fbpx

Relaxační hudba uvolňuje dopamin a příjemně zaměstná nevědomou pozornost, která jinak děti odvádí od činností, na něž by se měly soustředit

Zveřejněno: 30. 5. 2023

Správně zvolená hudba dokáže mnohé. Namotivovat při tréninku ke skvělým výkonům, i když už si myslíte, že jste vypustili duši. Zklidnit a zrelaxovat po dlouhém dni, kdy si nepřejete nic jiného než padnout do postele. Podnítit plodné myšlenky, když sedíte u stolu, civíte do prázdného papíru a myslíte, že dneska už zkrátka nic nenapíšete.

Bez ohledu na to, co v životě zrovna prožíváte, umí hudba v té které situaci podat velmi cennou pomocnou ruku. Kouč a terapeut Chris Skoyles přišel se zajímavou myšlenkou, kterou ověřil v praxi. A sice že hudba má tu moc mírnit projevy syndromu zvaného ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), tedy poruchám pozornosti spojeným hyperaktivitou).

„Stejně jako hudba může pomoci vám ke dřině v posilovně, nebo když se chcete uvolnit, může se volba správné relaxační hudby stát mocným nástrojem pro děti s ADHD,“ píše Chris Skoyles na webovém portále Lifehack. „Pomáhá jim cítit se klidně, soustředěně a uvolněně, a to dokonce i v situacích, kdy ADHD útočí nejvíce,“ dodává.

Léky to neřeší

Chris Skoyles je zastáncem alternativního přístupu. V jeho duchu tvrdí, že léky nejsou vždy řešením. Jednoduché úkoly, které zdraví lidé zvládnou levou zadní, se pro děti s ADHD stávají těžkými zkouškami, jejichž provedení je setrvale znesnadňováno stálými záplavami nejrůznějších rozptýlení a podnětů. Ačkoliv léky bývají zřídkakdy správnou odpovědí na rozmanitou a spletitou hádanku jménem ADHD, bývají nejčastějším řešením.

Hudba v mnohém účinky léků překonává. A jedná se přitom o mimořádně neinvazivní metodu.

Podle Skoylese je to v mnohých případech chyba. Pro některé rodiče tak vznikají závažná morální dilemata. Pro další může být problém v tom, že předepsané léky zcela nezohlední specifické aspekty poruchy jejich dítěte a nedodají mu potřebný typ klidu nutný k dokončení domácích úkolů a dalších aktivit. Hudba navíc v mnohém účinky léků překonává. A jedná se přitom o mimořádně neinvazivní metodu. Spíš jde o terapii, která nezasahuje, ale léčí.

Práce dopaminu

V článku nazvaném The Neuroscience of Music zmiňuje jeho autor Johan Lehner serveru Wired, že poslech hudby zvyšuje hladinu dopaminu. Nahrává tím do karet Skoylesově teorii o pozitivních účincích hudby na děti s ADHD. Dopamin totiž, jako hormon štěstí, pomáhá zacílit a zaměřit pozornost daným směrem, což je právě to, co dětem s ADHD činí potíže.

I přesto, že se soustředíte na četbu článku, je stále pravděpodobné, že budete rozptýleni, pokud někdo vstoupí do místnosti.

Tím, že se u dětí přirozeně zvyšuje hladina dopaminu, se úměrně tomu zvyšuje i úroveň "zaměření se na něco". Kromě toho dopamin zaměstnává i systém nevědomé pozornosti a dává člověku jasný pokyn, na co by se měl soustředit.

Nevědomá pozornost

V roce 2013 byla publikována vědecká studie o systémech pozornosti a nevědomí. Studie zkoumala, jak se systém vědomé pozornosti zaměřuje na to, na co se chceme soustředit. Vědomou pozornost třeba užíváte k přečtení tohoto článku. Váš podvědomý systém pozornosti mezitím zůstává v pozadí, kde skenuje vše, co by mohlo být důležité a jako takové mohlo odvést vaši pozornost. Proto i přesto, že se soustředíte na četbu článku, je stále pravděpodobné, že budete rozptýleni, pokud někdo vstoupí do místnosti nebo zaznamenáte nějaký pohyb.

Má to být hudba relaxační. Klidná. Většina odborníků doporučuje hudbu instrumentální, klasickou.

Stejně jako mnoho dalších věcí se pravděpodobně jedná o pozůstatek DNA našich předků. Ti se museli soustředit na konkrétní úkony, jako byl lov a příprava jídla, ale zároveň bylo nutné, aby si uvědomovali trvalé nebezpečí, které jejich prostředí představovalo. Skutečnost, že prostředí, v němž žijeme dnes, je o poznání méně nebezpečné, neznamená, že se systém nevědomé pozornosti jednoduše vypne. Stále pracuje – rozděluje se na hluk v domě, který vás překvapí, na hlasité mlaskání kolegy od vedlejšího stolu, které vás rozčiluje, nebo na šumění deště za oknem, které vás uklidňuje.

adhd hudba 2 648737380

U dětí s ADHD je tento nevědomý systém pozornosti neustále v pohybu – upozorňuje je na jakýkoliv počet možných rozptýlení a působí na ně mnohem intenzivněji než na zdravé jedince, kteří jsou schopni vědomě pracovat na udržení vědomé pozornosti. Hudba pak podle všeho mírní projevy nevědomého systému pozornosti tím, že zvyšuje hladinu dopaminu. Mysl se na ni naladí a udržuje pozornost na to, na co má.

Relaxační hudba

Pocity často závisí na hudbě, kterou posloucháme. Stejně jako u kohokoliv jiného, zdravého. Něco optimistického a zábavného nás zvedne ze židlí. Chceme tančit. Něco pomalého, smutného přivede melancholickou náladu. Řízná rocková píseň vyžene adrenalin do vysokých obrátek.

Má to být hudba relaxační. Klidná. Většina odborníků doporučuje hudbu instrumentální, klasickou.

Takže pokud jde o to, jakou hudbu zvolit, aby dětem s ADHD pomohla s udržením pozornosti, zdá se, že odpověď je jednoznačná. Alespoň podle Chrise Skoylese. Má to být hudba relaxační. Klidná. Většina odborníků doporučuje hudbu instrumentální, klasickou. Velmi dobře ale mohou fungovat i různé druhy elektronické či ambientní hudby. Uklidňovat děti s ADHD heavy metalem se každopádně nedoporučuje.

Související…

Proč bychom své děti nejspíš měli učit nadávat
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Lifehack

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...