fbpx

Máte potíže s usínáním? S vojenskou metodou usnete na povel 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Kvalitní spánek je životně důležitý pro správné fungování celého těla. Pro vojáky může být doslova otázkou života a smrti. Proto příslušníci americké armády praktikují metodu usínání známou jako „vojenskou“.

Zveřejněno: 29. 6. 2023

Jedna probdělá noc se ještě dá překonat, následky druhé takové už ale na těle i mysli pociťujeme zřetelně – rozostřené smysly, únava, špatná koncentrace, ztráta nálady, motivace… A to pořád mluvíme jen o „jednorázové akci“.

Dlouhodobě nedostatečný nebo nekvalitní spánek je spojován s mnohem vážnějšími potížemi. Podle CNN mezi ně patří vyšší riziko onemocnění, jako jsou cukrovka, obezita, demence nebo nemoci srdce a cév; oslabení imunity, výkonnosti, paměti; zhoršení úsudku. To všechno může vést dle výzkumů k nehodám, k vyšší úrazovosti a v konečném důsledku i ke zvýšení rizika předčasného úmrtí.

Jak je vidět, dobrý spánek není otázkou života a smrti jen pro vojáky, ovšem v armádě je jeho potřeba ještě zjevnější než v běžném životě. Aby se dobře vyspali, používají američtí vojáci takzvanou vojenskou metodu. Jejích výhod může využít každý, kdo projeví zájem se ji naučit – je poměrně dobře aplikovatelná i na každodenní realitu. Píše o tom web Big Think.

V čem to vězí

První zmínka o vojenské spánkové metodě se objevila už v roce 1981 v knize Relax and Win: Championship Performance (Relaxuj a vyhraj: Mistrovský výkon), jejímž autorem je olympijský trenér Lloyd Bud Winter. Metoda sestává z pěti kroků zaměřených na progresivní svalovou relaxaci, hluboké dýchání a řízené zobrazování. Vojákům má zajistit kvalitní spánek za jakýchkoliv podmínek. Její začlenění do večerní rutiny může každému dopomoci ke zlepšení spánkových návyků a celkové pohody.

Jak metoda vznikla

Po druhé světové válce strávil Winter dlouhé roky vedením rozhovorů se členy amerického armádního letecké sboru. Tímto způsobem se dozvěděl o málo známé technice, kterou piloti používali k navození stavu relaxace.

Výsledky výzkumů potvrzují, že dodržování nějaké (v podstatě jakékoliv) rutiny je jedním z nejlepších způsobů, jak prohloubit a zkvalitnit spánek.

Tradovalo se, že 96 % těch, kteří metodu skutečně využívali, dokázalo po šesti týdnech pravidelné praxe usnout do pouhých 10 minut, a to dokonce i se zvuky střelby v pozadí. Winter poznatky zpracoval a ve své knize představil pět kroků, které tvoří metodu dnes známou jako vojenskou.

Pět kroků vojenské spánkové techniky

Pět kroků tvořících jádro vojenské metody je snadných a efektivních. Jsou záměrně navrženy tak, aby je mohl vyzkoušet každý a aby každému přinesly kýžený účinek. Nic nebrání tomu, abyste je vyzkoušeli ještě dnes večer.

  • Uvolněte obličej: postupně vědomě uvolněte čelo, oči, tváře, čelist, jazyk. Vnímejte napětí, jež v těchto oblastech pociťujete, a vědomě jej nechte plynout, pouštějte jej pryč.
  • Spusťte ramena: představte si měkký, teplý vítr, který jemně tlačí vaše paže dolů. Pusťte je. To uvolní ramena.
  • Zhluboka dýchejte: pomalý nádech, pomalý výdech. Zaměřte se na proud dechu dovnitř a ven. Dýchejte do břicha. Sledujte dráhu, kterou dech v těle vykonává.
  • Uvolněte nohy: vlahý vánek tentokrát jemně uvolňuje vaše nohy. Nechte je, aby se zabořily do matrace. Jsou z olova a postel je příjemně měkká.
  • Vyprázdněte mysl: k tomu vede několik cest. Můžete si v prostoru za očima představit nějaké uklidňující obrazy – třeba že ležíte na pláži a zíráte na mraky nebo na louce a pozorujete zelené koruny stromů, slyšíte, jak v nich šustí listí, nebo se zaposloucháte do šumu moře či tekoucí řeky. Můžete také pozorovat dech a dráhu, kterou v těle vykonává. Nebo si dokola opakovat slovo „nemyslet“. Pokud se to nedaří, nezoufejte a zkoušejte. Cvičení dělá mistra. Vytrvejte.

Účinnost metody potvrzuje i věda

Efektivitu metody, kterou vymysleli v americké armádě a kterou následně oprášil a světu představil Lloyd Bud Winter, potvrzuje i věda: kroky jedna, dva a pět zahrnují progresivní svalovou relaxaci, která sama o sobě na zlepšení spánku prokazatelně zabírá. Zbylé dva kroky, tedy pomalé vědomé dýchání a řízené zobrazování, zase prohlubují stav relaxace a zlepšují celkovou pohodu. Dalším přínosem je sám o sobě fakt, že se jedná o metodu. Výsledky výzkumů totiž potvrzují, že dodržování nějaké (v podstatě jakékoliv) rutiny je jedním z nejlepších způsobů, jak prohloubit a zkvalitnit spánek.

Pokud se rozhodnete dát vojenské metodě zelenou, připravte se na to, že na výsledky si budete muset počkat. Plody vašeho úsilí pravděpodobně zaznamenáte v rozmezí dvou až šesti týdnů od doby, kdy jej zahájíte.

Související…

Usínáte při sledování filmů? Jde tomu zabránit, ale nesnažte se za každou cenu
Michal Švehla

 

foto: Shutterstock , zdroj: Big Think

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...