fbpx

Čistěte si zuby. Předcházíte tím paradentóze, ale i alzheimerovi a mrtvici 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Nová studie zjistila, že špatná ústní hygiena může mít negativní dopady na zdraví mozku

Zveřejněno: 27. 8. 2023

Zdraví ústní dutiny a mozku bylo spojováno již i v minulosti. Doposud ale žádná studie konkrétně nepotvrdila, že špatné zdraví ústní dutiny skutečně způsobuje změny v mozku, které je možné pozorovat i roky před nástupem Alzheimerovy choroby či mrtvice. S tímto zjištěním nyní přišli vědci z Yaleovy univerzity.

„Zjistili jsme, že jedinci se špatným orálním zdravím měli více hyperintenzních ložisek bílé hmoty a horší profily architektury bílé hmoty, a to i po úpravě proměnných,“ uvádí vědci.

Co jsou to hyperintenzity bílé hmoty?

Mozek se skládá z bílé a šedé hmoty neboli mozkové kůry. Nervová vlákna, která spojují oblasti šedé hmoty mezi sebou a s míchou, se nazývají bílá hmota. Jedním ze způsobů, jak o tom uvažovat, je, že bílá hmota tvoří kabely nebo síťový systém, který spojuje různá centra šedé hmoty.

Studie přichází s důležitým poznatkem – vyčlenění financí na podporu orálního zdraví by lidem nepřineslo jen hezčí úsměv, ale znamenalo by také dlouhodobý přínos pro kognitivní zdraví, které by ve výsledku vynahradilo vynaložené prostředky.

Bílá hmota je bílá, protože nervová vlákna jsou pokryta tukovým myelinovým obalem. Myelin izoluje vlákna a pomáhá jim urychlovat signály podél nervových obvodů. Hyperintenzity bílé hmoty představují drobné léze, které jsou důsledkem poškození myelinu a nervových vláken v bílé hmotě. Tento typ poškození, který se může projevit na magnetické rezonanci, způsobuje zpomalení signálů přenášených v mozku, což může vést k poklesu kognitivních funkcí.

Paradentózu už kartáčkem nevyřešíte

Nezdravá ústní dutina je bohužel velmi častým problémem. Například v Americe podle The New York Times trpí onemocněním dásní polovina lidí starších 30 let. V Česku je to třetina populace. Jakmile u vás onemocnění dásní propukne, klasickým kartáčkem a zubní nití ho už nevyřešíte. Vždy je nutný zásah zubního lékaře.

Ve světě však není běžné zdravotní pojištění zahrnující i zubní péči, a už i u nás si lidé s nižším příjmem nemohou zubaře často dovolit. Studie proto přichází i s důležitým poznatkem, že vyčlenění financí na podporu orálního zdraví by lidem nepřineslo jen hezčí úsměv, ale znamenalo by dlouhodobý přínos pro kognitivní zdraví, které by ve výsledku vynahradilo vynaložené prostředky.

Pomoci si můžete ale i vy sami tím, že budete dbát na dostatečnou zubní hygienu a vzniku paradentózy tím předcházet.

Související…

Jak alzheimer zatočí s mozkem? Plus pět způsobů, jak tomu předejít
Jan Handl

foto: Shutterstock , zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...