fbpx

Spojení meditace, pohybu a dechových cvičení prokazatelně uzdravuje tělo a duši

Zveřejněno: 22. 11. 2022

Taky v létě vídáte v parku ezoterické nadšence, kteří ostentativně cvičí, aby si dokázali, že mají cool životní styl? Možná obracíte oči v sloup. Jenže jóga vážně funguje – vylepšuje život lidem s fyzickými i psychickými chorobami.

To, že to tak je, nedokazují jen osobní svědectví, potvrdily to už mnohé vědecké studie. Jóga řeší civilizační neduhy, jako je obezita, rakovina, cukrovka, deprese, úzkostná porucha nebo posttraumatická stresová porucha. Pokud některým z nich trpíte, věnujte nám pozornost. Dozvíte se, co všechno může jóga ve vašem životě zlepšit. Pokud najdete tu správnou pro vás.

Jóga není jenom jedna

První zmínky o józe pochází z Indie z doby cca 900 let před naším letopočtem. Intelektuálové ji však pro západní svět objevili až v 19. století spolu s vegetariánstvím a východními náboženstvími. Od té doby se stále vyvíjí – dnes už existuje mnoho různých stylů, ze kterých každý cílí na konkrétní, specifickou oblast nebo prostředí.

Jako příklad uvedu jeden z nejstarších stylů – Ashtanga jógu. Říká se jí také meditace v pohybu.  Má příjemné sexy flow,  jednotlivé cviky a pozice do sebe hezky zapadají, plynule přechází a jsou synchronizované s dýcháním. Když s ashtangou začínáte, připadáte si neohrabaní, ale po 14 dnech začnete mít radost z elegance vlastního pohybu, o kterém jste byli až doteď přesvědčeni, že ho nejste schopni.

Časem poznáte, jaký styl jógy vám vyhovuje nejvíc. Jak ale začít? Nemusíte nikam chodit na lekce, bohatě stačí cvičit doma. Například na youtube je nabídka bezplatných lekcí široká, nicméně pokud máte z ezo nesmyslů kopřivku, hledání přijatelné varianty vám nejspíš nějakou dobu zabere. Na druhou stranu, trpělivost přináší růže a úsilí se vám může vyplatit: například Texasanka Adrienne Mischer je sympaťačka, která se na rozdíl od některých svých dalších kolegů nebere příliš vážně, a do svých lekcí řadí i takové perly, jako je například Yoga for Hangover (Jóga, když máte kocovinu).

Vybudujete si dobrý core, který vám v mnoha ohledech zjednoduší celou vaši existenci. Budete moci dělat dřepy a mít u toho svoje pubertální dítě na ramenou. Místo tří nákupních tašek unesete čtyři.

Ta vám sice žádný velký zdravotní benefit nezpůsobí, na druhou stranu je ale fyzicky prospěšný jakýkoliv pohyb. Co pozitivního tedy jóga do vašeho života přinese?

1. Méně panických záchvatů

Nebudete už potřebovat předpis na Diazepam. Jóga pomáhá regulovat úzkosti, protože se naučíte pracovat s dechem, uvolnit svalstvo a praktikovat základy mindfullness meditace. Pokud se rozhodnete cvičit jógu ve studiu s ostatními, možná se vyrovnáte i se sociální fobií.

2. Méně únavy

Když trpíte chronickou únavou jako dnes mnoho lidí v důsledku long covidu, je pro vás problém i dojít si koupit rohlík, pověsit vyprané prádlo a osprchovat se. Pořád ale můžete začít s jemným protahováním a meditací, třeba s Hatha jógou. Pro běžně unavené platí, že pokud si zacvičíte ráno, pozitivně to ovlivní celý den. Nebudete mít takové tendence klopit do sebe kafe a tuny cukru.

3. Lepší vzhled

Když vyloučíme možnost, že si cvičení jógy vykompenzujete něčím obzvlášť sebedestruktivním, a budeme předpokládat, že se tréninku budete věnovat poctivě, pohled do zrcadla by pro vás měl být čím dál příjemnější. Vypracujete si elegantní dlouhé svaly, podobně jako když cvičíte pilates, a přestanete se hrbit. Některým lidem dokonce připadá, že jsou vyšší, mladší a mají lepší pleť.

4. Síla

Vybudujete si pevný střed těla, který vám v mnoha ohledech zjednoduší celou vaši existenci. Budete moci dělat dřepy a mít u toho svoje pubertální dítě na ramenou. Místo tří nákupních tašek unesete čtyři.

5. Stabilita a motorika 

Věci vám přestanou padat z rukou, zlepší se vám držení těla a zelegantní chůze. Zlepšení budete moci pozorovat i na jemné motorice – manuální práce od sekání dřeva po zašívání ponožky budou mít úplně jinou úroveň.

6. Soustředění

Koncentrace je jako sval – můžete ji posilovat. Základem cvičení koncentrace je naučit se soustředit výhradně na svůj dech a na nic jiného. Další level jsou jógové balancující cvičení (časem se dokonce naučíte stát na hlavě a na rukou), při kterých musíte zapojit hned několik skupin svalstva, abyste nespadli. V kanceláři si pak pomalu uvědomíte rozdíl v tom, jak často se vám teď zatoulá mysl někam jinam ve srovnání s obdobím „před“.

Zní vám to celé jako reklama na Herbalife? Zkuste cvičit každý den 20 minut po dobu alespoň jednoho měsíce a uvidíte.

Související…

Ivana Jirešová: Jóga vytváří úžasné emoce, které léčí i mě
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...