkoušeli, se na něm stali během života závislými. Tato droga je podobná dalším návykovým stimulantům, jako je například metamfetamin nebo amfetamin.

3. Nikotin

Nikotin je nejnávykovější přísadou tabáku. Když kouříte cigaretu, plíce nikotin absorbují, a ten je poté přenášen do mozku. Žádný div, že jej Nuttův tým vědců označil za třetí nejnávykovější látku. Více než dvě třetiny Američanů, kteří někdy kouřili, se během života stali závislými. V roce 2002 odhadla WHO, že do roku 2030 zabije tabák každoročně víc než 8 milionů lidí.

V nízkých dávkách barbituráty způsobují euforii, ale ve vyšších jsou smrtelné, protože potlačují dýchání.

S tím, že odvykání kouření není procházka růžovým sadem, má své zkušenosti i jedna z našich dopisovatelek, která kouřila dvanáct let, a nakonec jí pomohlo nejen velké odhodlání, ale také přestěhování do Kanady, která má pro tyto lidi skvělý podpůrný systém. Česká republika se mu zatím rovnat nemůže. I u nás jsou však možnosti, jak se závislostí bojovat. Například před dvěma roky spustila Česká koalice proti tabáku nové webové stránky, kde najdou všichni kuřáci tipy a triky, jak se zlozvykem jednou provždy skoncovat.

4. Barbituráty neboli tlumiče

Původně byly používány k léčbě úzkostí a nespavosti. Zasahují do chemické signalizace mozku a „vypínají“ tak jeho určité oblasti. V nízkých dávkách způsobují euforii, ale ve vyšších jsou smrtelné, protože potlačují dýchání. Závislost na těchto látkách byla běžná zejména v dobách, kdy byly lehce dostupné jako léky na spaní.

Bralo je mnoho slavných hvězd, například Johny Cash, Elvis Presley nebo Marilyn Monroe, která zemřela na předávkování. V současnosti už nejsou zdaleka tak populární a místo nich se spíše zneužívají stimulanty, které mají pomáhat k vyšším výkonům ve studiu i zaměstnání.

5. Alkohol

Přestože v západních zemích je legální, odborníci udělili alkoholu nemalé skóre – 1,9 bodu ze 3. Mozek ovlivňuje mnoha způsoby, podle výzkumů na zvířatech může zvýšit hodnoty dopaminu o 40 až 360 %. Čím víc zvířata vypila, tím vyšší hodnoty se ukázaly.

Někteří experti dokonce považují alkohol za vůbec nejnebezpečnější drogu.

Podle výzkumů se asi u 22 % lidí, kteří si někdy dají drink, nakonec rozvine závislost. Někteří experti dokonce považují alkohol za vůbec nejnebezpečnější drogu. A i podle českého odborníka na závislosti Karla Nešpora je ideální množství alkoholu, které člověka nedegraduje, rovno nule.

Drogy proti drogám

Z pasti závislosti je většinou hodně těžké se vymanit a některým jedincům se to nepovede do konce života. Věda však stále přichází s novými způsoby, jak proces odvykání zefektivnit. Kromě běžných psychoterapií a léků jsou jedním z překvapivých pomocníků na cestě zpět do normálního života psychedelika. Ta ovšem společnost ještě pořád často řadí do jedné skupiny s běžnými drogami.

Na rozdíl od drog však tyto látky nejsou návykové a mají naopak obrovský léčebný potenciál. A možná už brzy budou některé z nich legalizované. Další novinkou, která může s neblahými návyky pomoci skoncovat, je technika mindfulness, tedy vědomé prožívání přítomnosti. Když si například kuřák během potáhnutí z cigarety plně uvědomuje její chuť i nevábnou vůni, je pro něj prý mnohem jednodušší jednou provždy típnout.

Související…

Elektronickou, nebo klasickou cigaretu? Nejhorší je jejich kombinace
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: Science Alert

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...