fbpx

Riziko vzniku rakoviny může významně snížit škrob. Najdete ho třeba v banánech 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Dlouhodobá studie prokazuje, že takzvaný rezistentní škrob má překvapivou schopnost pomáhat předcházet řadě dědičných druhů rakoviny. Tato látka, která je odolná vůči trávení, se nachází v řadě běžných potravin včetně mírně nezralých banánů, ovesných vloček, hrachu, fazolí, rýže, těstovin a dalších

Zveřejněno: 12. 10. 2022

V rámci dlouhodobé studie, o jejíchž výsledcích informoval magazín Cancer Prevention Research, vědci sledovali po dobu téměř dvaceti let skoro tisíc pacientů s takzvaným Lynchovým syndromem, dědičným genetickým onemocněním, které zvyšuje individuální riziko vzniku několika druhů rakoviny.

Vědci z univerzit v Newcastlu a Leedsu již v roce 1999 rozdělili účastníky do dvou skupin. Jedna skupina užívala placebo, zatímco druhá užívala denní dávku rezistentního škrobu. Poté následovalo krátké období léčby, které trvalo do roku 2005. Na konci tohoto léčebného období nebyl ve zdravotním stavu jednotlivců zaznamenán žádný výrazný rozdíl. Pacienti však byli sledování i nadále. A jak ukázaly výsledky, u těch, kteří denně užívali tabletku škrobu (která obsahovala přibližně takové množství molekuly bránící trávení, jaké se nachází v průměrně velkém nezralém banánu), se ukázala mnohem větší pravděpodobnost, že budou po téměř dvaceti letech bez rakoviny.

Vědci se domnívají, že pravidelná konzumace rezistentního škrobu, a tedy pravidelné udržování dobrých bakterií v kondici, by mohla skutečně změnit metabolismus žlučových kyselin.

„Zjistili jsme, že rezistentní škrob snižuje výskyt řady druhů rakoviny o více než 60 procent. Tento účinek byl nejzřetelnější v tenkém střevu,“ uvedl v tiskové zprávě John Mathers, specialista na výživu z Newcastle University. „To je důležité, protože rakovina tenkého střeva se obtížně diagnostikuje a často není zachycena včas.“

Proč zrovna škrob?

Vědci se domnívají, že tajemství úspěchu rezistentního škrobu zkrátka spočívá v jeho schopnosti odolávat. Konkrétně tedy odolává kyselé trávicí žluči. V důsledku toho se vlastně usazuje a kvasí v tlustém střevě. Tím vyživuje střeva podporující přátelské bakterie a působí, jak Mathers popsal v tiskové zprávě, „jako vláknina v trávicím systému“.

Ale jak to přesně může pomoci s rakovinou? Vědci se domnívají, že pravidelná konzumace rezistentního škrobu, a tedy pravidelné udržování dobrých bakterií v kondici, by mohla skutečně změnit metabolismus žlučových kyselin, což by v konečném důsledku zabránilo jejich poškozování DNA. Vědci však v tiskové zprávě připouštějí, že tato teorie vyžaduje další výzkum.

Stojí také za zmínku, že ačkoli se zdálo, že škrob silně podporuje tenké střevo a řadu dalších oblastí těla, nebylo prokázáno, že by chránil explicitně před rakovinou střev. Celkově jsou však výsledky slibné. Možná, že jeden nezralý banán denně je skutečně nejlepší způsob, jak si udržet lékaře a hlavně rakovinu co nejdál od domu.

Související…

Posun v léčbě rakoviny prostaty: Vědci objevili bakterie, jež spojují s nemocí
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Futurism

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...