fbpx

Občas se podle vědců tak sžijeme s hrdiny seriálu, že nemůžeme dospat do dalšího dílu

Zveřejněno: 7. 3. 2019

Žijeme ve věku, kdy je televize stále v dosahu, nikoli jen v obýváku, kdy se u Nemocnice na kraji města sejde celá rodina. Mnoho lidí má dnes televizi v ložnici, v notebooku nebo si své oblíbené seriály zkrátka přehrává v telefonu. To, že sledování displejů kvůli modrému světlu neprospívá spánku, je už všeobecně známé. Podle nejnovějších výzkumů ovšem záleží i na pořadech, které pravidelně sledujeme.

Výzkumníky z Leuvenské školy pro výzkum masové komunikace v Belgii a z Michiganské univerzity zajímalo, zda a jak naše zvyky zírat na oblíbené večerní seriály ovlivňují kvalitu spánku. Prostřednictvím Facebooku oslovili jedince ve věkovém rozmezí 18 až 25 let a začali bádat.

Zatímco sledování seriálů bylo spojeno se zhoršenou kvalitou spánku, sledování čehokoliv jiného podle studie se zhoršenou kvalitou spánku nesouvisí.

Mezi respondenty bylo rozhozeno 423 dotazníků. Otázky se točily kolem únavy, nespavosti a míry rozrušení před spánkem, stejně jako kolem toho, jak po spánku subjekty duševně a fyzicky pociťují ostražitost. Studie byla publikována v americkém časopise Journal of Clinical Sleep Medicine a její výsledky ukázaly, že ti, kteří pravidelně sledují své oblíbené televizní pořady, mají ve srovnání s těmi, kteří to nedělají, výrazně nižší kvalitu spánku.

Až šest epizod naráz

Děsivé je na studii množství mladých lidí, kteří se této bohulibé činnosti s láskou věnují. Až 80 procent oslovených s oblibou sleduje i zpětně několik epizod milovaného seriálu za sebou. Během jednoho televizního zasedání tak diváci před obrazovkou strávili průměrně něco přes tři hodiny a 52 procent z nich se přitom přiznalo, že průměrně sledují 3 až 4 epizody na jeden zátah – ať už se jedná o přehrávání prostřednictvím iVysílání nebo sledování několika dílů rozdílných seriálů.

Vědci v podstatě zjistili, že čím víc jste do děje zabraní, tím víc seriál ovlivňuje váš spánek.

Šestnáct procent oslovených dokonce hlásilo, že průměrně stihnou  5 až 6 epizod za jednu vysílací relaci. Tito experti měli podle výsledků až o 98 procent vyšší pravděpodobnost špatné kvality spánku než ti, kteří sledují jen jednu epizodu v rámci jednoho televizního sezení.

Nějak to víc prožíváme

Zatímco sledování seriálů bylo spojeno se zhoršenou kvalitou spánku, sledování čehokoliv jiného (ačkoliv také v televizi) podle studie se zhoršenou kvalitou spánku nesouvisí. To je poměrně nový poznatek. Svou roli ale hraje větší ztotožnění se s charaktery hrdinů oblíbeného seriálu, který sledujeme pravidelně, vyšší angažovanost či zapojení do děje, prožívání a přemýšlení nad jeho dalším průběhem.

Související…

Pět rad, jak být přes den co nejproduktivnější: Začít musíte před čtvrtou ranní
Kateřina Hájková

Vědci v podstatě zjistili, že čím víc jste do děje zabraní, tím víc seriál ovlivňuje váš spánek. Samozřejmě, že negativně. Je to asi jako se cvičením. Když jdete sportovat večer těsně před spánkem, vrátíte se nabuzení, rozpumpovaní a dělá vám potíže usnout. Oblíbené seriály prakticky dělají totéž, jen pumpují mozek a představivost. Potom zkrátka nějakou dobu trvá, než vychladnete a uklidníte se. Takže seriály ano, ale v klidu a nejlépe ne před spaním. Jsou to jen seriály, které si na rozdíl od snů můžete pustit znovu.

foto: Shutterstock, zdroj: HealthLine

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...