fbpx


Zveřejněno: 26. 12. 2017

Každý z nás má celou řadu zlozvyků. Kouření, alkohol, jídlo z fast foodů, závislost na nakupování, sociální sítě, sledování YouTube videí, partnerské vztahy… Závislost si můžete vypěstovat v podstatě na čemkoliv. Chcete vědět, jak se jí zbavit?

Prosinec je dobou, kdy často zhodnocujeme uplynulý rok, a slibujeme si, že určité zlozvyky už prostě nechceme nadále opakovat. To se lehko řekne, jak to ale provést? Psychiatr Judson Brewer z University of Massachusetts přišel s objevem, jak se dnes populární technika mindfulness dá využít právě při odvykání nechtěných zvyků...

shutterstock 250170211

Všichni kuřáci vědí, že kouření jim škodí, ale teprve když se na něj pečlivě soustředí, mohou procítit, jak špatné pro ně je.

Jak funguje náš mozek?

Po staletí řídil člověka instinkt přežití. I když nám pomáhal celá tisíciletí, v civilizované společnosti se stává spíše nepřítelem. Problém způsobuje především jeden z učících mechanismů známý jako „pozitivní a negativní povzbuzení“. Funguje přibližně takto:

„Vidíme jídlo, které vypadá dobře, a náš mozek řekne: ‚Kalorie! Přežití!‘ Vše sníme a chutná nám. Obzvláště, když obsahuje cukr. Naše tělo vyšle mozku signál a řekne: ‚Pamatuj si, co jíš a kde jsi to našel.‘ Spoléháme na naši kontextuální paměť a učíme se opakovat celý proces v budoucnu,“ vysvětlil psychiatr Judson Brewer. „Spatříš jídlo, sníš jídlo, cítíš se dobře, opakovat. Spouštěč, chování, odměna.“

Jenže pak to náš mozek začne překombinovávat. Řekne si, že by mohl podobné zkušenosti využít, až se nebudeme cítit dobře. Například když někdo zraní naše city.

„Příště, až se budeš cítit špatně, co kdybys zkusil něco sníst?“ pokračoval Brewer. „Poděkujeme mozku za tuto skvělou myšlenku a brzy se naučíme, že pokud sníme čokoládu nebo zmrzlinu, když jsme naštvaní či smutní, cítíme se lépe.“

Podobně funguje i kouření. Asi nikomu cigarety nechutnají, když je zkouší poprvé, a musí se k nim několikrát vrátit, aby se naučil kouřit. Proč to dělá? Častým důvodem, zvláště u mladých lidí, je, aby vypadali „cool“. To může být případ mladého školního outsidera, který pozoruje „cool děcka“ kouřící u plotu. Vídá je každý den a o dva roky později začne sám kouřit, aby vylepšil svůj sociální status.

Jedná se o biologický mechanismus. Můžeme s ním bojovat, ale stěží uspějeme. Co kdybychom ho ale využili ve svůj prospěch?

shutterstock 772800511

Metoda mindfulness nám může pomoci lépe si uvědomit své zlozvyky.

Vědomé kouření (a další zlozvyky)

Mindfulness je v podstatě technika založená na ochotě plně si uvědomit všechny prožitky v daném okamžiku. Brewer a jeho tým se snažili přijít na to, jak využít mindfulness k odnaučení kouření. A přišli na to. Své pokusné smečce kuřáků dali jednoduchý úkol: v klidu si kuřte, jestli chcete, ale buďte si pokaždé plně vědomi, jak se vaše tělo cítí.

„Vědomé kouření: smrdí to jako zkažený sýr a chutná jako chemikálie. Fuj,“ řekla jedna z účastnic experimentu. Něco, co věděla už dávno, ale plně si to uvědomila, až když se na kouření skutečně silně soustředila.

Stačí být zvědavý, věnovat pozornost detailům a plně si uvědomit své tělo. Tak se můžete posunout od znalosti k prožitku. Všichni kuřáci vědí, že kouření jim škodí, ale teprve když se na něj pečlivě soustředí, mohou procítit, jak špatné pro ně je.

„Prefrontální kortext – z evoluční perspektivy nejmladší část našeho mozku – rozumí na intelektuální úrovni, že bychom neměli kouřit. A dělá, co může, aby nám pomohl naše chování změnit – aby nám pomohl přestat kouřit, odmítnout tu druhou, třetí, čtvrtou sušenku. Nazýváme to kognitivní kontrola. Využíváme kognici k tomu, abychom kontrolovali sebe sama. Naneštěstí, toto je také první část našeho mozku, která je offline, když jsme ve stresu,“ ozřejmil Brewer.

Pod napětím tedy svůj zlozvyk stěží změníte. Ale když se o něj začnete velice pozorně zajímat, brzy pocítíte, jestli je pro vás dobrý nebo ne. Pak už bude snadné se ho zbavit.

foto: Shutterstock, zdroj: YouTube

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...