fbpx

Nehty jako ukazatel zdraví. Rýhy, skvrny či změna barvy mohou značit vážné zdravotní problémy 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Mnoho nemocí je spojeno s výraznými změnami na nehtech. Pokud je nebudete přehlížet, můžete včas odhalit například problémy s ledvinami či anémii

Zveřejněno: 23. 2. 2024

„Ve třetím ročníku medicíny jsem se setkala s pacientem, který přišel na pohotovost a zvracel krev. Zatímco jsem zbytek týmu směrovala ke stabilizaci pacienta, držel ošetřující lékař pacientovu ruku a pozorně si prohlížel jeho nehty. Byly mrazivě bílé, až na červený proužek na konečcích. Nikdy na ten pohled nezapomenu, ani na to, jak se ke mně lékař otočil a řekl: 'Vsadím se, že tenhle pacient má cirhózu.'“

„Nejdřív jsem tomu moc nevěřila – jak mohl uhodnout, že pacient má ze všeho nejvíc problémy s játry, jen podle toho, že se podíval na nehty? Ale nakonec se diagnóza potvrdila,“ vypráví pro Washington Post lékařka Trisha Pasrichaová.

Co říkají nehty

Zde je několik běžných změn na nehtech, které vám mohou něco říci o vašem zdravotním stavu:

  • Tmavé svislé pruhy: Mohou vzniknout kvůli kousání nehtů, ale také v důsledku infekce srdečních chlopní.
  • Vodorovné vrypy: Objevují se, když je růst nehtů přerušen v důsledku závažného onemocnění nebo chemoterapie. Byly také popsány u lidí po prodělání covidu-19
  • Důlkovité, bezbarvé nehty: Mohou být příznakem lupénky nehtů, autoimunitního onemocnění.

Možná jste si mysleli, že nepříjemné odstraňování kůžičky je nutné zlo a že vám tato část nehtu k ničemu neslouží. Není tomu tak. Odstraňování kůžičky ve skutečnosti zvyšuje riziko infekce.

  • Křehké nehty: Bývají způsobeny nedostatkem vitaminů a minerálů, proto je často mají dívky a ženy s poruchami příjmu potravy, s anémií či s onemocněním štítné žlázy. Křehkost nehtů však může způsobit i častý kontakt s chemikáliemi, například odlakovači či čisticími prostředky.
  • Bílé skvrny na nehtech nesouvisí s nedostatkem vitaminů, jak mnozí tvrdí. Ve skutečnosti se jedná o tzv. bodovou leukonychii, tedy drobné poranění a narušení nehtu, které se může projevit až po několika týdnech. U chronických ledvinových onemocnění pak může zbělat skoro celý nehet.
  • Bílé, žluté nebo hnědé nehty: Může se jednat o příznak plísňové infekce, která často začíná na nohou u velkého prstu a šíří se dál. Pokud budete plíseň léčit, nezapomínejte, že není pouze na nehtu, ale i na kůži. 
  • Barevné nehty: Pokud je spodní polovina nehtu mléčně bílá a horní polovina hnědorůžová, může to značit onemocnění ledvin. Někdy se po transplantaci ledviny vrátí nehty k normálu.

Mějte na paměti, že nehty rostou pomalu (jejich dorůstání trvá asi šest měsíců), takže odchylka může být nejen odrazem nemoci, která proběhla několik měsíců předtím, ale také může trvat nějakou dobu, než se na nehtech projeví účinky léčby.

Proč může manikúra škodit?

Protože mluvíme o nehtech, je důležité si uvědomit, že ačkoli manikúra a pedikúra vypadají hezky, pro zdraví našich nehtů toho moc neudělají, nebo mohou dokonce uškodit. 

Například ohledně kůžičky. Možná jste si mysleli, že nepříjemné odstraňování kůžičky je nutné zlo a že vám tato část nehtu k ničemu neslouží. Není tomu tak. Odstraňování kůžičky ve skutečnosti zvyšuje riziko infekce. „Kůžička slouží k tomu, aby zabránila vlivu prostředí,“ říká Tracey Vlahovicová, klinická profesorka na katedře podiatrické medicíny na Temple University. „Její seškrábnutí nebo zatlačení otevírá dveře, které by měly zůstat zavřené.“
Vlahovicová proto doporučuje nechat si nehty pouze pilovat a leštit.

Bílé skvrny na nehtech nesouvisí s nedostatkem vitaminů, jak mnozí tvrdí. Ve skutečnosti se jedná o tzv. bodovou leukonychii, tedy drobné poranění a narušení nehtu, které se může projevit až po několika týdnech.

Ani oblíbená gelová manikúra není to pravé ořechové. Může vést ke ztenčení nehtové ploténky a větší lámavosti v důsledku opakovaného nanášení a odstraňování gelu (často zahrnuje namáčení acetonem a mechanické odlupování). Pravidlem bohužel bývá, že poté, co ženám tento typ manikúry nehty zničí, mají tendenci je znovu gelem překrývat.

Pokud konzumujete doplňky stravy s obsahem biotinu na podporu růstu nehtů, ani to nemusí přinášet valné výsledky. Podle Americké dermatologické akademie neexistují žádné důkazy o tom, že by biotin podporoval růst nebo kvalitu nehtů u jinak zdravých lidí.

Pokud jste tedy zaznamenali na nehtech nějaké změny, raději než zkoušet problémy překrývat manikúrou či se je snažit vyřešit doplňky stravy, obraťte se na odborníka, ať stanoví přesnou diagnózu, a pak teprve začněte jednat.

Související…

Pozor na záludnost nápojů s elektrolyty, radí experti. Pijte jen při vysoké zátěži
Michaela Gaislerová

foto: Shutterstock, zdroj: Washington Post

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...