fbpx

Usínáte při sledování filmů? Jde tomu zabránit, ale nesnažte se za každou cenu 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Následující tipy a triky od několika odborníků na spánek vám mohou pomoci neusnout dřív a vydržet snímek sledovat až do chvíle, než se na obrazovce objeví závěrečné titulky

Zveřejněno: 18. 6. 2023

Usnout uprostřed filmu může být pořádně otravná věc, zvlášť pokud to třeba byla dlouho očekávaná premiéra. Nebo pokud v dohledné době nebudete mít možnost si film pustit znovu. Ani ho dokoukat. Nebo pokud jste si pod záminkou závažného kulturního obohacení pozvali domů svůj poslední objekt zájmu. Nebo... dosaďte z vlastní zkušenosti.

Ale příště to nemusí skončit stejným fiaskem. Alespoň to tvrdí odborníci – zkuste se řídit následujícími radami:

Nepřejídejte se

Dobré občerstvení ke sledování pořádného bijáku už tak nějak patří. Ani v kině se většina lidí neobejde bez popcornu, v pohodlí domova navíc vzniká možnost dopřát si pokrmy, které v kině tak úplně neobstály. Hojně obložená pizza, pořádná nálož z asijské restaurace nebo kyblík plný obalovaných kuřecích kousků ale nejsou něco, co by vám pomohlo udržet oči otevřené. Brittney Jonesová, psycholožka se specializací na nespavost, říká: „Po konzumaci velké porce jídla může ve vašem těle dojít k relaxační reakci. Moje rada by byla zvolit skromnější porci, například prkénko s uzeninami a sýry.“

Vyhněte se alkoholu

Pokud opravdu chcete film dokoukat až do konce, láhev vína nebo sixpack vašeho oblíbeného piva raději nechte až na nějaký jiný večer. 

U jedinců, kteří mají problémy s pravidelným spánkem, může vést sledování filmů z postele k jejich upevnění. Vaše tělo je zmatené, protože neví, co má právě dělat.

Psychiatr a profesor behaviorálních věd z Kalifornské univerzity v San Francisku Aric Prather poukazuje na skutečnost, že alkohol má uspávací účinky a jeho konzumace bude mít pravděpodobně za následek vaši brzkou cestu do říše snů. Zvláště pak, pokud vám již po celém dni moc energie nezbývá.

Pryč z pohodlného gauče

Pokud sledujete filmy z gauče nebo z křesla, kde jste občas zvyklí usnout, vaše tělo s velkou pravděpodobností bude toto místo rozpoznávat jako ideální prostor k vypnutí systému a k odpočinku. Pro úspěšné dokoukání filmů bez hrozby šlofíku je dobré vybrat nějaké méně pohodlné místo k sezení. Nebo alespoň takové, kde nejste naučení usínat. Naprosto ideální je film sledovat mimo váš domov, třeba u kamaráda či u partnera. Ale tam samozřejmě zase hrozí to, že dávno před koncem filmu budou v limbu oni.

Nesledujte filmy v posteli

Pokud pohodlný gauč představuje v této záležitosti problém, není to nic v porovnání s postelí. Ačkoliv je velice lákavé se natáhnout a užívat si film zpod teplé a příjemné peřiny, postel je tím nejhorším místem z celé domácnosti, které si můžete ke sledování vybrat. „U jedinců, kteří mají problémy s pravidelným spánkem, může vést sledování filmů z postele k jejich upevnění. Vaše tělo je zmatené, protože neví, co má právě dělat,“ poznamenává Prather.

Dělejte si krátké pauzy

Dálkový ovladač byste měli mít vždy blízko po ruce a mohli tak využít tlačítko „pauza“. Pokud si během filmu uděláte pravidelné přestávky a na chvíli se zvednete, projdete po pokoji a zase usednete zpět ke sledování, krev ve vašich žilách zůstane rozprouděná a vaše tělo nebude mít tak urputný pocit, že je čas jít spát.

Pokud trpíte nedostatkem spánku a chcete se večer dívat na film, pak pravděpodobně upadnete do limbu během první půl hodiny snímku.

„Pokud máte pocit, že máte do usnutí pár minut, tak by to mohl být signál k tomu film pozastavit, vstát, vzít si nějaký nápoj nebo něco malého k snědku a trochu se pohnout,“ radí Jonesová.

Řešte svůj spánkový deficit

Pokud někdo trpí nedostatkem spánku a chce se večer dívat na film, pak pravděpodobně upadne do limbu během první půl hodiny snímku. Pokud nemáte dostatek odpočinku, jen těžko se vyhnete spánkovému deficitu, který dříve nebo později ovlivní vaše každodenní aktivity. A to se samozřejmě nemusí týkat pouze sledování bijáků ve večerních hodinách.

Nesnažte se proto za každou cenu zůstat vzhůru. Profesorka Christine Blumeová ze švýcarského Centra pro chronobiologii klade důraz na to, že potlačení spánku kvůli sledování filmů není zrovna tím nejzdravějším řešením: „Nesnažila bych se za každou cenu zůstat vzhůru. Dopřejte svému tělo to, co očividně a zoufale potřebuje.“

Pokud jste se zkusili držet výše zmíněných rad a stále máte problém u filmů udržet oči otevřené, mohlo by se jednat o potenciální příznak tzv. spánkové apnoe. K tomu Aric Prather dodává: „Pokud se vám to děje neustále, a to třeba i při návštěvě kina a ne pouze večer na vašem gauči, měli byste zvážit návštěvu odborníka.“

Související…

Peklo somnifobie: Proč některé lidi děsí spánek k smrti?
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock , zdroj: Wired

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...