fbpx

Jsou doslova nadupané živinami, vitaminy, enzymy i minerály a mnohé z nich jsou považovány za zázračné léky. Právě proto si vysloužily označení „superpotraviny“. Většinou si je spojujeme s exotickými plodinami a rostlinami, ale rostou i na našich zahrádkách a se svými „cizími“ sourozenci si v ničem nezadají

Zveřejněno: 2. 6. 2022

Jsou skutečně výjimečné a o jejich účincích často věděly už starověké civilizace, které je využívaly v léčitelství. I my znovu oceňujeme jejich zázračné účinky, protože obsahují nejen již zmiňované vitaminy a další důležité látky, ale mají také vysoký obsah antioxidantů a velmi pozitivně podporují imunitní systém.

Jsou na dosah ruky

Za typické superpotraviny jsou považovány například chia semínka, goji čili kustovnice čínská, modrozelená řasa AFA, kokosové ořechy, řasa chlorella, Quita, bobule camu nebo aloe vera. Tato přehlídka zástupců z exotických dálek je pochopitelně ještě rozsáhlejší a nikdo ani nezpochybňuje jejich účinky. Ale neměli bychom zapomínat i na české superpotraviny, které se jaksi skromně, a přitom neoprávněně, krčí vedle těchto „globálních“ konkurentů. Nejenže s těmi tuzemskými výrazně ušetříme, ale aby superpotraviny správně fungovaly, měli bychom je konzumovat v přirozené, tedy syrové formě. Při dalším zpracování totiž ztrácejí mnohé z účinných látek, díky nimž jsou považovány za zázračné všeléky. A tento požadavek nejlépe splníme, pokud je máme na dosah.

ceske superfood shutterstock 563494552

Nejen potraviny s exotickými názvy jsou pro naše tělo prospěšné.


Kuřáky rajčata nezachrání

Rozhlédněme se tedy po českých zahradách a farmářských trzích. My vám představíme několik tuzemských zázraků, které si v tomto ročním období není žádný velký problém pořídit. Za chvíli dozrají například plody černého rybízu, který je pravou zásobárnou vitaminu C – ve 100 gramech najdeme 200 gramů tohoto pro organismus nepostradatelného antioxidantu. Tento vitamin je zároveň požehnáním pro naši pleť a správnou funkci pohybového aparátu. Plodinou podobně bohatou na „céčko“ jsou také ostružiny, jejichž sezóna už také co nevidět začne.

Mezi superpotraviny můžeme zařadit rovněž rajčata, obzvláště jejich „cherry“ variantu. Vedle vitaminu C je jejich důležitou složkou červené barvivo lykopen. Tento provitamin vitaminu A coby zdatný antioxidant výrazně posiluje imunitu a má blahodárný vliv na náš kardiovaskulární systém. Podle některých studií brání zhoubnému bujení a chrání pleť před stárnutím. Špatnou zprávou pro kuřáky ovšem je, že v kombinaci s nikotinem většina pozitivního působení této látky mizí.

Mrkev v boji proti rakovině

Petržel není pouze bylinka užitečná v kuchyni. Obsahuje velkou dávku kyseliny listové a železa, které jsou ve vzájemné kombinaci účinnými pomocníky v boji s chudokrevností. Je ale také bohatou zásobárnou vitaminu C i vitaminu A, jehož absence může vést k poruchám imunity a který často schází lidem se zhoršeným vstřebáváním tuků, což jsou například pacienti trpící celiakií. Pořádná česká karotka je zase přirozeným zdrojem vlákniny a beta-karotenu. A vědci z britského Newcastlu pracují už několik let na studii, která by měla definitivně potvrdit schopnost „obyčejné“ mrkve zastavit rakovinné bujení. První výstupy z jejich výzkumů vypadají velmi nadějně.

ceske superfood shutterstock 551733151

Kapusta je zdrojem vlákniny a má mnohem vyšší obsah řady vitaminů než listové saláty. Je také vynikající potravinou při dietách, protože má nízkou nutriční hodnotu, ale zato vysoký obsah živin.


Vsaďte na rukolu a červenou řepu

Českých superpotravin se nemusíme zříkat ani v podzimních měsících. Až tento čas nastane, nezapomeňte pak do svého jídelníčku zařadit kapustu, která je zdrojem vlákniny a má mnohem vyšší obsah řady vitaminů než listové saláty. Je také vynikající potravinou při dietách, protože má nízkou nutriční hodnotu, ale zato vysoký obsah živin. Růžičková kapusta je nejen vynikající přílohou k libovým masům. Opět v sobě skrývá pořádnou dávku vitaminu C, ale zároveň se řadí k těm druhům zeleniny, které obsahují látky zabraňující zhoubnému bujení. A pokud vás trápí vysoký tlak, pomoci by vám mohla červená řepa, která obsahuje nejen železo a kyselinu listovou, ale také dusičnany a „koktejl“ těchto látek pozitivně ovlivňuje činnost oběhového systému. Podobně účinná je na vysoký tlak rukola, která má dokonce ještě vyšší obsah dusičnanů než již zmiňovaná červená řepa.

Související…

Dejte si konopí. Srovnáte hormony.
Jana Tobrmanová Čiháková
 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...