fbpx

Jak si přestat okousávat nehty, rty nebo vnitřek tváře? Vyzkoušejte terapii jemného dotyku 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Trápí vás zlozvyky, kterých se nemůžete zbavit? Vědci přišli s novými terapiemi, které vám mohou pomoci

Zveřejněno: 8. 8. 2023

Věděli jste, že pět procent světové populace si kouše nehty, tahá za vlasy, otrhává kůži nebo si žvýká vnitřek tváře? Tvrdí to TLC Foundation, organizace zaměřená na podporu a posílení postavení lidí s repetitivním chováním, zaměřeným na tělo. Jedná se o psychickou poruchu zvanou trichotilomanie, která může mít za následek krvácení, řezné rány, strupy, jizvy nebo plešatění. Často to lidé používají jako mechanismus pro zvládání stresu nebo úzkostí.

Strategie jemného dotyku

Pokud patříte mezi zmiňovaných 5 % populace, němečtí vědci pro vás možná mají řešení. Podle jejich zprávy, zveřejněné v Jama Dermatology, uvedlo 53 % z 268 účastníků šestitýdenní studie, že jim pomohla tzv. strategie jemného dotyku. Ta zahrnuje něžné doteky kůže na kůži, například tření dlaní o hřbet ruky nebo tření konečků prstů o sebe, dvakrát denně. Tímto nevinným repetitivním chováním účastníci studie nahrazovali své škodlivé zlozvyky. Největší úspěch zaznamenala terapie u lidí, kteří mají ve zvyku kousat si nehty.

Steffen Moritz, hlavní autor studie a vedoucí pracovní skupiny klinické neuropsychologie v Univerzitním lékařském centru v Hamburku-Eppendorfu, upozorňuje, že je důležité dotyky provádět správně: „Pravidlem je dotýkat se svého těla jemně. Pokud jste ve stresu, můžete pohyby provádět rychleji, ale pamatujte si, že nesmíte tlačit.“

Metoda rozpojování

K úspěchu pomohla účastníkům studie i tzv. metoda rozpojování. Během ní začnete realizovat špatný návyk, například kousání nehtů, ale na poslední chvíli rychle činnost rukou změníte. Takže například záměrně nasměrujete prst k ústům, ale na poslední chvíli s ním zamíříte k uchu.

Podle Moritze tato metoda funguje na třetinu až polovinu pacientů trpících trichotilomanií. U zbytku je potřeba využívat jinou techniku. Mezi pacienty, na které tato metoda většinou nezabírá, patří například lidé trhající si vlasy – u těch je potřeba agresivnějších pohybů, jako je sezení na rukou nebo zatínání pěstí.

Související…

Specialistka radí, jak zabránit přílišnému maštění vlasů
Aneta Šebková

foto: Shutterstock , zdroj: Body and Soul

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...