fbpx

Kdo sportuje, má blíže k problémům s vazy a klouby způsobenými větší až nadměrnou zátěží, ale též různými úrazy. Dobře živené klouby jsou rozhodně odolnější

Zveřejněno: 20. 5. 2020

Na kloubní výživu si obvykle vzpomeneme, až když se ozvou nepříjemné bolesti či ranní ztuhlost kloubů. Pokud aktivněji sportujeme, nenechávají bolesti a problémy s klouby na sebe dlouho čekat. Optimální je myslet na výživu kloubů dříve, než se problémy projeví.

Nakrmte své klouby

Sportovní výživa pro vazy a klouby podporuje zdraví našeho pohybového a kloubního aparátu. Kdo sportuje, má blíže k problémům s vazy a klouby způsobenými větší až nadměrnou zátěží, ale též různými úrazy. Dobře živené klouby jsou rozhodně odolnější.

Tyto látky by měly být v dobře vstřebatelné formě užívány už v mladším věku jako antiageing naší pohybové soustavy.

Až notoricky známou výživou pro pohybový aparát jsou vápník, kolagen, glukosamin a chondroitin. Mnohdy je do jídelníčku v podobě stravy zařazujeme až v pozdějším věku jako snahu řešit naše bolestivé stavy. Ale spíše by tyto látky měly být v dobře vstřebatelné formě užívány už v mladším věku jako antiageing naší pohybové soustavy. Pokud sportujeme, tak o to více.

Sporty, které zatěžují klouby

Při sportu zatěžujeme klouby kolen, kyčlí i kotníků. Největšími prevíty jsou sálové sporty. Především florbal, squash, basketbal a volejbal. Tvrdý povrch nedělá dobře kloubům našich dolních končetin. Avšak odpaly neprospívají ani našim horním končetinám. Florbal je stále oblíbenějším sportem mladé generace. Už mladší žáci tak mají zcela zásadně poškozen kloubní aparát. Důležitá je proto jeho podpora, kterou mu dodá správná kloubní výživa.

Nemusíme však zůstávat jen u sálových sportů. Kloubům neprospívá ani fotbal, běh, jednostranně zatěžující sporty – golf a tenis, ale ani závodní a profesionální tanec.

Jaké přípravky mohou pomoci?

Rozhodně nepřestávejte sportovat. Děti je však vhodné vést spíše k multifunkčnosti, co se týče sportů, a nenechat je se rovnou soustředit pouze na jeden, zejména pokud zatěžuje klouby. Je nutné se zdravě stravovat a taktéž přidat do výživy vhodné doplňky stravy.

Na zdravé klouby platí dobrá kloubní výživa. Dnes existuje řada kvalitních přípravků, takže nemusíte zůstávat pouze u známých produktů ALAVIS. I když rozhodně s nimi neprohloupíte.

Související…

Trenér Pavel Macek: Jak na imunitu nejen v době korony? Priorita je dýchání
Zdeněk Strnad

foto: Shutterstock, zdroj: eFitness

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...