fbpx

Specialistka radí, jak zabránit přílišnému maštění vlasů 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Nebaví vás mýt si vlasy každý den? Možná byste měli změnit odstín vlasů nebo vlasy vytrénovat.

Zveřejněno: 7. 8. 2023

Na kvalitu našich vlasů mají vliv hormony, stravování nebo to, jestli cvičíme. Možná vás ale překvapí, že roli hraje i odstín vašich vlasů a to, jestli jsou barvené, nebo přírodní. Zatímco některým lidem stačí umýt si vlasy jednou týdně, jiní to musí dělat každý den.

Pokud i vy patříte k těm, co v zoufalství často googlí šampony pro mastné vlasy a zkouší neustále nové přípravky, možná vám pomůžou rady vlasové specialistky Danni Solierové. Podle ní je při mytí a péči o vlasy v první řadě důležité pochopit proměnné, které existují mezi jednotlivými lidmi.

Vlasy musíte „vytrénovat“

„Začněme tím, že hormony, stres, pocení a strava mohou mít opravdu velký vliv na to, kolik oleje vaše pokožka hlavy produkuje,“ říká. Tento přirozeně se vyskytující olej, známý jako kožní maz, se vytváří proto, aby se pokožka těla nevysušovala. Při každém mytí vlasů se však z ní maz odstraní, a ta ho pak vytváří znovu.

„Pokud si myjete vlasy každý den, vaše vlasy přirozeně produkují více mazu, takže se logicky budou dál mastit. Pokud to chcete omezit, je to v podstatě o tom, že je musíte vytrénovat na mytí jednou nebo dvakrát týdně. Vaše tělo postupně produkci mazu sníží.“

Zvolte správný odstín

Dalším významným faktorem, který ovlivňuje mastnotu vlasů, je jejich odstín.

Při melíru a blond odstínech mohou být vlasy trochu sušší, a tak když vaše tělo vyprodukuje maz, vlasy tím vlastně vyživí, takže si je nebudete muset mýt tak často. Pokud si obarvíte vlasy tmavším odstínem, může to stále pomoci s mastnou pokožkou hlavy, ale vlasy nenasáknou tolik oleje jako melírované nebo odbarvené blond vlasy, protože nebudou tak suché.

„Pokud mluvíme o přírodních vlasech, záleží na vašem těle, na tom, kolik kožního mazu přirozeně produkujete a jaká je přirozená barva vašich vlasů. Hnědé vlasy budou obvykle znatelně mastnější než blond vlasy, právě kvůli barvě,“ říká Solierová a doporučuje používat kvalitní suchý šampon, který vám pomůže natáhnout počet dní mezi mytím.

Vlasy se obvykle dělí do dvou kategorií: buď mají drsnější strukturu, nebo jsou křehké a jemné. V prvním případě je potřeba zvýšená hydratace, vlasy se ale tolik nemastí a nemusí se mýt tak často. V druhém případě je o ně potřeba více pečovat a častěji je mýt.

V případě barvených vlasů je to ale zase jinak. Zejména pokud jde o blonďaté zesvětlované vlasy. „Když si vlasy odbarvíte, určitě zaznamenáte změnu ve frekvenci mytí vlasů a pravděpodobně vám oproti dřívějšku bude stačit méně mytí,“ říká Solierová a vysvětluje: „Při melíru a blond odstínech mohou být vlasy trochu sušší, a tak když vaše tělo vyprodukuje maz, vlasy tím vlastně vyživí, takže si je nebudete muset mýt tak často. Pokud si obarvíte vlasy tmavším odstínem, může to stále pomoci s mastnou pokožkou hlavy, ale vlasy nenasáknou tolik oleje jako melírované nebo odbarvené blond vlasy, protože nebudou tak suché.“

Rada nad zlato

Pokud chcete dosáhnout nejlepších výsledků, je potřeba pečovat o pokožku hlavy a používat kvalitní produkty.

„Stále je důležité mýt si vlasy alespoň jednou týdně, protože pokožka hlavy a vlasy potřebují očistit od toxinů, znečištění a přírodních olejů. Péče o vlasy je podobná péči o naši pleť a je dobré se poradit s odborníkem. Řekneme vám, co je pro vaše vlasy a pokožku hlavy vhodné, probereme obavy a zdraví vlasů a najdeme cesty, které vám pomohou k lepšímu zdraví pokožky hlavy i vlasů,“ říká Solierová.

Související…

Jak často bychom si ve skutečnosti měli mýt vlasy?
Lucie Osmanská

foto: Shutterstock, zdroj: Bodyandsoul.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...