fbpx

S trenérem a mistrem bojových umění o dýchání, otužování, ale také o tom, jak je pro nás důležitý dobrý spánek

Zveřejněno: 14. 5. 2020

Imunita je schopnost organismu bránit se nemocem a zůstat v duševní i fyzické pohodě. Na to, jak získat imunitu, existuje mnoho receptů. A rovnou vám řekneme, že všechny, které vás ženou do lékárny pro zázračnou medicínu, jsou v lepším případě nefunkční. „Dan John, známý trenér, měl jednou žáka, a ten mu říká: Já kouřím, piju, spím šest hodin denně, nejraději jím fastfood, ale teď jsem tady viděl chia semínka, co si o nich myslíš? A Dan mu řekl: No, já si myslím, že chia semínka nejsou tvůj problém,“ říká trenér Pavel Macek.

Co by tedy měli lidé jíst, pokud chtějí být zdraví a hlavně chtějí zůstat zdraví?

Není dobré se soustředit na zázračné výživové doplňky, místo toho zapracujme na zdravé střevní mikroflóře. Neměli bychom se stravovat jako v televizních reklamách, měli bychom jíst jako zodpovědní dospělí lidé.

To znamená jak? Co máme jíst?

Maso, zeleninu, vajíčka, samozřejmě v co nejlepší kvalitě. Vyhnout se jakýmkoliv zpracovaným chemickým potravinám, a když už bychom se bavili o výživových doplňcích, tak bych zkusil třeba nakládané zelí nebo kvašené potraviny obecně. To je pro obnovení střevní mikroflory a pro zdraví velmi velmi prospěšné.

Pro dobrou imunitu stačí tedy dobře jíst?

Samozřejmě, že ne. Jíme třeba několikrát denně, co ale děláme přes den nejčastěji? Dýcháme. Současná kritická situace navíc přímo souvisela s onemocněním dýchacích cest, takže dýchání je priorita číslo jedna.

Lidi dělají přesně tyhle dvě chyby. Na podzim se trochu ochladí, vytáhnou kožich, na jaře na chviličku vysvitne slunce a lidi běhají venku v trenkách.

Přes den dáme zhruba 17 tisíc až 21 tisíc nádechů a výdechů a úplně nejjednodušší tip zní: Dýchejte nosem, to je ona priorita číslo jedna. Pak dlouho dlouho nic... a pak je stále dýchání nosem. Ten nádech by měl být neviditelný, neslyšitelný, měl by mít malý objem a malou  frekvenci.

Takže tedy jídlo, dýchání… Co dál?

Lidské tělo musí regenerovat a k tomu slouží spánek. Měli bychom chodit brzy spát, brzy vstávat a naspat řekněme sedm až osm hodin denně, klidně i víc. Měli bychom si udělat prostě pohodičku, před spaním pustit tlumené světlo, nekoukat na televizi, do počítačů a do mobilů. Což možná asi nesplníme, ale každý může chodit dřív spát, dřív vstávat a naspat toho, co nejvíc to jde. A třeba si dát ještě odpoledního šlofíčka, těch příslovečných dvacet, to hodně pomůže.

Ve zdravém těle zdravý duch. Jak ale cvičit teď, v postkoronavirové éře?

Pro základní pohyb není potřeba žádné speciální cvičení, stačí třeba využít slunečného počasí a jít na procházku. Kdo sleduje současné průzkumy, ví, že nedostatek vitamínu D je dnes označován za jeden z největších faktorů nakažlivosti Covid-19, takže co nejvíc času byste měli trávit na sluníčku. A vůbec bych se nebál doplňovat vitamín D pomocí doplňků stravy. Ale sluníčko v tomto absolutně vede. Můžete jít na procházku se psem, s kamarádem či kamarádkou… Samozřejmě cvičení by bylo fajn, ale ta chůze a procházka jsou prostě magické.

Jedním z oblíbených způsobů je i otužování. To se ale spoustě lidí nechce…

Pokud člověka uzavřeme do bezpečného prostoru a teplíčka, copak nastane, až se setká s chladnějším počasím nebo někde zmokne? No, onemocní. Na druhou stranu nemůžeme samozřejmě chtít, aby běžný člověk prostě jen tak šel, vysekal díru v ledu a skočil do ní. A ano, spousta lidí se lekne a řekne si "to nepřežiju". No to bychom se sem ale jako živočišný druh asi nedostali, kdybychom nepřežili 120 sekund ve studené vodě.

A jak studená by ta studená voda měla být? Jen trochu vlažná, nebo úplně ledová?

Ledová voda ze sprchy neteče. Když si to změříte, tak ona má pořád nějakých 15 stupňů. V žádném případě to není ledová voda, to jen my jsme příliš choulostiví.

Jak tedy postupovat, pokud chceme s otužováním začít a nechceme to lámat přes koleno?

Samozřejmě to chce začít pomalu, postupně. Nemusíte přejít z teplé vody do takzvané ledovky, která navíc tedy ledovka rozhodně není. Můžete třeba použít vlažnou vodu, nebo se sprchovat normálně teplou vodou a pomalu hledat minimální efektivní dávku – to znamená na závěr sprchování si pustit na 30 sekund až dvě minuty studenou vodu. A jsou na to i fígle. Zkuste si třeba nejdřív opláchnout obličej. Zbytek těla je pak velmi jednoduchý.

Má na imunitu vliv také způsob, jakým se oblékáme?

Samozřejmě, a to zásadní. Doporučení z čínské medicíny zní: Když začne být chladno, neoblíkejte se příliš. Venku se ochladí o pár stupňů a lidi vytáhnou kožichy, kulichy…

Pavel Macek

Trenér a instruktor gymu KB5, mistr čínských bojových umění a šéfinstruktor školy Practical Hung Kyun. Věnuje se silovému a kondičnímu tréninku, jako jeden z prvních začal v České republice cvičit s oblíbenými kettlebely. Je certifikovaným instruktorem systému StrongFirst. Mezi jeho koníčky patří bojová umění, filosofie, psychologie, kočky a čaj Pu-Erh.

A já si říkám: Přežijete! Možná vám bude trochu zima, ale bude to přesně ta dávka stresu, která vám prospěje a díky které si vybudujete větší imunitu.

Takže co nejmíň oblečení a budu zdravý jako rybička?

To zase ne. Ve všem hledejme zlatou střední cestu. Není dobré sundávat oblečení moc rychle. Když se podíváte, lidi dělají přesně tyhle dvě chyby. Na podzim se trochu ochladí, vytáhnou kožich, na jaře na chviličku vysvitne slunce a lidi běhají venku v trenkách. To samé platí i doma. Pokud topení nemusíte zapínat, tak ho nezapínejte.

Pokud ale začneme všechno dělat přesně podle těchto pravidel, pro těla mnohých z nás to může být docela šok…

Ten prvotní šok velmi rychle zmizí, člověk se uvolní a začne si to užívat. Efekt na dobrou náladu je prostě zázračný.

Související…

Zbavíme se nemocí, když se budeme otužovat?
Vojtěch Žák

foto: Autor, zdroj: Pavel Macek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...