fbpx

Kamarádíte se s alkoholem? Zjistěte, k jakému ze čtyř druhů pijanů patříte 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Konzumujete alkohol, abyste tak vyřešili problémy? Pak byste měli přestat, nebo začít hledat odbornou pomoc

Zveřejněno: 14. 1. 2023

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč vlastně pijete alkohol? Zajdete na sklenku spíše po hádce se šéfem, abyste zahnali nepříjemné pocity, nebo si jdete jen tak posedět s kamarády na pár piv? Australští psychologové Emmanuel Kunstche a Sarah Callinanová sestavili profily čtyř typů „pařmenů“. Podle toho, v jakém typu se poznáte, také zjistíte, zda byste své pití neměli začít řešit s odborníky.

I když nemáte problém s nadměrnou konzumací alkoholu, je dobré vědět, proč pijete. Můžete se totiž dostat do situace, kdy bude potřeba alkohol výrazně omezit. Důvody, proč saháte po sklence, navíc ovlivňují vaše psychické a fyzické zdraví, a mohou tudíž vést i k případné závislosti.

Uvědomění si toho, proč pijete, zvyšuje šanci, že s pitím nezajdete do extrému, případně budete schopni své problémy s alkoholem lépe řešit.

Pokud se v následujícím výčtu poznáte ve více typech, nemusíte zoufat, je to zcela v pořádku. U každého převažuje jiný důvod, může jich být ale více.

Pití je sociální záležitost

Napříč všemi zeměmi a kulturami je tento důvod zcela nejčastější. Pokud je pro vás pití sociální záležitost, jde vám především o to strávit příjemné chvilky se svými přáteli. Lidé, kteří spadají do tohoto typu, často začínají s alkoholem už v pubertě, jsou zkušení a většinou znají svou míru.

Pije, aby zapadl

Jedná se o člověka, který sice neodmítne sklenku šampaňského na přípitek, dále už ale bude pít jen minimálně nebo vůbec. Zatímco první typ člověka rád tráví čas se svými přáteli a užívá při tom alkohol, tento typ se napije pouze proto, aby neurazil.

Pije, aby zažil vzrušení

Zatímco někteří puberťáci pijí, aby se lépe socializovali, v případě tohoto typu jde o poměrně riskantní kombinaci osobnosti a motivace k pití. Tento typ pijanů si objedná drink, protože chtějí více vzrušení a zábavy než ve stavu střízlivosti. Většinou se jedná o extroverty, kteří jsou impulsivní a mají sklony k agresivitě. Mnohem častěji se opijí než ostatní typy a v kombinaci s jejich osobností může být jejich opilost poměrně riziková.

Pitím „řeší“ své problémy

Podobně jako u předchozího typu i v tomto případě se jedná o pití, které se může nehezky zvrhnout. Tito lidé jsou často neurotičtí a nesmýšlejí sami o sobě příliš dobře. Nejčastěji pijí kvůli problémům ve svém životě, někdy pitím zahánějí i úzkost nebo deprese.

V krátkodobém horizontu se ještě nemusí jednat o problém, pokud ale z tohoto důvodu pijete dlouhodobě, má to neblahé důsledky. Mnohdy totiž kvůli nadměrnému pití nemáte čas řešit své reálné problémy. Z tohoto důvodu pijí častěji ženy a k tomuto typu se váže více problémů (včetně závislosti na alkoholu) než k těm předchozím.

Pokud si dáváte panáky po těžkém dni, uvědomte si, že problémy, které zapíjíte, zítra ráno nezmizí.

Uvědomění si toho, proč pijete, zvyšuje šanci, že s pitím nezajdete do extrému, případně budete schopni své problémy s alkoholem lépe řešit. Až si příště zajdete na skleničku, uvědomte si, proč dnes pijete. Odpočíváte při rozhovoru s kamarádem nad sklenkou vína? V pořádku, pokud ale máte tendenci se často silně opíjet, přemýšlejte nad tím, proč to děláte. A pokud si dáváte panáky po těžkém dni, uvědomte si, že problémy, které zapíjíte, zítra ráno nezmizí… Naopak, budou ještě víc bolet.

Související…

Abyste si užili halucinační trip, nepotřebujete drogy. Dokáže to i blikající světlo
Hana Průšová

foto: Shutterstock, zdroj: DailyMail

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...