fbpx

Posun v léčbě rakoviny prostaty: Vědci objevili bakterie, jež spojují s nemocí 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Tým vědců vedený experty z University of East Anglia ohlásil objev bakterií, potenciálně spojených s rakovinou prostaty, která si jen ve Velké Británii každoročně vyžádá zhruba 12 000 životů. V Česku v souvislosti s tímto onemocněním zemře asi 1 500 mužů ročně

Zveřejněno: 8. 7. 2022

Zda jsou nově objevené mikroby skutečně příčinou rakoviny prostaty, to zatím vědci s jistotou nevědí. Pokud se ovšem jejich domněnka prokáže, mohlo by to znamenat záchranu tisíců životů.

Vědci provedli sofistikované genetické analýzy moči a tkáně prostaty u více než 600 mužů, z nichž části byla rakovina prostaty již diagnostikována. Identifikovali přitom pět druhů bakterií, jež jsou potenciálně spojené rychlou progresí nemoci. Zatím není jisté, zda nově objevené mikroby rakovinu prostaty skutečně způsobují. 

U mužů, v jejichž moči, prostatě nebo nádorové tkáni byly tyto nově objevené bakterie nalezeny, byla několikrát vyšší pravděpodobnost toho, že se u nich pokročilá forma rakoviny prostaty rozvine.

„Jde o vzrušující objev, který má potenciál skutečně převratně změnit léčbu,“ prohlásila doktorka Hayley Luxtonová z neziskové organizace Prostate Cancer UK, která výzkum spolufinancovala. Magazín European Urology Oncology popisuje objev o něco konkrétněji.  Tři z nově objevených bakterií, jež by mohly rakovinu způsobovat, jsou pro vědce úplně nové. U mužů, v jejichž moči, prostatě nebo nádorové tkáni byly tyto bakterie nalezeny, byla 2,6krát vyšší pravděpodobnost, že se u nich rozvine pokročilé onemocnění než u těch, v jejichž tělech se nevyskytovaly.

Hledání správných antibiotik

Vedoucí výzkumu Colin Cooper, genetik a specialista na rakovinu z University of East Anglia, považuje za možné, že objevené bakterie s onemocněním rakovinou prostaty nesouvisejí přímo. „Muži s agresivnější rakovinou prostaty mohou mít nedostatky v imunitním systému, které umožňují určitým bakteriím prosperovat,“ říká. Existuje podezření, že bakterie jsou do rakoviny prostaty zapojené podobně jako infekce bakterií Helicobacter pylori, která zvyšuje riziko rakoviny žaludku. 

„Pokud bychom si byli jisti, že určitý druh bakterií způsobuje rakovinu prostaty, mohli bychom vyvinout antibiotikum, které by je odstranilo a které by zabránilo progresi,“ uvedl Cooper. Ovšem varuje, že tak jednoduché to asi nebude. „Existuje mnoho komplikací. Antibiotika do prostaty nepronikají příliš dobře. Bude potřeba vybrat antibiotikum, které zabíjí bakterie cíleně.“

Objev pomůže s prevencí

Profesorka Rosalind Eelesová, genetička z britské organizace The Institute of Cancer Research, uvedla, že objev nových mikroorganismů spojených s rakovinou prostaty je velmi zajímavým výsledkem výzkumu.

„Zatím není známo, zda jsou kauzální, ale pokud by to bylo možné prokázat, pak máme potenciální cestu prevence. Způsob, jakým to prokázat lze, je zjistit, zda se tyto organismy nalézají i ve vzorcích prostaty, které rakovinou nejsou zasaženy.“

Genetické informace už vědcům umožnily vytvořit si představu, jak se tyto mikroorganismy v těle mohou chovat včetně toho, jaké toxiny a další látky mohou uvolňovat. To je vedlo k vypracování několika hypotéz o rozvoji rakoviny prostaty, na kterých bude třeba dále pracovat.

Související…

Chemie nestačí: I při léčbě rakoviny spoléháme na jedovatý tis či pokojovky
Jan Handl

foto: Shutterstock , zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...