fbpx

Dochází vám během dne energie? Zkuste metodu power nap a dopřejte si krátkého šlofíka 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Jelikož v České republice není siesta zaběhnutým standardem, nejsme na odpoledního šlofíka zvyklí jako třeba Španělé nebo Italové. Krátké zdřímnutí během dne s sebou ale nese hned několik výhod. Ale pouze pokud je opravdu krátké

Zveřejněno: 25. 5. 2023

Power nap, nazývaný také power sleep, je krátký ale ve správném provedení velice účinný druh spánku, který vám může během náročného dne poskytnout potřebnou vzpruhu a energii. Neměl by trvat déle než 20 nebo 30 minut a poskytuje tělu stejné regenerační účinky jako noční spánek a zároveň negativně neovlivňuje vaši schopnost večer usnout.

Půl hodiny a dost

Většina odborníků se shoduje na tom, že power nap by nikdy neměl přesáhnout 30 minut. Někteří pak zastávají názor, že by měl být ještě kratší, a to maximálně 20 minut. Důvodem tohoto časového omezení jsou různé fáze, mezi kterými ve spánkovém cyklu procházíme. Některé jsou lehké, jiné naopak hluboké. Jeden spánkový cyklus pak trvá zpravidla kolem hodinu a půl.

Pokud projdete celým spánkovým cyklem, je pravděpodobnější, že se probudíte rozmrzelí a neodpočatí. To z důvodu tzv. spánkové setrvačnosti, což je ospalost, kterou můžete pociťovat ihned po probuzení. A to i v případě, kdy spíte dostatečný počet hodin.

Hranice 30 minut je uváděna právě proto, že po zhruba takové době lidské tělo začne přecházet do hluboké fáze spánku, z které může být velice obtížné se probudit svěží a s dobrou náladou.

Výhody

Pokud začnete praktikovat power nap, dodá vám to dostatečnou energii na dalších několik hodin, v průměru 4 až 6. Podle Mayo Clinic vám krátké zdřímnutí pomůže s uvolněním, sníží únavu, zvýší bdělost a zlepší náladu i výkonnost.

Pokud pravidelně cítíte tendenci být během dne ospalí nebo pokud jste zrovna neměli přes noc spánku dostatek, může být menší energetické zdřímnutí přesně tím, co zrovna potřebujete.

„Power nap může pomoci lidem, kteří potřebují ve svém zaměstnání neustále udržovat zvýšenou pozornost, například řidiči nebo piloti. Power nap jim pomůže načerpat nové síly a zároveň snížit riziko toho, že se stane nějaká nehoda, nebo že se dopustí chyb způsobených právě nedostatečným odpočinkem,“ říká doktorka Shanon Makekauová.

Pokud v noci spíte doporučených sedm až devět hodin, probouzíte se odpočatí a máte během dne dostatek energie, s největší pravděpodobností nemusíte power nap do své denní rutiny zařazovat. Pokud ale opravdu pravidelně cítíte tendenci být během dne ospalí nebo pokud jste zrovna neměli přes noc spánku dostatek, může být takové menší energetické zdřímnutí přesně tím, co zrovna potřebujete.

Jak na to

Dost ale bylo teorie. Následující rady a tipy nadace Sleep Foundation vám pomohou vytvořit si co nejlepší zázemí pro účinný power nap:

  • Zdřímněte si zhruba v polovině doby mezi ranním vstáváním a večerním spánkem. Pokud se pro power nap rozhodnete v pozdějších odpoledních, nebo dokonce večerních hodinách, může to mít neblahý vliv na hlavní noční spánek.
  • Vždy si nastavte budík, ideálně v rozmezí 10 až 20 minut. Samozřejmě musíte počítat i s tím, že pár chvilek vám bude trvat usnout, proto je nejčastěji doporučovaný čas právě 20 minut.
  • Připravte si prostředí tak, jako kdybyste se chystali na obvyklý noční spánek. Tmavé, tiché a chladné prostředí jsou ideální kombinací. Zkusit můžete například i masku na oči nebo špunty do uší, které eliminují případné rušivé faktory kolem vás.

A už není na co čekat. Najděte si vhodné místo, přehoďte přes sebe deku a na pár minut si užijte ničím nerušeného šlofíka!

Související…

Peklo somnifobie: Proč některé lidi děsí spánek k smrti?
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock , zdroj: Everyday Health

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...