fbpx

Sportem ku zdraví, ale někdy také k trvalé invaliditě. Neměli byste se těmto aktivitám právě vy vyhnout? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Pět cviků, které by nikdy neměli dělat ti, co mají problémy s koleny

Zveřejněno: 3. 6. 2023

Bolesti kolen různého druhu trápí spoustu lidí, a to i sportovců. Je jasné, že pokud máte pohyb rádi, nechcete kvůli bolesti v kolenech přestat se cvičením nadobro. Jak tedy postupovat?

Podle Minky Kima, zakladatele a trenéra v Han Training v Chicagu, platí obecné pravidlo, že byste se měli vyhnout pohybům, které vám bolest způsobují.

James McMillan, hlavní trenér posilovny Tone House v New Yorku, říká, že zranění kolen jsou různorodá. „Můžete se potýkat s problémem, jako je natržení menisku, zánět šlach, přetížení, artritida a další. V závislosti na tom se může lišit i to, co byste měli a neměli dělat pro zdraví svého kolene. Celkově však platí, že některé typy pohybů nejsou vhodné pro jakýkoli druh zranění kolene.“

Pokud vás trápí bolesti kolen, měli byste se vyhnout těmto cvikům:

1. Skákání

Možná je to samozřejmé, ale skákání kolenům opravdu nesvědčí. Dopady a nárazy mohou zvyšovat bolest, měli byste se proto vyhnout i pohybům založeným na dynamice. Vhodné není skákání přes švihadlo, dřepy s výskokem a sporty zahrnující skákání, jako je basketbal.

2. Běh

V případě běhu je důležité si vybrat vhodný povrch. Běhání ve městě po betonovém chodníku kolenům neprospěje, najděte si raději travnatou plochu nebo hliněný povrch. Je potřeba si ale uvědomit, že běhání obecně kolena zatěžuje a není to proto pohyb, který by se lidem s problémovými koleny doporučoval.

Zaměřte svou pozornost na sporty, které se provádí ve vodě. Ta totiž snižuje zátěž a uvolňuje tak kolenům.

„Lepší je sednout na kolo nebo eliptický trenažér, které jsou pro kolenní klouby docela nenáročné a mohou poskytnout dobré cvičení bez všech těch nárazů,“ doporučuje Patrick Maloney, trenér z Tulane Institute of Sports Medicine v New Orleans. „Nejlepší, konkrétně pro starší osoby s problémy s koleny, je chůze. Je náročná a představuje dobrý trénink; má také výhody, včetně snížení rizika srdečních onemocnění, a je vhodná i pro duševní zdraví,“ dodává.

3. Hluboké dřepy a výpady

„Dřepy a výpady vytvářejí tah na koleno, takže jejich provádění v plném rozsahu je potenciálně nebezpečné. Pokud jste si předtím poranili koleno, bude lepší dělat tříčtvrteční dřepy, dokud se to nezlepší,“ říká McMillian.

Maloney jako alternativu doporučuje dřepy na židli: „Při tomto pohybu se jednoduše během dřepů dotýkáte zadkem sedadla židle, místo abyste klesli za úhel 90 stupňů.“

4. Cviky s rychlými změnami směru

Pohyby, které vyžadují otáčení, mohou být pro lidi s nemocnými koleny opravdu nebezpečné. Patří sem například tanec, bojová umění, basketbal nebo fotbal. Těm sportům byste se měli vyhýbat, dokud si nevybudujete větší stabilitu kolen. Tu vám může pomoci zajistit i kolenní návlek.

5. Dynamické vzpírání

Příkladem vzpírání, které není vhodné pro bolestivá kolena, je například zvedání činky nad hlavu, dřepy s činkou nebo zvedání snožmo. Maloney místo toho doporučuje používat v posilovně stroje s kontrolovanou zátěží, které na klouby nezpůsobí tak velkou zátěž.

Vhodné jsou vodní sporty

Pokud si říkáte, že jsou tu vyjmenované snad všechny sporty a že už nemůžete dělat vůbec nic, zaměřte svou pozornost na sporty, které se provádí ve vodě. Ta totiž snižuje zátěž a uvolňuje tak kolenům. Vyzkoušet můžete třeba vodní aerobik nebo klasické plavání.

Související…

Začít se cvičením se vyplatí i ve vyšším věku. Vyhnete se tak náhlému úmrtí
Hana Průšová

foto: Shutterstock , zdroj: Huffington Post

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...