fbpx

Deset návyků, které vás okrádají o radost ze života 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Cílem není pouze život přežít, ale pořádně si tu jízdu také užít

Zveřejněno: 10. 7. 2023

Stanete se tím, co opakovaně děláte. A o většině případů platí, že pokud vám vaše zvyky nepomáhají, tak vám škodí. Podívejme se na několik poměrně běžných a rozšířených zvyků, které z vás vysají všechnu radost, když jim to dovolíte:

1. Při každém kroku se soustředíte na to, jaký by život „měl být“

Snažte se frustraci a nepříjemnosti v životě využít jako motivaci, spíše než aby vám znechutily další snažení. Vy jste ten, kdo má kontrolu nad tím, jak se dívá na věci a život obecně. Místo toho, abyste se rozčilovali, že něco není fér, najděte poučení. Místo závisti si zvolte cítit obdiv a daným člověkem se inspirujte. Místo obav a domněnek začněte jednat. Pamatujte, že vaše reakce je vždy mocnější než vaše současné okolnosti. To, kde nakonec skončíte, do značné míry závisí na tom, jak zahrajete s kartami, které vám byly rozdány, ne na kartách samotných.

2. Chcete mít pod kontrolou nekontrolovatelné

Vybírejte pečlivě, do čeho vložíte svou energii. Pokud se daný problém dá vyřešit, řešte ho. Pokud se vyřešit nedá, tak přijměte situaci a změňte na ni svůj pohled. Ať už děláte cokoliv, neinvestujte další energii do věcí, které neovlivníte. Některé nejsilnější momenty v životě se totiž odehrají právě tehdy, když najdete odvahu zahodit to, co už nemůžete změnit. Protože i když nemůžete změnit situaci, můžete změnit sebe a to, jak situaci vnímáte. Buď se budete trápit, nebo se přes to přenesete a poučíte se. Je to na vás.

3. Držíte se pevně toho, co bylo kdysi

Nejste tou stejnou osobou, kterou jste byli před rokem, měsícem nebo týdnem. Neustále se učíte a rostete a váš život se vyvíjí. Zkuste se dívat na veškeré změny a věci z pozitivního hlediska. Když se toto naučíte, ovládnete jakoukoli změnu ve vašem životě a ona tak nebude schopna ovládnout vás. Buďte tedy dnes pokorní.

Dělejte to, co cítíte a co chcete. A dělejte to s nadšením, pokorou a upřímností. Vykašlete se na potlesk a přijetí ostatních ­– konejte tak, abyste na sebe byli hrdí vy sami.

Nechte se poučit. Svět je mnohem větší než váš pohled na něj. Vždy se najde prostor pro nový nápad nebo další krok. Nejprve však musíte přijmout přítomnost a fakt, že už se věci možná nikdy nevrátí do starých kolejí. A že tento konec je ve skutečnosti novým začátkem.

4. Odmítáte si odpustit

Odpusťte si za špatná rozhodnutí, která jste v minulosti učinili. Za chvíle, kdy jste neměli dostatek porozumění nebo odvahy. Za rozhodnutí, která nechtěně ublížila druhým i vám. Odpusťte si za chyby z mládí a vaši lehkovážnost. Vždy jste dělali to, co jste si mysleli, že je pro vás nejlepší. A ty „chyby“, které jste udělali, z vás vytvořily člověka, kterým dnes jste. Vše to byly zásadní lekce. A to, na čem právě záleží nejvíc, je vaše ochota se z nich poučit a vyrůst.

5. Spokojíte se s vlastním default nastavením

Tisíce lidí žijí celý život v továrním nastavení a nikdy si neuvědomují, že mohou spoustu věcí změnit k obrazu svému. Být jedním z davu je totiž bezpečnější, lidé vás tak lépe přijmou. Zapomeňte ale na to, že se musíte každému líbit, protože nemusíte. Když vás něco nenaplňuje, zkuste to jinak. Prostě dělejte, co cítíte a co chcete (samozřejmě respektujícím způsobem). A dělejte to s nadšením, pokorou a upřímností. Vykašlete se na potlesk a přijetí ostatních ­– konejte tak, abyste na sebe byli hrdí vy sami.

6. Odmítáte nové nápady a lekce

Chcete-li dosáhnout skutečného pokroku v dlouhodobém horizontu, musíte se zbavit domněnky, že už znáte všechny odpovědi. Nepřestávejte se vzdělávat a nepřestávejte do sebe investovat. Bádejte, čtěte, hltejte nové informace. Stýkejte se s lidmi, kteří smýšlejí jinak než vy. Vyptávejte se a pozorně naslouchejte. Ať už se jedná o učebnicové znalosti, nebo o životní zkušenosti. Nikdy nevíte všechno, tak se nepřestávejte učit.

7. Neustále hledáte pomíjivé uspokojení

Existují dvě varianty uspokojení v životě – pomíjivé a trvalé. Pomíjivý typ spokojenosti pramení z chvilkového materiálního pohodlí nebo třeba tělesného potěšení, zatímco trvalého typu spokojenosti dosáhnete postupným růstem a pokrokem ve věcech, které jsou skutečně důležité.

Všechny vaše nápady, které nefungují, jsou jen odrazovým můstkem k tomu jednomu nápadu, který fungovat bude. A nezapomeňte, že neúspěchem není pád na zem; neúspěchem je zůstat na zemi, když můžete vstát.

Pamatujte, že pokud vás něco teď baví, ale postupem času vás to omrzí, bylo to jen rozptýlení. S takovými věcmi se nespokojte. Pozorujte své rutiny. Zjistěte, čemu věnujete čas, a odstraňte rozptylující prvky. Je čas zaměřit se na to, na čem vám dlouhodobě záleží.

8. Názory a chování ostatních jsou pro vás důležitější než vaše vlastní

Zapomeňte na to, co přineslo štěstí ostatním, a soustřeďte se na to, co přináší štěstí vám. Rozvíjejte svůj vlastní příběh a každý den ho přivádějte k životu. Máte vše, co potřebujete, abyste se stali tím, co vás posune dál. Když se rozhodnete, že právě vy budete svou vlastní prioritou, nastane neuvěřitelná změna. Naučte se vážit si sami sebe, pečujte o sebe a buďte sami sobě oporou. Tím máme na mysli, že máte méně konzumovat a více tvořit. Nenechte ostatní, aby za vás mysleli, mluvili a rozhodovali. Naučte se přijímat a využívat svých nápadů a instinktů, abyste napsali svůj originální šťastný příběh.

9. Bojíte se malých (ale nutných) selhání

Někdy opravdu musíme několikrát selhat, abychom uspěli. Bez ohledu na to, kolik chyb uděláte nebo jak pomalu postupujete, se však stále pohybujete dopředu a to je to důležité. Nenechte se tedy odradit několika neúspěšnými pokusy, protože kvůli tomu můžete přijít o spoustu dalších příležitostí. Všechny vaše nápady, které nefungují, jsou jen odrazovým můstkem k tomu jednomu nápadu, který fungovat bude. A nezapomeňte, že neúspěchem není pád na zem; neúspěchem je zůstat na zemi, když můžete vstát.

10. Čekáte na „správnou chvíli“, abyste učinili další krok

Nevěřte mýtu o dokonalém okamžiku. Okamžiky jsou takové, jaké si je uděláte. Tolik lidí čeká, až se hvězdy srovnají, aby mohli udělat to, co chtějí. Správná chvíle, dokonalý okamžik, perfektní stav bytí… Nikdy se nedozvíte, který okamžik je ten pravý, když neuděláte žádný krok. Nepromarněte drtivou většinu svého života čekáním. Spousta lidí čeká celý den na večer, celý týden na víkend a celý rok na dovolenou. Nebuďte jedním z nich. Naučte se vidět a využívat životní nedokonalosti jako odrazové můstky a zkuste trochu zariskovat.

Co tím chtěl básník říci?

Pokud tedy chcete žít plnohodnotný život, dávejte si pozor na své staré, zažité vzorce. Jsou pohodlnější a dostupné, ale je jen na vás, abyste si uvědomili, že určité návyky a situace opouštíte, aby vám bylo v životě líp. Definice šílenství je, když opakujete tu stejnou věc pořád dokola a očekáváte odlišný výsledek. Vy sami musíte být změnou ve svém životě, abyste se posunuli na lepší místo.

Související…

Stárnout se dá s grácií a radostí. Zaměřte se na to, co se s vyšším věkem zlepšuje
Aneta Šebková

foto: Shutterstock , zdroj: Marc and Angel Hack Lifi

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...